Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Představuje se brněnská metalová skupina...

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Zde bude nutné se trochu rozepsat. Vývoj skupiny je možné rozdělit na dvě období. To první začalo vznikem už v roce 2002 a skončilo v roce 2006 odchodem zpěváka a následně i bubeníka. Oficiálně jsme kapelu sice nerozpustili, ale v praxi přestala fungovat. Během tohoto prvního období jsme stihli nahrát jedno album. Skupina se velmi pozvolna začala resuscitovat někdy po roce 2010, ale stále jsme měli dlouhodobé problémy s personálním obsazením na pozici zpěváka. To nás posléze vedlo k rozhodnutí opustit původní koncept čtyřčlenné kapely a vydali jsme se na další cestu ve třech s tím, že si zpěv mezi sebe rozdělí kytarista a basák. V roce 2013 jsme si takto nahráli demo, ze kterého však bylo patrné, že na zpěvu bude potřeba ještě zapracovat. Nahráním alba „Kostnice sv. Eleutheria“ na konci roku 2016 jsme konečně dospěli k výsledku, se kterým jsme se rozhodli „jít do světa“.
S prvním obdobím 2002-2006 už naše současná tvorba nemá mnoho společného, a proto na ně oficiálně nenavazujeme. Na druhou stranu nám bylo líto opustit původní název kapely, neboť v sobě nese myšlenku a symboliku, která se nám stále líbí.
Tímto se dostávám k druhé části otázky – název kapely. Hefaistos byl antický bůh – kovář, nedostižný mistr svého řemesla. Představa, že tato mýtická postava z (těžkého) kovu vykove strunný hudební nástroj, podle nás dobře symbolizuje naši lyricko-epickou metalovou tvorbu. Prvotním impulsem pro vznik kapely bylo z počátku nadšení pro metalovou hudbu a spousta volného času. Motivací pro opětovnou resuscitaci je trvající nadšení a přesvědčení, že máme v tomto fochu stále co říct. S tím časem už to je ale podstatně horší…

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Skupina má tři členy ve věku pokročilého mládí – tedy mezi třicítkou a čtyřicítkou. Zakladatelem, hlavním motivátorem a kapelníkem skupiny je kytarista Aleš Navrátil. Charakteristickou tváří je i druhý zakládající člen baskytarista Jan Deutscher alias Janík. Oba se podílejí na tvorbě hudby i textů a oba doprovázejí své nástroje zpěvem. Na bicí hraje Pavel Kvarda, který je se skupinou od počátku jejího druhého funkčního období. Mimo menší postranní projekty jsou muzikantské zkušenosti všech členů spojeny s existencí HEFAISTOVY LYRY.  
 
Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Nahrávku jsme pořídili v druhé půlce roku 2016 v domácím studiu našeho dlouhodobého kamaráda a známé postavy brněnského metalového prostředí Dejana.
Jak to tak bývá, s více jak ročním odstupem už vidíme na nahrávce nedostatky, kterých bychom se dnes již snažili vyvarovat. Ale tomu se člověk asi nikdy nevyhne. Peníze na vydání jsme získali od podporovatelů na Startovači, za což jim všem velmi děkujeme. Náklad činí 300 kusů a CD je u nás k mání za 200,-. Jelikož si teprve hledáme své místo na hudebním slunci, není odbyt podle očekávání nijak dramatický.  

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Jedním ze symbolů nového období skupiny je přechod na české texty. Důvod je jednoduchý – máme rádi český jazyk a chceme v něm posluchačům srozumitelně sdělovat obsah. Zpěv totiž nevnímáme pouze jako doplněk hudby, nýbrž chápeme obsah jako nedílnou součást tvorby. Autory textů jsou Aleš s Janíkem, kteří si občas vypůjčí nějaký ten verš z díla známých klasiků (např. Goethe). Texty se v obecnosti zabývají tématy z evropské kulturní minulosti často spojené s dobovou mystikou. Důraz je kladen na atmosféru.   

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem našeho lehce provokativního loga je Adam Hrubý – náš bývalý zpěvák a dnes poměrně známý grafik/designer. Jde o symbolické vyjádření názvu kapely. Zobrazuje atributy hudby (lyra) a kovářského řemesla (kladivo). Společně jsou tyto atributy prezentovány tak, že ačkoliv nemáme absolutně nic společného se Sovětským svazem a jeho ideologií, určitě přitáhnou pozornost. Pro grafiku aktuálního alba jsme využili atmosférou našlapané hlubotiskové grafiky Aleš Navrátila staršího. Do podoby webu a obalu je zformoval jeho vyvedený synek. Ačkoliv je středobodem naší tvorby hudba, chápeme i doprovodnou grafiku jako její nedílnou součást.

Které kapely patří mezi vaše vzory / zdroje inspirace?

Nejsme kapela, která by hledala realizaci v kopírování vzorů, i když tomu se člověk často podvědomě neubrání. Z hudebních vzorů nechali na charakteru současné tvorby asi největší stopu švédští OPETH. V duševní rovině to byla z velké části brněnská INSANIA v dobách, kdy ještě chodili hledat pravdu do podzemí, nebo řešili vraždu ve staré hvězdárně (dnes lajkujou hejty, což je sice vtipné, ale už nikterak tajemné. (úsměv)

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

K tomu zatím nedošlo. Bereme vydání aktuálního alba jako svého druhu „dělostřeleckou přípravu“ před vydáním dalšího, které budeme nahrávat už letos a zkusíme vydat za rok.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Řádově jde o desítky koncertů, z nichž ale valná většina byla odehrána v letech 2002-2006. Od počátku naší opětovné konsolidace jsme se objevovali na veřejnosti jen zřídka. Nyní, když byla konsolidace kapely dovršena, máme v plánu tuto situaci postupně změnit.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Naše hudba je z velké části o obsahu, který je směřován na českého a ne úplně řadového posluchače, z čehož vyplývá i odpověď na otázku.

Plány do budoucna...

Jak již bylo zmíněno, máme nachystaný materiál na nové album, které bychom rádi příští rok vydali. Práce na nahrávce bude hlavní náplní letošního roku.

RECENZE

http://bandzone.cz/hefaistovalyra


Zveřejněno: 16. 05. 2018
Přečteno:
4080 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář