Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Andrés Padilla – UNDERGROUND NEVER DIES! kniha/LP/CD/MC 2014, Doomentia Records

Napadlo Vás někdy, jak by asi vypadal Metal-archives ve fyzické knižní podobě? Pokud ano, pro mě nejlepší variantou je aktuální vydání knihy UNDERGROUND NEVER DIES!. Loni krátce před silvestrem sedíme s kamarády v jedné písecké hospůdce, popíjíme a probíráme muziku snad ze všech stran. V tom Lukáš (DOOMENTIA RECORDS) položil na stůl pořádnou bichli v černobílém obalu s mohutným nápisem UNDERGROUND NEVER DIES! se slovy, že právě tohle v lednu vydává. Už po otevření knihy a otočení pár stránek mám pocit, že slintám. A dokola si opakuji – tohle je přesně něco pro mě, tohle tady chybělo a tohle musím mít!

Obsah tohoto veledíla má na svědomí autor jménem Andrés Padilla. Člověk žijící v jihoamerickém Chile je chlapíkem na správném místě. Materiál a veškeré podklady, články, rozhovory, dobové fotografie a plakáty – to vše sehnat, dát dohromady a složit celou takto dokonalou mozaiku, to stojí mnoho úsilí a moře času, ale především musí velké srdce. Andrésovi se povedlo v podstatě nemožné – do jediné knihy shrnout historii thrash a death metalu a jejich nejbližších odnoží. Když listuju tímto skvostem dál, stále více se propadám časem. Černobílé a dobové fotografie kapel v původních sestavách jsou ve většině případů pěkné rarity. Například když vidíte mistra death metalového řemesla Chucka Schuldinera s dortem ve tvaru vinylu a nápisem „DEATH – number 1“, náctiletého Toma Angelrippera (SODOM) se sestřihem podle kastrolu, evil-trio DESTRUCTION ověšené nábojovými pásy v roce 1982 nebo mnoho zašlých a roky zaprášených snímků SEPULTURY, MORBID ANGEL, KREATOR, SLAYER, SADUS, ASPHYX, PESTILENCE, POSSESSED, ale i mnoho méně známých a dnes již zapomenutých uskupení podzemního světa. Křiváky, roztrhané džísky, obrácené kříže a hřbitovy neminuly prakticky žádnou ze zmíněných kapel. Opomenuty nemohou být ani staré špinavé black metaly, raný grindcore a také hardcore nebo chcete-li crossover/thrash. Své místo mají například dobové fanziny, které mohutně přispěly k šíření metalové scény. Andrésovy články jsou doplňovány komentáři členů kapel a texty přímo z dobových zinů. Jedinečnou „kapitolou“ jsou plakáty z koncertů. Nad většinou jen nevěřícně kroutím hlavou, protože když vidíte mnohdy ručně kreslené plagoše, jak v půlce osmdesátek lákají za pár dolarů na skvělou show VENOM, SLAYER a EXODUS, je mi upřímně smutno, že jsem tuhle dobu „tam na Západě“ nezažil. Celkové zpracování knihy je luxusní. Černobílá grafika (s výjimkou několika stránek s barevnými plakáty) na matném kvalitním papíru, mnoho fotek, popisků, skvěle zasazený text či koláže z fotek jen dodávají punc pravého old schoolu. Obal má na svědomí všem dobře známý kreslíř Mark Riddick a i v tomto případě se jedná o perfektní dílo. UNDERGROUND NEVER DIES! je knihou, která by neměla chybět doma žádnému maniakovi do old school metalu, především pak thrash a death metalu. Jediná škoda, že kniha je pouze v angličtině, ale nakonec jsem se i já, ne zrovna dvakrát zdatný angličtinář, velmi dobře začetl (úsměv). Tohle se nedá popsat, tohle si musíte přečíst a prohlédnout.

Knihu lze koupit samostatně nebo také jako celý box, kde v krabici naleznete kompilační vinyl, kazetu a CD. A navíc velkoformátový plakát. Všechny nosiče jsou opět výborně zpracované – LP gatefold (černobílá deska), koláž z fotografií. Na všech nosičích naleznete seznamy skladeb a popisky kapel, které se na kompilačce objevují. A že jde o samé rarity! Celý box stojí 2000 Kč a rozhodně stojí za to. UNDERGROUND NEVER DIES! mám doma měsíc a stále jsem z toho odvařený. Dokonalé dílo! Velké díky patří A. Padillovi za autorství a Lukášovi Páralovi za nádherné vydání. Díky takovýmto lidem underground nikdy nezemře!

Seznam kapel na kompilacích:
INCUBUS, SLAUGHTER LORD, MUTILATED, DR. SHRINKER, AFTERMATH, EXMORTIS, NECROVORE, SADISM, INVOCATOR, ARMOROS, POISON, MENTAL DECAY, PHANTASM, FATAL, FUNERAL NATION, VIBRION, INSANITY, DEATH YELL, CORPSE GRINDER, NECROBUTCHER, INNER SANCTUM, BLOODSOAKED

http://corvusdiscos.cl/homeUND!.htm
http://www.doomentia.com

Zveřejněno: 28. 04. 2014
Přečteno:
3783 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář