Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

DARZAMAT - SemiDevilish CD 2004 - METAL MIND PRODUCTIONS

Polská družina Darzamat je minimálně od loňska dobře známa i českým fanouškům. Objevila se totiž na Brutal Assaultu a tohoto vystoupení si zřejmě hodně považuje, protože jej uvádí v oficiální historii jako jedno ze tří nejdůležitějších v roce 2004. Navíc zde natočila videoklip, který je na aktuálním CD umístěn coby bonus.

Placička SemiDevilish je v pořadí čtvrtým dílem Darzamat, kteří svou produkci označují jako black art.; firemní slogan pak hovoří o symphonic dark metalu. Pravdu mají svým způsobem oba. Album nabízí 11 temných kompozic na pomezí black / death / doom metalu s patrnými symfonickými vlivy, ale také s pasážemi syntetickými ? vytvořenými programingem. Hned Intro je umělých zvuků plné. Poté se setmí a následuje 9 temných songů uvařených podle tohoto receptu: vezmeme ostře řízlou kytaru, přidáme výraznou baskytaru, strojový rytmus bicích, přisolíme klávesami a nakonec opepříme mužským drsným a ženským čistým zpěvem. Toť základní postup použitý u všech skladeb a aby nevzniklo devět totožných válů, mění se tu rychlost, tu podíl nástrojů na výsledném soundu, ale hlavně výrazy obou zpěváků. Z téhle dvojice mi přijde zajímavější práce zpěvačky Nery, která disponuje pozoruhodným hlubokým hlasem. Nejlepší je právě v hlubokých polohách, ale zvládá i polohy další ? a že jich není málo ? od šepotu přes deklamaci, civilnější projev až po výšky. Kolega u mikrofonu dává přednost blackovému skřehotu, který mi trošku připomíná Daniho z COF, ale používá i chrapot či šepot. Většinou se vokalisté střídají ? on v rychlejších pasážích, ona v pomalejších, ale dojde i na duety, ve kterých evidentně dominuje ona. Občas mi přijde některý úsek až trochu přeplácaný počtem zvuků, ostatně nejvýše hodnotím skladby Time Of Obscure Emotions a Demise, které patří k těm jednodušším, ale o to více hitovějším. Ještě bych se zastavil u bubnů, kde mám v některých úsecích pocit, že živého tlučmistra doprovází automat. Závěř patří industriálně ambientní iritující záležitosti In Its Cobweb.

K promáči nedorazil komplet booklet, takže tady můžu posloužit jen názorem na titulní cover, a ten se mi líbí. Hezká tvářička dívčiny, troška temnoty, troška přírody ? pro někoho klišé, pro mě OK. Zvuk alba má vysokou kvalitu, nahrávání v Mamut studiu trvalo 2 měsíce a je slyšet, že si pan zvukař dal záležet. Texty nedorazily, ale podle názvů skladeb lze jakž takž odhadnout o čem asi budou - ale to už nechám na vás ...

Čas: 50:03

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. In Red Iris
  3. Era Agression
  4. Time Of Obscure Emotions
  5. Fistful Of Ashes
  6. Demise
  7. Absence Of Light
  8. The Darkest One
  9. Dusk
  10. From Beyond
  11. In Its Cobweb

bonus: videoklip Era Aggression ? live from Brutal Assault Festival

web: www.darzamat.art.pl


Zveřejněno: 04. 04. 2005
Přečteno:
3676 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 04. 2005 23:58 napsal/a Peklop Zlomocny
darzamat
album Darzamat mi bylo privezeno z plzenskyho bazaru. Texty nejak nedorazily, takze teda asi budu muset odhadnout o cem asi budou :-)