Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

MASTERPLAN - Aeronautics CD 2005 - AFM Records

Masterplan se po dvou letech vrací na scénu s nejnovější řadovkou Aeronautics, kterou se budou snažit navázat na nejen komerční úspěch svého debutového alba Masterplan. Ocenění, která za toto album skupina obdržela, je pěkná řádka a nyní musí světu dokázat, že nepůjde o další z jednoalbových zázraků.

A čím že se to snaží upoutat? Hned na začátku alba sedí otvírák jak má být - svižný a šlapavý. Crimson Rider začíná startem letadla a spolu s ním se od země odlepuje i album. Za polovinou skladby sice dojde k přibrždění, ale jen kvůli tomu, aby se opět dalo zrychlit a první píseň alba řádně udeřila do uší.

Druhou stopu je Back for my Life z EP, které Aeronautics předcházelo. Příjemné středně tempé vyznání z toho, co se asi dělo v kapele mezi oběma alby.

Následuje čtyřminutová Wounds, která má hodně společného s Heroes z předchozího alba - svižná typická speedovka. Vše kompozičně naprosto sedí, včetně trhaného sóla. Vynikající věc.

Čtvrtou stopu I'm not Afraid uvádí minutové heavy intro. Jako smrsť se v této stopě během jejích pěti a půl minuty vystřídá vše od rockových poloh až k maximální rychlosti. Masterplan prostě patří mezi rychlostní špičku současného metalu.

Lehké zpomalení v běhu alba obstará Headbangers Ballroom (že by reklama? ;-) ), téměř říkanková zpověď After this War a zvláštně melodická Into the Arena.

V osmé písni, Dark from the Dying, je cítit něco z Helloweenů v době vydání alba The Dark Ride. Stačí lehce podladit kytary a na The Dark Ride by se tato perla vyjímala.

Ke konci alba jako by Masterplan opět vybrali to lepší, čím je múza obdařila. Falling Sparrow je další svižnější skladbou alba s dalším říkankový refrénem.

Poslední skladbu klasické edice, Black in the Burn, uvádí pouze klavírem doprovázený Jornův zpěv. Black in the Burn je na albu bezesporu kompozičně nejsložitější a nejvyspělejší věcí a jakoby rekapituluje vše co dříve zaznělo, ovšem s novým podáním a novou energií.

Limitovaná edice obsahuje ještě jako bonus jedenáctou skladbu Treasure World, která by si zasloužila své místo i na regulérní verzi alba.

Celkově ve mě budí toto album velice dobrý dojem - rozhodně nejde o žádnou průměrnou věc na současné scéně, ale za svým předchůdcem lehce pokulhává. Kompozice jsou celkově více propracované, ale hůře stravitelné, a Masterplan se drží jakoby více při zemi. Trochu mi schází některé prvky z debutového alba, hlavně například Jornova Diovská hlasová poloha, která nyní téměř nezazní. Jinak zvuku alba nelze nic vytknout - Rolandovy kytary mají ten správný kovový říz, Uliho bicí spolu s basou Jana S. Eckerta tvoří kvalitní rytmický základ a Axelovy klávesy vše dobarví do posledního detailu.

Jak již v případě Masterplan je zvykem, celé album má fantasticky provedený obal. Limitovaná edice je dostupná v digibooku - knížečce, kterou tvoří rozšířený booklet a jejíž poslední stranou je kapsa na CD. Celý booklet je laděn k názvu alba - obrázky s tématikou letectví podkreslují každou jeho stranu s textem a členové kapely jsou vyfoceni jakoby u trupu letadla. Hůře je třeba ovšem hodnotit bonusovou multimediální stopu alba ... oproti EP Back for my Life přibyly pouze dva wallpapery, jinak je obsah naprosto shodný.

A jak lze toto vše provést na pódia? Na to se můžete všichni přijít podívat, neboť Masterplan míří na svém celosvětovém turné i k nám, do ČR! Zastávky jsou naplánovány na 10. 4. 2005 v KD Šeříkova v Plzni a 11. 4. 2005 v Golem Gambrinus klubu ve Zlíně. Předskakovat bude na obou zastávkách česká powermetalová formace POWER5, v Plzni ještě navíc místní symphony metalová kapela Iteritus.

Čas: 54:03

Seznam skladeb:

  1. Crimson Rider
  2. Back For My Life
  3. Wounds
  4. I'm Not Afraid
  5. Headbanger's Ballroom
  6. After This War
  7. Into The Arena
  8. Dark From The Dying
  9. Falling Sparrow
  10. Black In The Burn
  11. Treasure World (Bonus)

+ multimediální stopa

website: www.master-plan.net

album: stránky vydavatelství


Zveřejněno: 01. 04. 2005
Přečteno:
3416 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář