Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Skupina Arakain a jeho hosté je momentálně na turné, které vrcholí dne 21.4. v Sazka aréně. Ovšem ale i potom je možné skupinu zahlédnout na dalších čtyřech koncertech.

V poslední březnový den se kapela zastavila i v Českých Budějovicích a zde je pár postřehů.

Jako první se na scéně představili budějičtí Seven. Kapelu už znám dlouho a tak pro mě nebylo překvapením magické kouzlení Honzy Běhunka na své kytaře. Pro ty co o kapele ještě neslyšeli musím napsat, že band produkuje velmi technický instrumentální hard rock, který občas okoření zpěv hostů. Je zajímavé pozorovat v prvních řadách hlavně kytaristy z různých kapel jak se závistí hltají každý postup Honzy, dále pak jsou ostatní lidé, kteří vnímají muziku spíše jako celek. Mám-li to poslouchat jejich ušima, musím dát za pravdu některým názorům, že Honza je výborný muzikant, ale ne už tak dobrý skladatel. Někdy je opravdu obtížné se v tom všem vyznat. Ovšem dalším dechem je třeba dodat, že mu fantazie rozhodně nechybí. Například koho by napadlo se naučit hrát na kytaru s ruční vrtačkou? Ano, Honza zahodil trsátko a místo něj vzal do ruky vrtačku a valil jako by se nechumelilo. Poté přichází další změna. Na pódium přicupitala zpěvačka Edita. Vím, že Honza se vždycky obklopoval výbornými muzikanty a tak jsem neměl vůbec strach, že Edita zklame. A nemýlil jsem se. Silný Editin hlas se rozezněl sálem a dal muzice Sevenu jasný výraz. Po pár skladbách Editu střídá Honza, který se ujal pevně svého úkolu a najednou to nebyl jemnější hard rock s ženským zpěvem, ale téměř hezky našláplý hard core. Poté se k mikrofonu vrací Edita a skupina se pomalu loučí. Škoda že si ti dva nedali nějaký duet, bylo by to o to zajímavější.

Po slabé půl hodince je na svou shou připravena hvězda večera, skupina Arakain, která přijela propagovat své nové album Warning. Musím se přiznat, že jsem toho od kapely moc neočekával o to více jsem byl překvapený ze skvělého nasazení kapely a to od začátku až do konce. Začíná se ze skladbami z alba Warning, ale v rychlém sledu dochází i na starší kousky z desek Pharao či S.O.S. Všímám si nové tváře za bicími, kterou je Roman Lomtadze. A jsem jeho výkonem skutečně nadšen. Roman je původně bubeník skupiny Čechomor a Arakainu pouze vypomáhá na turné, ovšem nebylo by vůbec špatné ho zlanařit. A vůbec by nevadilo, že by tím, stejně jako před lety Marek Žežulka, srazil průměrný věk kapely o několik let dolů. Sotva se vzpamatuji z jednoho šoku, přichází další. Na pódium přichází nováček Honza Toužimský, který se chytá mikrofonu a vypomáhá Peťovi Kolářovi se zpěvem. Hudba má o to větší koule, valí to jako prase. Trochu zklidnění přinášejí akorát skladby Strom života a Zase spíš v noci sama. Jinak to vypadá, že nás tady skupina Arakain chce roztrhat na kusy a to ještě není konec. Jako vložka do valících se kytar posloužilo Romanovo famózní sólo na bicí. Něco takového už jsem dlouho neviděl a lidé okolo mě nevycházejí z úžasu stejně jako já. Ostatní muzikanti se vracejí na pódium a valí jednu pecku za druhou. Kapela jde i více do minulosti skladbami jako jsou např. Prázdnej rám křivejch zrcadel či Kolonie Termitů, v závěru se potom  přitvrzuje a k mému potěšení skupina přihodí do placu i skladbu Amadeus. To vše se děje při výborně nasvícené scéně, kterou občas podpoří ohňové efekty.

Po skončení koncertu jsem rozmlouval s fanoušky, kteří byli z velké části spokojeni. Ani nevím co by jsem Arakainu vytknul. Nic mě nenapadá. Snad jen to, že Peťa Kolář si při koncertě popíjel Plzeň. Kurva, Peťo, to jsi Budějčák? Ale to nemá s hudbou nic společného, takže nemám jediné námitky.

Námitky bych měl spíše na kapelku, která vylezla po Arakainu a sice na Walda & Gang což byl revival band Waldemara Matušky. Nejdříve jsem se smál, ale pak už mi to nepřišlo ani vtipné. Být to někde jinde za jiných okolností, tak kapele věnuji více pozornosti. Ale potom co do mě napustili Arakaini, jsem neměl na nějaké halekání typu ?Jo ho ho tuhle rundu platím já? vůbec náladu. Někdy bych se trochu více zamyslel nad výběrem kapel, které pojednou turné s takovou veličinou jako je Arakain. V Čechách je tolik výbornejch kapel, tak proč zrovna nějakej revival od Matušky. Tohle fakt nechápu. Spolu se mnou to nepochopila drtivá většina fans a dala se na útěk. Myslím, že v této souvislosti nás nikdo nemůže obviňovat z nějaké ortodoxnosti, ale co je moc, to je moc, ale až na tento nedostatek, výbornej večer.


Zveřejněno: 07. 04. 2005
Přečteno:
3289 x
Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 06. 2005 12:08 napsal/a Lukin
vrtacka
vrtackou na kytaru hral jako prvni Paul Gilbert (Mr.Big, Racer X)
08. 04. 2005 15:11 napsal/a marty
nerozumim
nerozumim tomu, Arakain k sobe na turne vezme revival Waldemara Matusky.... no comment.....