Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

Alt-rocková kapela Donnie Darko přichází s debutovým albem Yesterdays, které vyjde 4. prosince na digitálních platformách. Na desce hostuje Radek Škarohlíd, frontman skupiny Hentai Corporation. Čtyřčlenná formace Donnie Darko upozorňuje na novou nahrávku videoklipem k singlu Here & Now, který je zároveň osobní zpovědí o souboji s těžkou životní situací. Křest alba plánuje kapela na jaro 2021. 

Videoklip Here & Now ke zhlédnutí zde: https://youtu.be/hKMibhkK8yg

“Písničky na desku vznikaly v horizontu 4 let, během kterých se odehrálo mnoho životních příběhů”, říká Filip Fendrych - zpěvák, kytarista a hlavní skladatel kapely a dodává.  “Je to ohlédnutí za minulostí nedávnou i vzdálenou, takový osobní deníček. Náladu těchto vzpomínek jsme se pak snažili zachytit hudbou, ve které se odráží spoustu vlivů z devadesátek, tedy období, ve kterém jsme vyrůstali.”

Yesterdays je první dlouhohrající deska české alt-rockové skupiny Donnie Darko. Vychází po šesti letech od EP Supertramps, a ačkoliv kapela začala na materiálu pro album pracovat už v roce 2015, neúnavné koncertování na českých i zahraničních pódiích v následujících letech postup značně zpomalilo. Díky dlouhému časovému horizontu do materiálu prosáklo velké množství vlivů, jak hudebních, tak lyrických. Na první pohled by se mohlo zdát, že tato stylová a koncepční neukotvenost rozptýlí pozornost posluchače, ale nakonec jde o hlavní devizu desky. 

“Pandemie nám zkomplikovala dokončovací práce na desce, ale nakonec jsme to dotáhli online, na dálku. A vlastně jsme si díky tomu i prošlápli novou cestu, jak kolaborovat a tvořit ve chvíli, kdy se nemůžeme potkávat,” komentuje situaci frontman kapely.  

Střídání nálad i sub-žárnů, mapující posun kapely od alternativního rocku ve stylu skotských Biffy Clyro k nové vlně grunge kapel Violent Soho nebo Basement, ale i vážné osobní souboje a zpovědi, rozhodně nepůsobí jednotvárně. Album působí kompaktně díky jednotícím prvkům, jako výrazný zpěv nebo charakteristické vrstvené kytary s neotřelými harmoniemi provázející kapelu od počátku.

Album obsahuje jedenáct skladeb. První singl 90’s vyšel v roce 2018, o rok později následovala rocková hymna Dope, která v sobě nese poctu velikánům z žánru Oasis. 

Třetím singlem avizujícím vydání desky, je skladba Here And Now obsahující niternou zpověď o složité životní situaci. Na albu hostuje i nezaměnitelný falzet Radka Škarohlída z trash rockenrollových Hentai Corporation.

Převážná část nahrávání proběhla v bratislavském PULP Studio pod režií Matěje Turcera a Jakuba Hríbika, zbytek pak v pražském Hit The Sound. Produkci měl pod taktovkou sám zpěvák Filip Fendrych. O mix a master desky se postaral Matěj Turcer z již zmíněného PULP Studia. Na několika skladbách hostuje Radek Tomášek (Support Lesbiens) na bicí.


Více informací

Spotify: https://bit.ly/Donnie_Darko_Spotify

Instagram: https://www.instagram.com/donniedarkoband/

Facebook: https://www.facebook.com/donniedarkoband


Publikováno: 03. 12. 2020
Autor: Johan

Fotogalerie