Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

16.12.2014, Ostrava – Barrák music club

Ač sklerotik a s přibývajícím věkem s čím dal horší pamětí, živě si vzpomínám na mikulášskou nadílku v roce 1992, kdy v ostravské hale Tatran k poslechu a tanci zahráli DEICIDE, GOREFEST a další. Bylo to mé první a nadlouho poslední setkání s bohovražednou sebrankou. Byla jiná doba – měl jsem vlasy, v zimě padal sníh, střílely se veverky, a death metal byl skoro mainstream, díky čemuž se kapelám jako DEICIDE podařilo vyprodávat haly. Dnes jsem olysalý, smrtící kov je zpátky tam, kam patří, a harcovníci jako Benton a spol. jsou tady pořád, a i po letech dokážou natřískat kluby. Do ostravského Barráku přes fakt, že 16. prosinec byl všední den a druhý den většina vstávala do fachy, přišlo lidí požehnaně a očekávání byla velká.

Na plakátech avizovaný začátek o osmé večerní se změnil už na sedmou, což mnoho lidí nevědělo, a tak koncert otevírající SAWTHIS začali svůj set před sice už slušně zaplněným, ale ještě ne namačkaným publikem. S touto mladou italskou družinou jsem nikdy neměl tu čest, a za sebe můžu upřímně říct, že ani po jejich vystoupení jsem se nehnal k distru, že bych si musel obohatit svou sbírku o nějaký ten přírůstek v podobě CD. Nevidím do zákulisí „In the Minds of Evil Tour 2014“, ale SAWTHIS mi do této sestavy kapel nějak nepasují, což je samozřejmě jen můj problém. Přece jen jsem ten večer byl naladěný na něco jiného, než byl italskou pěticí předložený metalcore s náznaky melodického thrashe a obligátními prvky moderního metalu. Je pravda, že SAWTHIS do toho dali vše a nic neodflákli, snažili se rozeskákat lidi a dokonce se blýskli i narychlo pochytanými českými slovíčky jako „ahoj pičo“ či „ježíšmarjá“, což v kontextu večera pobavilo obzvláště. Nasazení poctivé, hudebně stylově standardní, energické, ale pro mě už po první skladbě monotónní vystoupení se některým lidem i líbilo, a o to hlavně šlo, takže se ta půlhoďka dala přežít, i když ke konci už jsem se pádil nadýchat ven čerstvého kuřáckého vzduchu. Tady bych měl asi zmínit, že u vstupu pořadateli avízovanou větu „dnes se tu nekuři“ lidé dodržovali a tenhle nápad jsem přivítal, protože vzhledem k množství návštěvníků bylo dusno i tak.

Kdo dorazil na původně plánovanou osmou hodinu, měl trochu smůlu, protože to už 15 minut hráli svůj set Frantíci SVART CROWN, a to už bylo jiné černé kafe než předchozí předskokani. Přiznám se, že pro mě byli hlavním magnetem večera a nebyl jsem zklamán. Tahle banda neuvěřitelně vyzrála, poslední deska „Profane“ je neoposlouchatelná, a tak jsem se tetelil očekáváním. Chvíli trvalo, než se vyvážil zvuk, ale nejpozději od třetí skladby už bylo vše OK a vychutnával jsem si velice strhující a podmanivé vystoupení sympatického kvarteta. Temná atmosféra byla chvílemi skoro hmatatelná, promyšlený death/black válcoval duši i mysl, a kdo tuhle kapelu ještě nezná (myslím, že takových moc nebude), měl by svou chybu rychle napravit. Srážka IMMOLATION, DEATHSPELL OMEGA, GORGUTS či ULCERATE dopadla víc než dobře, prostor dostaly i starší věci, a klidně bych snesl více než odehraných 45 minut. Doufám, že SVART CROWN uvidím brzy znovu, a klidně jako headlinera.

Doplnění tekutin, v té době už na můj vkus až v nepříjemně zaplněném klubu, mě stálo ztrátu dobrého místa, a tak jsem začátek DEICIDE zastihl z fleku, kde se mi nazvučení moc nepozdávalo, což mi satanžel vydrželo během celého vystoupení floridské legendy. To otevřela podle očekávání tutovka „In the Minds of Evil“, a lepší otvírák asi ani kapela nemohla zvolit. Logicky následovaly další dva songy z poslední fošny („Thou Begone“ a „Godkill“), po nichž přišel první z death metalových evergreenů: „When Satan Rules His World“. Koncert odsýpal rychle a po další pecce z „Once Upon the Cross“ („They Are the Children of the Underworld“) uvedl principál Benton rychlovku „Serpents of the Lights“. Nejen Glen, ale i zbytek kapely působil v pohodě, a celé vystoupení všichni odehráli až s profesorským nadhledem. Benton má pořád v sobě jisté charizma, jeho sytý a hluboký ryk je nezaměnitelný, a je peklem obdarovaný hlasem, díky němuž ani moc nemusí pracovat s hlasivkami a přesto zní tak, jak zní. Setlist byl vzhledem k bohaté diskografii sestaven poměrně vyváženě, nehrálo se nic jen z alb „Insineratehymn“ a „In Torment in Hell“ (což chápu), a nezazněla ani nota z „Till Death Do Us Part“ (což nechápu). Po „Conviction“ došlo na dvouskladbové připomenutí nepřekonatelného alba „Legion“ („Dead but Dreaming“ + „Trifixion“) a nostalgicky jsem vzpomínal, když jsem tyto songy v minulosti slyšel ještě s bratry Hoffmanovými. Opět jsem se také ujistil, jak po hráčské stránce vyrostl bubeník Steve Asheim, jehož pozorovat a poslouchat je radost. Vystoupení DEICIDE ale ubíhalo opravdu velice rychle, a tak po dalších skladbách z loňské desky proložených hitovkou „Once Upon The Cross“ tu bylo najednou finále. „Sacrifal Suicide“ nemůže na koncertě floridských bohovrahů chybět, stejně jako „Dead by Dawn“. Jako poslední skladba večera zazněla „Homage for Satan“, a i když na to může mít každý jiný názor, mně tam ta Santollova sóla prostě chyběla. Čekal jsem, že zazní i „Lunatic of God's Creation“ či „Kill the Christian“, zvláště když je na ostatních štacích hráli, ale nedalo se nic dělat, po hodině vystoupení byl najednou šlus, což trochu zamrzelo, neb odezva z publika byla během celého koncertu velká a nějaký ten přídaveček by si zasloužilo. I vzhledem k brzkému začátku jsem měl trochu pocit, že všichni zúčastnění to chtěli mít co nejdříve za sebou, ostatně asi málokdo čekal, že před desátou už bude vymalováno.

Celkový dojem z akce jsem měl ale dobrý a nelituji, že jsem měl tu čest ji navštívit. Je potěšitelné, že stále chodí na takovéto koncerty hodně lidí, i když pro mě osobně jich bylo až moc, což je zase z pohledu pořadatele fajn. Barrák chystá i pro příští rok další řadu podobných laskomin, a tak je pořád se na co těšit. Fajn večer, který z paměti jen tak nezmizí.

Fotky: Duzl

Celá galerie


Zveřejněno: 18. 12. 2014
Přečteno:
3361 x
Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 12. 2014 19:37 napsal/a Luma
škoda,
taky sem se na tuhle akcičku chystal, žel satan zase mi do toho vlezla práce. Plnost klubu nejspíš odpovídalal tomu, kdo tam ten večer vystupoval :D. A s tím posunutím začátku je to v baráku snad pořád stejné. Ještě jsem nezažil, aby akce vypukla tak, jak je zprvu avizované. Jinak moc pěkný report. Dík