Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

16. 7. 2016, Týnec nad Labem - Letní parket Ostrov

Festivalová sezóna je v plném proudu. A minulý víkend proběhlo pár festivalů, které mají slušné jméno. Na Bojišti pro „velmi náročné" publikum byl určen pětidenní festival Obscene Extreme, „méně nároční" mohli navštívit areál likérky s festivalem Masters of Rock a pro „složité" indie posluchače byl dobrý Colours of Ostrava v Dolní oblasti Vítkovice... A u nás za humny se konal převážně pro mainstreamové publikum festival České hrady. Takovým skromnějším metalovým festivalem je Týnecký mazec, na který jsem zavítal už poněkolikáté a letos tomu nebylo jinak.

Za dobu, co jezdím na tento fest, se žádná kapela prozatím neopakovala a vždy na mě čekalo nějaké překvapení anebo nějaká neznámá skupina. V line-upu se objevilo k 10. ročníku deset kapel (TYPHOID posléze odpadli). Kapela, která mě navnadila na fest, se objevila mezi prvními na plakátu a tou byli COLP, které jsem již delší dobu neviděl. A protože to byl 10. ročník, tak pořádající ELYSIUM připravili lahůdku na pozici headlinera, kterým byli polští death metaloví HATE.

Vyjíždím včas. Dálnice jsou poslední dobou nevyzpytatelné i v sobotu. Sjíždím z D5 a podél Berounky se proplétám mezi cyklisty na Prahu. Naštěstí od Prahy je vše OK a tak kolem páté zastavuji u překladiště na Labi v Týnci. První účinkující KILLERFACE to jistě už mají za sebou, protože ještě v autě poznávám berounské MURDER INC., kteří mě přivítali toxickým nářezem „Radiace". První myšlenka, co mě proběhla hlavou, byla, že tak čistý, skvělý zvuk jsem dlouho neslyšel. A dopředu prozradím, že takto to bylo až do jedné hodiny ranní. Od doby, co jsem berounské thrashery viděl naposledy, mají na svém kontě o jedno EP navíc. A tak z poslední nahrávky „Povolení zabíjet" jsme mohli slyšet například „Člověk člověku". Je to klasická surová řezničina á la SODOM. Na závěr od nich slušně vystřihli skladbu „Agent Orange". Bavilo mě to, byl to thrash, jak se patří a škoda jen krátkého času. Zvládl bych nášup.

Po cestě jdu uhasit žízeň, a tak si při pivku vychutnávám SUFFERING INCLUDED. Nebo spíše pivo si vychutnávám (úsměv). Ne ne, takové utrpení to zas nebylo. Sice jsem je sledoval zpovzdáli, ale dalo by se říct, že mě to bavilo. Zpěvák v outfitu levhartím (?) chrchlal z celého chřtánu... a za zvuku grindové, melodické hopsačky jsem si nakonec také podupával. A hlavně, že je po deštivých dnech krásně (úsměv).

POPPY SEED GRINDER ve svém setu vystřihli převážně skladby z připraveného alba „Bleeding Civilization", které bude venku v polovině srpna. A podle toho, co jsem slyšel, bude určitě tak dobré jako to předchozí, ne-li lepší. Líbil se mi zvuk datlujících bicích a parádní groove hardcorová basa. Současná sestava s hřmotným growlerem Eddiem za mikrofonem je perfektní. PSG nezklamali a předvedli slušný death grindový nášleh.

Ze slovenské Nitry pocházejí EMPYRION, kteří zaujali ihned prvními tóny. Byla to pořádná porce death metalu, přičemž kytarové vyhrávky doplňovaly klávesy, které vytvářely blackové inferno. Jenže časem nadšení z hudby začalo vyprchávat, a byť se střídaly rychlejší pasáže s pomalejšími, tak se mi hudební prezentace začala jevit jako monotónní.

Jak jsem v úvodu zmínil, tak jsem „Budweiser mad metalcore bastardzz" už dlouho neviděl a abych pravdu řekl, tak ani neslyšel. Maximálně sem tam nějakou nahrávku, na kterou natrefím na netu. COLPičí vystoupení se mi moc líbilo. A opět jsem si pomlaskával na hutných groove spodcích, protože toto prostě můžu. Podladěná groove basa a sem tam vybrnkávání kytary v jako poslední klipovce „Disassembled"... no, to je žrádlo. Leč je čas opět neúprosný a musí se končit. V plánu byly ještě tři skladby, tak kterou…? Někdo se ozývá z fans a zpěvák Jirka Kracl souhlasí s dobrou volbou, a to se starou, ale za to sympatickou „Fuck the Parents". Fuck, fuck... budu to muset napravit a zajet si na koncert.

Tatam jsou staří ELYSIUM. Jsou tu noví ELYSIUM, v nové sestavě na postu bubeníka a zpěváka a jde vidět, že jim tato změna prospěla. Zahloubili se ještě do tvrdšího metalového podzemí a přidali na propracované kytarové technice. Staré písně jako „Betrayed By Your Blood" získaly hrubší death metalový kabát. Samozřejmě do playlistu zařadili i nové skladby z aktuálního EP „Chapter I: Beginning Of The End". Písně jako „The Way of Expectations" jsou živelné a nabité energií. No, spíše zpěvák Bejv byl nabitý živelnou energií až dost. Na pódiu byl k nezastavení a všude běhal jak splašený kůň. ELYSIUM měli od fans slušnou podporu a vystoupení bylo peklo.

Pořadatelům se podařil parádní kousek, protože přivézt do Týnce polskou death metalovou legendu je mazec. A musím poopravit poslední větu z předešlého odstavce: Vystoupení ELYSIUM byla brána do pekla. HATE byli už samotné peklo. Jejich vystoupení byla neskutečná ďábelská jízda. Na koncertě představili loňskou novinku „Crusade: Zero", ze kterého je například temná skladba „Valley Of Darkness". Samozřejmě nemohly chybět dobré skladby z alb předešlých, jakou je třeba „Erebos". Musím zase vypíchnout práci zvukaře, který odvedl výbornou práci. Myslím, že zvuk byl čitelný z každé strany, ba dokonce se netříštil ani v samém jádru této pekelné výhně. HATE nás přijeli rozsekat, a tak se i stalo. Nic jiného jsem ani od polské smrtící mlátičky nečekal a o Polácích se ví, že death metal jedou na prvotřídní úrovni. Byl to hodinový masakr.

Je čas pomalu jít domů, ale tak trochu přemáhám únavu, protože na pódiu se ještě připravuje poslední kapela. Deathoví MISFOLDED z Prahy mají dvě Jany, zpěvačky, které se střídaly za mikrofonem a to s growlem, který doplňují tak trochu i civilním zpěvem či šepotem, který občas připomínal „vychlastaný hlas". Půl jejich setu jsem sledoval od pódia a půl jsem se už poflakoval, vzdaloval pomalu k autu. MISFOLDED zahráli skladby z debutového alba „Restless Continuum". Album neznám, ale zapamatoval jsem si klipovku „Silence Broken". Melodický death metal zabíral na zbytek fans dobře, a tak se závěrem přidávalo.

Zřejmě pokaždé festival chválím, kdyby tomu bylo jinak, tak bych se sem pravidelně nevracel. A vždycky se může najít něco, nějaká kapela, která mi nesedne, ale s letošním 10. ročníkem jsem byl nadmíru velmi spokojen. Tak ještě jednou sdělím, že přitáhnout do Týnce HATE bylo mistrovské dílo. A kdybych měl vypíchnout ještě jednu kapelu, která mě doslova potěšila, tak to budou budějovičtí COLP. A zklamání nebylo žádné, protože se vydařilo vše a myslím, že nespočet fans, kteří přišli, mi určitě dá za pravdu.


Zveřejněno: 24. 07. 2016
Přečteno:
3673 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 08. 2016 23:13 napsal/a 4H
Recenze
Díky za chválu Richarde, potěšilo a Fobii určitě taky :-)
17. 08. 2016 10:42 napsal/a Richard Abraham
Recenze
Pěkná recenze. Líbí se mi styl recenzí na Fobii od nepaměti. Díky za inteligentní styl psaní.
25. 07. 2016 17:42 napsal/a 4H
Gepard
Díky. To jo, černé skvrny a ty pruhy od oka :-)
25. 07. 2016 12:00 napsal/a Michal
Suffering Included
diky, za pochvalu a obleček to bol gepardí :D