Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

SCREAM OF NOSFERATU CD 2005 - NOSFERATU + ÉLYSION

22.4.2005 oslavila firma Nosferatu 2. narozeniny, ke kterým si nadělila kompilační CD. Samé temnější spolky vybrali Damian s Altheerou a ve spolupráci s labelem Élysion je nechali vylisovat do stříbrných kompaktních drážek. Řada gratulantů je řádně dlouhá ? 20 stop od 19 skupin a jednoho sólisty.

V čele gratulantů stojí BIG BOSS s mluveným intrem lehce inspirovaným demáčovými ... a země se otevřela resp. 7 černých jezdců. Poté se už dostává ke slovu hudba. EQUIRHODONT  se prezentuje edit verzí songu Blood&Punishment z výborného alba Black Crystal, které jsem nedávno recenzoval a chválil /9/. MATER MONSTIFERA nabízí starší song Nevinnost z dema Sepsáno krví. Melodický chytlavý black metal, klávesy, skřehot v češtině, moc pěkně to odsejpá a bicí automat je kvalitně naprogramován /7/. SOLFERNUS a Bros of Inferno z dosud jediného počinu brněnských nářezníků. Žádný slitování, black masakr /6/. Křídla od INTERITUS jsou vlastně předpremiérou nového alba Frozen Darkness, které vyjde co nevidět u Élysion. Plzeňáci si jedou po své cestě míchání doom metalu se symfoničnem a dělají to dobře /8/. To OBLOMOV už mají novinku pár dní venku (IFA). Skladba Starsend je dobře charakterizuje ? vesmírný melodický black metal, občas se zabrousí až do heavy vod ? kompletní recenze brzy, zatím /8/. ADULTERY, to je slavonic pagan black a řádně nabroušený song Ohněm a mečem /6/. Po temných nářezech přichází svým způsobem taky nářez, ale tentokrát čistě speedový, který bravurně zvládají NEMESIS ve skladbě Queen of Fate z výborného alba Godess of Revenge /9/. S číslem 9 přichází první kapela, kterou neznám ? PHANTOMS OF FIRE. Po hororovém intříčku se song Darkness? nese v duchu metal punku, ne nepodobnému Motörhead /5/. Dissolute Words patří do deathového repertoáru BAD FACE ? ponurá, pomalá skladba s hrubým zpěvem, muzikantsky slušná věc /6/. Staří známí AGONY samozřejmě sáhli po posledním cédéčku a vybrali z něj dobrého reprezentanta ? melodický death s klávesovou podporou a Mrcyho charakteristickým zpěvem /8/. Další neznámá ? LOBOTOMICON a devítiminutové trápení ? elektronikou načichlý rock black metal, zahuhlaný a skřehotající vokál, šepoty. 3 minuty bych vydržel, devět je mučením /4/. To BELTAINE zase zvedají laťku hodně vysoko, hudba podle mého gusta, nejlepší deska roku 2003 podle mého názoru ? celtic death doom metal se super nápady, zvukem, zpěvem /10/. ACT OF GOD slyším poprvé - tohle je spíše bigboš než metal, ale s trochou temnoty a se slušným zvukem i muzikantstvem /5/. S číslem 15 přichází naprostá katastrofa. To, co předvádí STIGMA by bylo slabý i v památném osmaosmdesátém, kdy se objevily první metalové demáče. Snad death /2/. V mizérii pokračuje blacková VICIA VIRTUTIS, jejíž skladba má navíc kytarprostý mizerný zvuk /2/. Další slabší kus ? Tvůrci genocidy od APOCRYPHAL DEATH ? tuctový death metal a opět hodně špatný zvuk /3/. I když grind zrovna nemusím, jsou pro mě REEK OF SHITS vysvobozením po předchozích třech slabotách. Pro grindery to asi bude chutné sousto /6/. WARCHILD taky nejsou žádnej zázrak ? trochu melodií, ale jinak obyčejný death metal podbarvený klávesami /4/. Závěr se ale povedl, AVENGER stojí Navždy proti (Kristu) a jedna z nejlepších českých black deathových záležitostí uzavírá tuhle kompilaci /9/.

Dlouhý sled kapel máme za sebou, ale ještě musím zmínit booklet, jehož autorem je Roman Kýbus. V krabičce se skrývá jeden potištěný papírek 12 x 12 cm, na jeho líci upír a čtyři zombice, na rubu pár slov; pod papírkem složený týž motiv na plakátku s velkým nápisem Nosferatu a z druhé strany pěkně seřazeni všichni interpreti s názvy skladeb a jejich původem. Zadní straně krabičky pak vévodí náhrobní kámen se soupisem skladeb. Moc pěkná prácička.

I když jsem asi pět kapel poslal do kopru, není tahle kompilace rozhodně špatná a docela solidně mapuje i méně známé kapely koketující s temnotou. V budoucnu se může stát docela zajímavou raritou ? náklad je limitován na 666 kusů a koupit se nedá, protože v Nosferatu shopu to dávají pouze k nákupu nad (jak jinak) 666 Kč. Bodové hodnocení kompilací je vždy oříškem, něco se líbí víc, něco míň, ale tady si myslím, že jediná možnost je 6 (navíc odpovídá i aritmetickému průměru).

Čas: 72:34

Seznam skladeb:

  1. Big Boss ? Happy Birthday Nosferatu by Big Boss
  2. Equirhodont ? Blood&Punishment
  3. Mater Monstifera ? Nevinnost
  4. Solfernus ? Bros Of Inferno
  5. Interitus ? Křídla
  6. Oblomov ? Starsend
  7. Adultery ? Ohněm a mečem
  8. Nemesis ? Queen Of Fate
  9. Phantoms Of Fire ? Darkness Cum To Me
  10. Bad Face ? Dissolute Words
  11. Agony ? Whatever Shall I Do
  12. Lobotomicon ? Lobotomicon
  13. Beltaine ? Pagan Gods
  14. Act Of Gods ? Duše neumírá
  15. Stigma ? Gate Of Hell
  16. Vicia Virtutis ? Shromáždění mrtvých stínů
  17. Apocryphal Death ? Tvůrci genocidy
  18. Reek Of Shits ? Total Body Devastation
  19. Warchild ? Warchild
  20. Avenger ? Navždy proti

web: http://www.nosferatu.cz


Zveřejněno: 22. 05. 2005
Přečteno:
3365 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 06. 2005 17:18 napsal/a Malfoy
re-re-akce :)
s tema Scenery mas naprostou pravdu, ale to jsou proti AD stary pardalove, ostrileni metalovym besnenim :)) a skoro bych rek, ze to uz ani nani death ale spis nejaky technicky progress ci kyho certa... kazdopadne parada... a souhlasim si i ze zpev je u AD divnej a samozrejme automat je holt jen automat... presto mi to hodnoceni prijde prilis tvrdy, ale koneckoncu je to fuk... mej se chlape :)
03. 06. 2005 10:05 napsal/a Artinaz
Warchild a AD
Mno Warchild bych zařadil spíš do té blackové škatulky s občasným thrashováním. Ale Death Metalu tam teda podle mého názoru není ani špetka:) U AD jsou bicí skutečně automatický a dle mého názoru fakt dobře naprogramovaný, ale hotl člověk je člověk. Nicméně sežeň pro ně bubeníka:)))
02. 06. 2005 14:50 napsal/a Johan
re-akce
pro Malfoye: Poslechl jsem si AD několikrát a pozorně a za takový zázrak jako ty je nepovažuju. Na druhou stranu tam ta technika asi je, ale podle mého názoru to kazí ?divný" bicí (asi programovaný), ne moc čistý zvuk a hlavně zpěv, kterej mi nesedí. Kapelu jsem zatím neslyšel ani z jiné nahrávky, ani živě. Ale jestli technickej death, tak v Čechách např. Scenery a s těmi se tedy AD rovnat nemůžou. Monstifera možná hraje stokrát ohraný black (kdo dnes nehraje něco víceméně ohraného), ale narozdíl od několika jiných kapel sampleru jim to šlape, bicí automat je slušně naprogramovanej a nemá špatnej zvuk. Jinak je to samo věc vkusu, co koho baví víc, atd. Pro Artinaze: I Warchildu jsem věnoval několik extra poslechů na třech aparátech a tady si nejsem jistej doteď, jak to je. Čistej black to ale podle mě není, stejně jako to opravdu není čistej death. Takže snad kombinace death black. A že na to má každej jinej názor prozrazují i webové stráky Warchild, kde si v recenzích můžeš najít, že to každej recenzent zařadil do jiného stylu. Body, které jsem AD a Warchild přidělil jsou podle mě v pořádku a nevidím důvod ke změně. Za názory každopoádně díky.
31. 05. 2005 09:13 napsal/a marty
borry
mnoooo, ze je warchild black to je jasny, tady je to chyba, i kdyz pokud je Johan nezna, tak jde o to, jak to zni z ty nahravky :))) co se tyce apocryphal death versus mater mon. to je vec ciste nazoru kazdeho cloveka, nekomu se nemusi neco libit a druhymu jo,... to je tezky,... A.D. se mi docela libili na koncerte v Ricanech, rek bych ze sli dost nahoru, nahravku jsem neslysel...
27. 05. 2005 16:50 napsal/a Necrogore
jůůů
to je dobrá prdel tady ta recka :))