Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Digitální vydání 2018, vlastní náklad / rock / Česko, Velká Británie

Prakticky takřka přesně po roce přichází velice aktivní česko-britská rocková kapela GATE se svou další nahrávkou. Trio se základnou v Londýně připravilo v průběhu necelých dvou let již své třetí a co do počtu skladeb zatím nejbohatší EP, které bylo fanouškům představeno na konci května a dostalo název „Army of Freaks“. V průběhu jara se zároveň skupina vydala z Británie na koncerty do České republiky, takže je docela možné, že je mezi vámi čtenáři i někdo, kdo měl možnost GATE spatřit na živo a vyslechnout si tak vyjma starších věcí i aktuálně prezentované songy.

Pokud jsem ve své minulé recenzi psal, že na svém druhém EP kapela vcelku znatelně přidala na hutnosti a důrazu a svůj výsledný sound posunula do poněkud tvrdších vod, než tomu bylo na jejím debutu, tak tentokrát můžu říct, že dáma a pánové prakticky plynule pokračují v této nastoupené cestě, kterou ještě dále rozvíjejí a obohacují. Svým písním tak znovu ušili hodně řízný zvukový kabát, který nás povětšinou opět zavede do oblasti moderně (soudobě) znějícího hard rocku, v němž však nechybí ani čistě rockové, psychedelické případně alternativní motivy. Dva posledně jmenované na mě vyskakují především při Jakubových kytarových sólech a i v celkovém kontextu tvorby bych řekl, že způsob jeho hry je místy poměrně neortodoxní, což ve výsledku přidává na originalitě a zajímavě přispívá k finálnímu vyznění muziky. Rovněž mám pocit, že ubylo výrazných melodických pasáží, které mě v minulosti oslovily již na první poslech, místo toho songy vyznívají spíše temnějším a z počátku možná i částečně méně přístupnějším dojmem, než tomu bylo v předchozích letech.

Hlavni zpěv tradičně obstarává Jakub, který si se svým hlasem různě pohrává a bez problémů dokáže v daných fázích skladeb jak přitvrdit, tak i zjemnit, dle toho, co daná situace právě vyžaduje. Stejně tak, jako v případě zmíněné kytary, tak i po vokální stránce Jakub velkou měrou přispívá k vytvoření charakteristického soundu skupiny. Ještě doplním, že menší měrou se do zpěvů zapojují i oba dva další členové, konkrétně basistka Lenka a bubeník Ryan.

Na velmi dobré zvukové podobě se tentokrát pracovalo dohromady celkem ve čtyřech studiích, živý základ (kytara – basa – bicí) byl natočený v Jacket Records v Saint Albans (jedna z částí Londýna), následně byl tento materiál zpracovaný v domácím studiu bubeníka Ryana (Price Production Studios), kde byly doplněné další vrstvy kytar, včetně sól a rovněž veškeré zpěvy. Mix potom proběhl v taktéž londýnských Soup Studios a konečně finální mastering se uskutečnil v pro kapelu osvědčených Metropolis Studios. Takže na první pohled docela dlouhá cesta ke konečné zvukové podobě, která se však podle mě určitě vyplatila.

EP je možné zakoupit v digitální podobě například na Bandcampu a součástí souboru je vyjma hudby samotné i zdařilý cover, který perfektně koresponduje s názvem nahrávky.

Jelikož na každém z dosavadních tří vydaných EP kapela představila vždy trošku jinou muziku, jsem docela zvědavý, kam nás se svojí tvorbou zavede příště. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. The Arsonist
  2. King of The Gypsies
  3. Army of Freaks
  4. Welcome To The Human Race
  5. Enjoy Your Last Day

Čas: 20:51

Sestava:

  • Jakub Drahonský – zpěv, kytara
  • Lenka Wiedenová – baskytara, zpěv
  • Ryan Price – bicí, zpěv


Web
Facebook
 


Zveřejněno: 07. 07. 2018
Přečteno:
3936 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář