Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

FLOTSAM AND JETSAM – Ugly Noise CD 2013, Metal Blade Records

Znáte to, když se snažíte sebevíc, třeba jen ze staré známosti do sebe nějakou desku doslova natlačit? Pouštíte si ji v různém duševním rozpoložení, jste skoro až nešťastní, jak to, že s vámi nahrávka nic nedělá? Přitom s předchozími počiny jste jejich kouzlu podlehli a teď marně pátráte po příčinách, proč se vytratilo. Podobný problém mám s posledními FLOTSAM AND JETSAM. Kapela, která mě předposledním albem „The Cold“ doslova pohltila, najednou vyvrhla CD, kolem kterého jsem několik měsíců chodil s občasným přehráním jako šelma kolem ohně. Vždycky jsem otevřel booklet, pak ho několikrát zavřel a nakonec si novinku pustil v přehrávači. No a pak jsem zase odcházel s tím, že to chce ještě určitě čas. Jenže bohužel nechce. Nebo lépe, tentokrát si nejsme souzeni. Dlouho jsem přemýšlel, proč tomu tak vlastně je?

Odpovědí jsem nalezl hned několik. Jestli jsem vždycky tuhle smečku míval rád kvůli parádním, neotřelým riffům, tak ty zde nenajdete. Pokud se thrashově řeže, jsou tyto pasáže obyčejné, dovolím si říct i primitivní. Moc nechápu, jak takovou bídu může ven pustit někdo s takovými zkušenostmi, jako jsou původní bubeník kapely Kelly David Smith nebo kytarista Michal Gilbert. Jenže se kupodivu ukazuje, že i takové osobnosti, pokud mají špatné „vedení“, nejsou schopné ze sebe vymáčknout nic světoborného. Problém toho, že se nikdy FLOTSAM AND JETSAM nedostali na výsluní, jsem většinou spatřoval v tom, že kapela měla snad vždy ne příliš dobrou produkci (tedy mimo prvních alb). Tentokrát jsou pod ní podepsáni Michael Gilbert, Robert Copley a Michael Spencer a pánové by zasloužili pořádně vytahat za uši, je to totiž ještě horší než obvykle. FLOTSAM AND JETSAM jsou a vždy byli samozřejmě velmi dobří muzikanti, ale chybí jim nějaký tichý muž v pozadí, který by je někdy trošku brzdil a jindy zase více popíchl k vyšším výkonům. Někdo, kdo by na ně „dohlédl“ a měl nezaujatý poradní hlas.

Není mi moc jasné, jak může kapela, která má ve svém středu takového zpěváka, jakým je Eric Knutson, nevyužít plně jeho potenciálu (i když ten ještě pořád některé skladby dokáže „utáhnout“ sám). Svým osudem mi tak FLOTSAM AND JETSAM trošku připomínají americké NEVEMORE. Také se v nich ukrýval obrovský potenciál, který nebyl nikdy příliš doceněn (a zde nyní i nevyužit). Nechme to ale historikům, jen čas ukáže, zda jsem měl nebo neměl pravdu. Novinka je bohužel velmi roztahaná, chybí mi u ní nějaký záchytný bod a kdysi u mě tolik ceněná „studená“ atmosféra, při které to na deskách téhle vyhasínající legendy tolik jiskřilo. Pamatuji doby „Doomsday for the Deceiver“, s kterou jsem strávil nejedny prázdniny jako puberťák a novinka se jí nepřibližuje ani na vzdálenost světelného roku. Nemá cenu zmiňovat další klenoty, které tito Američané kdysi nahráli, ale dokonce i „návratové“ album „The Cold“ mělo v sobě jakési prazvláštní „chladné“ a poměrně nakažlivé kouzlo. Na „Ugly Noise“ se ničeho takového nedočkáme. Přijde mi, že se FLOTSAM AND JETSAM jen zmateně mlátí v nějakém kotci a vůbec neví, jak z něho ven. Chybí mi nějaká vize, myšlenka, kousek nitě, které bych se mohl chytit.

Trvalo mi dlouho, než jsem se z toho „šoku“ vzpamatoval. Mimo překrásného coveru (Jonathan Hoffman) jsem příliš „dobrého“ na desce nenašel. Bohužel mi mí kdysi velmi oblíbení muzikanti poskytli desku, která bude trávit spoustu času jen v zadních přihrádkách mé sbírky. Vím, že se určitě najdou fanoušci, kterým bude „Ugly Noise“ vyhovovat, pro mě je ale jen plytkým, velmi pomíjivým albem, které ve mně zanechává jen pár hezkých momentů. Jinak kolem mě vše vždy jen bez většího zájmu „proletí“. Myslím si, že nejhorší bývají nahrávky, které s posluchačem nic nedělají, nevzbuzují žádné emoce (ať pozitivní či negativní). „Ugly Noise“ je bohužel jednou z nich.

Seznam skladeb:

  1. Ugly Noise
  2. Giddy Up
  3. Run and Hide
  4. Carry On
  5. Rabbit's Foot
  6. Play Your Part
  7. Rage
  8. Cross the Sky
  9. Motherfuckery
  10. I Believe
  11. To Be Free
  12. Machine Gun

Čas: 47:27

Sestava:

  • Eric A.K. Knutson – zpěv
  • Edward Carlson – kytara
  • Michael Gilbert – kytara
  • Jason Ward – basa
  • Kelly David Smith – bicí


http://www.flotsam-and-jetsam.com/
http://www.metalblade.com/us/


Zveřejněno: 06. 03. 2014
Přečteno:
3247 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 03. 2014 11:53 napsal/a Asphyx
The Cold
Minulé album The Cold bylo náhodou velmi příjemné. Jsem na pány na Metalfestu moc zvědavý. Kdysi jsem se před pár lety vypravil do Prahy na jejich koncert. Bylo nás tam jak do mariáše. Ale zase se s nimi dalo \"prohodit pár slov\". Tak uvidíme v Plzni...
07. 03. 2014 11:38 napsal/a Opat
...
Ja mel rad i nějaké novější desky, ale tohle se mi nelibi. Spíš nez chaos bych použil slovo nuda.
07. 03. 2014 11:36 napsal/a Opat
...
Ja mel rad i nějaké novější desky, ale tohle se mi nelibi. Spíš nez chaos bych použil slovo nuda.
07. 03. 2014 09:18 napsal/a Peťan
Flotsam
pro mě u téhle kapely existují jen první dvě alba. Další už jsou \"psycho\" ale nejsou tak špatná. Spíš pro určitou a menší skupinu posluchačů. Novinku jsem ale vydržel poslouchat jen chvíli. Chaos...