Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

28. 4. 2018, Praha – Žižkostel

Tuhle akci jsem si nemohl nechat ujít, jelikož mí oblíbenci OLAF OLAFSONN AND THE BIG BAD TRIP dopředu avizovali přehrání celé čtyřdílné mozaiky „The Feathers of Oblivion“, která více jak po ročních pracích vychází v těchto dnech na vinylu. Deska měla podle předběžných plánů být dostupná právě na tomto koncertě, jenže znáte to... ne vše jde vždy podle plánu.

Smutnění ale nebylo na místě, protože vše vypadalo na vydařený večer. Krásně prosluněná sobota, stejně jako ta před týdnem, nalákala do pěkného prostředí Žižkostela důstojný počet fanoušků rockové hudby.

OOATBBT tento večer nevystupovali sami, ale společně s bulharskými BROND, kteří v Praze odstartovali své vůbec první evropské tour. BROND večer načali velmi slušně našláplým stoner rockem, který solidně odsýpal, ale přenést na mě nějaké emoce nedokázal. Čtveřice chlapíků se snažila, působila na pódiu sehraně, překvapila bubeníkem zpěvákem, ale co naplat, když jejich produkce šla kolem mě. Chlapi zahráli skladby, které rozhodně nebyly špatné a tak příznivci kapel typu novodobých MASTODON a jim podobným si jejich set třeba užili. Já bych chtěl něco víc.

To něco víc pro mě představuje omaskovaná čtveřice muzikantů, kteří hrají instrumentální, tu více, tu méně, psychedelický rock. A ten hrají tak dobře, že jsem si kapelu oblíbil jak při poslechu doma, tak i v živé prezentaci, kde i díky maskám dostává jejich hudba další rozměr. Tento večer, jak už bylo výše řečeno, byl speciální, a to že bude přehrána celá na čtyři části rozdělená deska, zvyšovalo natěšenost. Obzvlášť, když poslední díl, „Winter“, jsem ještě neměl možnost naživo slyšet a z nahrávky vím, že se jedná o jednu z top záležitostí kapely.

Ve skvělém zvukovém kabátě, který si namíchal sám principál OOATBBT – Olaf, se postupně rozjelo „jaro“, které rozvážně vtáhlo do hry a začalo si podmaňovat mysl. Vrcholem první čtvrtiny pak byla bezesporu dlouhá „The Cycle: Night at the Graveyard of the Ancestors“. Jestli jsem ještě nedávno nevěděl, jak zní léto, tak teď už to neplatí. Při poslechu letní části a speciálně odlehčené hitovky „III: The Forest: Reanimation of the Young Goddess of Summer“ už vím, že to nejsou letní plážové hity, ale právě tahle věc.

Druhá polovina setu odstartovala pomalejšími tóny, kdy melancholický podzim začal na posluchače opět přenášet vlnu melancholie, kterou probrala Olafova flétna ve věci „III. The Mire: Death on the Forest Floor“. Předposlední část byla završená skladbou „IV. The Festival: The Taste of Blood from Human Sacrifice“, která svým „OM“ úvodem dokázala vtáhnout a dodat pocit absolutního naplnění. Jestliže konec „podzimu“ očaroval, to první dvě věci ze „zimy“ skvělý večer podtrhly a to rovnou dvakrát. Zařazení blackmetalových sypačkových pasáží se ukázalo jako skvělá volba, OOATBBT naštěstí s těmito pasážemi pracují citlivě a ku prospěchu věci. Přestože jsem byl z klepaček v transu, jako nejgeniálnější moment se jevila psychedelická pasáž v „The Snow: The Serenity of White Fields“, kdy byl použit theremin a vzniklo tak něco mezi IMMORTAL a Plastikama.

Asi je jasné, že jsem z koncertu odcházel nadšený. Kapelu už nějakou dobu sleduju a její růst, který momentálně vrcholí vydaným LP, je úctyhodný. OOATBBT plánují další koncert v květnu, aby mohli desku pokřtít, takže buďte ve střehu!


Zveřejněno: 02. 05. 2018
Přečteno:
3505 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář