Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

ARKONA – Chaos.Ice.Fire CD 2013, Hellfire Records

Jsou jen dvě možnosti, jak se stát v hudbě legendou. Buď stát u zrodu nového hudebního žánru, ze kterého se kapela postupem času přetransformuje do úplně jiného stylu, který stále posouvá dál a tím se stává vzorem pro ostatní, kteří ji časem začnou považovat za vzor. Nebo jen stačí hrát dostatečně dlouhou dobu určitý druh hudby, který kapele vyhovuje a ve kterém se cítí nejlépe bez větší přetvářky, aniž by uhnula aspoň kousek stranou z předem vytyčené cesty. Díky tomuto nekompromisnímu jednání a hudebnímu umu se postupem času začne šířit jméno tohoto uskupení napříč celým světem. A i přesto, že její jméno neláme přední příčky v prodejnosti je především u posluchačů, kteří vědí své, považována za kult. A právě druhý ze jmenovaných případů odpovídá polské dnes už legendě ARKONA.

Kapela vznikla v první polovině devadesátých let. Přesněji v době, kdy byl black metal cítit snad úplně všude. Během svého působení stihli různí muzikanti pod tímto jménem vydat kromě dema i několik split disků, dvě kompilace a především pět dlouhohrajících nahrávek. Ta pátá, uvolněná na samém konci loňského roku nese název „Chaos.Ice.Fire“ a stejně tak jako předchozí počiny kapely, i tohle cd vnáší do našich domovů jasný pekelný plamen spalující vše svaté.

Po spuštění nahrávky se na vás vyvalí nekompromisní a vlastně i klasický black metal podkreslený klávesami. Na tom by nebylo zase tak moc zajímavého, pokud se budeme dívat na originalitu materiálu ve srovnání s jinými kapelami v tomto žánru. To, co mě osobně vede k tomu, abych tuto nahrávku protáčel stále dokola, je atmosféra. Zde se totiž nejedná o mrazivě studený sound, který prořezávají jen kytary a vše ostatní je někde daleko. „Chaos.Ice.Fire“ nám nabízí živočišné teplo s nezkrotným tepáním bicích. Když už jsem u bicích, tak tady Tzargat odvedl opravdu parádní prácičku. Především co se týká činelů. V těchto pasážích nejde přeslechnout jistý cit pro věc. Myslím to tak, že v jednotlivých úderech je slyšet něco víc, než jen obyčejné mechanické vlnění. Většina materiálu je hnána ve stejných otáčkách s podobnou zuřivostí. Ale i přesto je každá skladba ošperkovaná něčím jiným. Když už ne přímo změnou tempa, tak aspoň malým ozvláštněním v podobě kláves v popředí. Jen poslední dvě skladby jsou jiné, než všechny ostatní. Tou první zmiňovanou je předposlední opus nazvaný „Zasypiając w strachu“. Jedná se o opravdu pochmurnou skladbu. Ne, že by šlo o něco nového, ale na této desce se ve spojení s názvem tento song stává epickým nahlédnutím do nitra nočních můr a snů. I přesto, že rozumíte každému třetímu slovu, je atmosféra snu dočista hmatatelná. Druhý a vlastně i závěrečný štych je zase pro změnu opravdový očistec. Jestli vám předešlé skladby připadaly rychlé, tak u této ARKONA sešlápla plyn až na samotné pekelné dno, nejspíš proto, aby nám i v posledních sedmi minutách vyždímala mozky do úplného konce, po kterém nezbude sebemenší reflexe.

I když jsem psal, že ARKONA natočila nahrávku plnou živočišného tepla, tak mi to nedá nezmínit zvuk, který je na můj vkus moc pěkný. Naštěstí ne natolik, abych se jim více zabýval. Nějaká ta špína tam sice je, ale ta pravá tam nějak schází. Stejně tak i frázování se místy zdá trošku kostrbaté, ale to na druhou stranu vyvažuje fakt, že jsou texty v polštině a tím je veškerý odkaz „Chaos.Ice.Fire“ víc uvěřitelný.

ARKONA stejně jako sopka po dlouhodobém spánku dokázala, že je stále zde a i přesto, že nejsou její účinky tak devastující, jako u jiných podstatně známějších spolků, je patrné, že její vliv po několik dalších let pocítí celý kovově černý „undergroundový“ svět.  

Seznam skladeb:

  1. Symfonia lodu ognia i chaosu
  2. Gdy bogowie przemówią głosami natury
  3. Zrodziła mnie ziemia skażona kłamstwem
  4. Istnienie moje przeniknie ziemię
  5. Tylko truchło pozostanie
  6. Gwiazda boga chaosu
  7. Zasypiając w strachu
  8. Dopóki krew nie zastygnie w żyłach

Čas: 43:19

Sestava:
  • Khorzon – kytara, klávesy
  • Triumphator – kytara
  • Tzargath – bicí
  • Armagog – zpěv, baskytara

https://myspace.com/arkonahorde
https://www.facebook.com/arkonahorde
http://arkona.bandcamp.com/


Zveřejněno: 09. 05. 2014
Přečteno:
3567 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 05. 2014 10:13 napsal/a Asphyx
HELL
Mě nová Arkona taky moc baví. Ani vlastně nevím proč, ale užívám si ji vrchovatě. A ty polské texty se mi poslouchají samy, zní mi příjemně. Líbí s emi ta atmosféra, kterou z desky cítím, ta mi dělá moc dobře (smích)! Díky za pěknou recenzi na jednu z blackových desek, která mě poslední dobou oslovila. Bardzo dobrze!