FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

ENTHRALLMENT – The Voice of Human Perversity CD 2014, Rebirth the Metal Productions

Příliš brutálních kapel hrajících death metal z Bulharska neznám. Nebo raději lépe řečeno, smrťáci ENTHRALLMENT jsou prvními, kteří mi zaslali CD na recenzi. Jelikož se tedy jedná o první setkání, slušelo by se kapelu trošku představit. Tak tedy, tato smečka pochází z bulharského města Pleven, hraje od roku 1999 a letošní počin je jejich čtvrtý dlouhohrající. Bohužel jsem nikde na internetu, mimo pár ukázek na YouTube, nenašel jejich předchozí desky. Dalo by se ale říct, že pánové se celou dobu pohybují v jasně vymezeném rámci stylu. Ten kdysi nastavili takové ikony, jako jsou CANNIBAL CORPSE, IMMOLATION, ABORTED, DYING FETUS, KRISIUN a jim podobní. Můžeme tedy hned na začátek napsat, že zde určitě nenaleznete prvky bořící nebo posouvající tento styl. ENTHRALLMENT jsou zkrátka klasici a nehodlají na tom nic měnit. Pro někoho možná málo, jiný je zase ocení za věrnost. Osobně mi přijde, že se na jejich desce vkusně setkává floridská death metalová škola s evropskou a vše je doplněno občasnými odskoky do Brazílie.

Nutno ihned pochválit zvuk alba (mastering James Murphy, nahrávalo se v Murder Sound Studiu), který sice není úplně „dokonalý“, ale dodává celé nahrávce určitou živočišnost. Líbí se mi i pěkný, do hněda vyvedený obal. Je vidět i slyšet, že kapela myslí svoji hudbu smrtelně vážně a že si jde tvrdě za svým. Je sice pravda, že většina nápadů není zrovna z nejoriginálnějších, ale to je téma na nějakou šílenou odbornou disputaci (smích). Některé použité / již slyšené motivy jsou opravdu až do uší bijící. Jiné zase nepostrádají určité kouzlo, jsou uchopeny jinak a lehce nadzvedávají kapelu vysoko nad obyčejný průměr. Za sebe mohu říct, že jsem se postupně dostal od prvního názoru: „Tak tohle bude zajímavý jen jako exotika“, až k: „Mě to nakonec vcelku baví, určitě mě to neuráží“. Bylo samozřejmě nutné se oprostit od názoru – všechno už tady bylo apod. Ano, to je také určitý pohled na věc. Jenže to bychom pak nemuseli dnes psát vůbec žádné recenze a v podstatě skoro každého „odsoudit“ jen výpisem kopírovaných smeček.

Na „The Voice of Human Perversity“ se mi líbí, že obsahuje v brutálním death metalu jednu pro mě velmi důležitou věc. Jednotlivé songy mají v sobě určitý tlak, energii. Zároveň ale skladby nepostrádají melodii, na kterou je možné se soustředit, užívat si ji a určitou temnotu, která by u smrtícího kovu také neměla chybět. Myslím si, že pro fanoušky stylu bylo učiněno vše. Bohužel zde chybí to pověstné něco navíc, které dělá z dobrých desek ty vynikající. Přesto si nahrávku užívám, baví mě a prožili jsme spolu nejednu hezkou morbidní chvíli. Pokud by někdo ENTHRALLMENT přivezl k nám do Čech a zahráli by si třeba v rámci nějakého turné s některou slavnější kapelou, také bych se nezlobil. Myslím, že posluchače by na hlavní hvězdy dovedli pořádně rozpálit.

Když jsem si zpočátku o těchto šílencích sháněl nějaké další informace, zarazilo mě všude ve světě vysoké hodnocení jejich desky. Já zase tolik nadšený nejsem. Pořád si ale myslím, že tohle album stojí za pozornost, celkově obstojí i v dnešní obrovské nadprodukci. Snad se kapele podaří víc prorazit a rozvířit dalším albem stojaté vody dnešních brutal death metalových „jistot“. Určitý potenciál zde cítím. Jen bych se, být kapelou, nebál o trošku víc do toho opřít, prásknout ještě víc do koní. Pokud si tedy mohu dovolit směle radit (smích). Deska plná zajímavých momentů, které chybí už jen krůček k tomu, aby mě rozsekala. Bulharský pozdrav ze záhrobí, který musí udělat radost každému, kdo si rád jednou za čas vyrazí na výlet do země stínů.

Seznam skladeb:

  1. Screams Etched Within the Crags
  2. Rats Before the Worms
  3. Mummified Ante Mortem
  4. Rove in Hell
  5. Stench of Burnt Down Sanctuary
  6. Madness Coloured in Light
  7. Tones of Gladness
  8. Tool of Suicide


Čas: 33:36

Sestava:

  • Ivo Ivanov – bicí
  • Plamen Bakardzhiev - zpěv
  • Vasil Furnigov – kytara
  • Andrey Gegov – kytara
  • Rumen Pavlov – basa


https://www.facebook.com/Enthrallment
http://www.enthrallment.eu/
http://www.last.fm/music/Enthrallment
http://www.myspace.com/enthrallment
http://www.reverbnation.com/enthrallment
https://soundcloud.com/enthrallment-official
http://rebirththemetalproductions.blogspot.de/


Zveřejněno: 01. 06. 2014
Přečteno:
3404 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 06. 2014 09:05 napsal/a Asphyx
no
Děkuji za příspěvek. Mě přijde minulé i letošní album tak na stejné úrovni. Líbí se mi, taky proto jsem dal 7/10:)) Nic převratného, ale řeže to pěkně....Jinak díky za tip na firmu, koukal jsem, že u nich mají vyjít noví GORGASM....tak je zkusím proklepnout:))
02. 06. 2014 08:30 napsal/a BRUTAL
BRUTAL
Zdravím. Ja neviem mne sa ta kkapela velmi páči. Uz od albumu ktorý vydali v Metal Age.Inak to iste ako vy pán recenzent hovoria aj viacerý , že je to taký priemer. No u mna to šlape. Inak dám vam dobrý tip na nový super firmu. Skuste niečo od firmy NEW STANDART ELITE. Su tam perfekné veci, som zvedavý na vaše názory na tie kapely. S pozdravom