Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HUSMAN FEST

SKLEPMASTER – Accursed Through Eternity CD 2013, Pařát Magazine and Productions

"Není co chválit, neboť zde talent nedříme", napsal před pár lety nějaký idiot jménem Oliva na adresu staršího demosnímku opavské družiny SKLEPMASTER. Tentýž pisálkovský břídil byl později překvapen tím, že kapela, která se dříve nezmohla na žádné oficiální řadové album, si troufla na nahrání a vydání koncertního DVD, jež při vědomí poněkud limitujících amatérských podmínek realizovala až nečekaně důstojným způsobem. Přestože jde o velmi neobvyklý postup, skutečný albový debut přišel teprve až s prosincovým vydáním metalového magazínu Pařát.

Soubor převážně setrvává v pozici melodického a tedy nepříliš drtivého death metalu, jenže zatímco jeho nejstarší tvorba působí silně odstrašujícím dojmem, postupem času přece jen došlo k citelnému zlepšení. Některé skladby budí pocit, že pánové vyšli vstříc náročnějším posluchačům a připravili jim propracovanější kompozice typu "Preacher's faith". Místy potěší i poměrně výrazné kytarové motivy, dobře zvládnutá kytarová sóla či drobné zvolňující problesky, jež sice nejsou ničím mimořádným, ale daří se jim držet pozornost a snad i řemeslnou úroveň.

Zároveň však třeba podotknout, že dokud kapela setrvává v poloze tisíckrát provařeného kytarového hoblování a vokálního chrapotu, působí velmi konzervativním až zatuchlým dojmem. Jakmile tyto své žánrové mantinely opouští a zkouší větší či menší úkroky odlišnými směry, její tvorbu to chvályhodně obohacuje a provzdušňuje. Takto pochválit lze nejenom četná a příjemně se poslouchající akustická či syntezátorová intra, outra či intermezza, ale hlavně nepatrně robotizované "Paith to enlightenment", což je skladba, která by v optimálním případě mohla sloužit coby možné východisko pro budoucnost. Otevřenější hlavy může zaujmout také bonusový remix songu "Metastasis", jeho autorem převedený do elektronické podoby a po něm nazvaný "Amorphstasis".

Jak naznačuje seznam skladeb, koncepčně ucelené album tvoří příběh rozdělený na dvě části, v němž jistý Benjamin Foreshadow touží po nesmrtelnosti, stává se humanoidním cyborgem B4 a v této nové identitě "upadá ve věčnou apatii s vědomím, že je proklet věčností". Texty jsou sice v angličtině, která v domácím prostředí stále neumožňuje plné vstřebání a pochopení všemi posluchači, součástí obalu je však česky napsaný stručný popis děje. Pravděpodobně jde o silný příběh, přesto je ale tak trochu škoda, že jeho autor Ondřej "Scyther" Šebestík zatím nezúročuje svou zálibu v obzvláště vypečeném černém humoru, protože se lze domnívat, že jeho někdy až neskutečně zábavné facebookové vtípky by v češtině mohly mít daleko větší posluchačský dopad.

Ústřední činitel souboru a tvůrce pořadu Reactor je však současně velkým fanouškem TATA BOJS, což může být známkou dobrého a neortodoxního vkusu. Snad právě jimi ovlivněn se pustil do uvedeného příběhu, v němž sice chybí natolik mrazivě silný moment, že by mohl konkurovat šílenému monologu Jiřího Schmitzera, ale tvorba souboru přesto prokoukla natolik, že dává zapomenout na věru strašlivé začátky a spíše se lehounce přibližuje k popředí scény. Plyne z toho poučení, že nelze věřit všem těm zlým a ošklivým kritikům a nějakému Olivovi už teprve ne.      

Seznam skladeb:

  • Story of Benjamin Foreshadow
  1. Consecration (intro)
  2. Preacher's faith
  3. Omen
  4. Metastasis
  5. Mirror
  6. Extraction (instrumental intermezzo)
  • Story of B4
  1. Paith to enlightenment
  2. The first of its kind
  3. Fatal Collapse (instrumental intermezzo)
  4. Duel of Fates
  5. Empty Inside
  6. Accidia Aeterna (outro)
  • Bonus
  1. Amorphstasis (Metastasis – Remix by Amorph)

Čas: 44:31

Sestava:
  • Ondřej "Scyther" Šebestík – kytary, syntezátory, zpěv
  • Roman "Vader" Hafera – kytary, syntezátory
  • Pavel "HellThrone" Prokop – baskytara
  • Otakar "Oťas" Sekl – bicí

http://www.sklepmaster.cz/
https://www.facebook.com/sklepmaster

www.paratmagazine.com




Zveřejněno: 23. 01. 2014
Přečteno:
3618 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 01. 2014 13:12 napsal/a Oliva
Veselá realita
Přibližně třetina potenciálního budoucího obsahu Abyssu od nynějška nevyjde na Abyssu, ale bude rozpuštěna mezi Aardvark, Fobii a Vinyl Disk Musick. Proto je třeba slavnostně poděkovat ŠŠ za jeho pilné, pravidelné a svědomité zajišťování obsahu \"konkurečních\" webů. Čest a sláva ŠŠ! Važme si jej.
23. 01. 2014 12:40 napsal/a kuloární info
pro opata
Správně tušíš. 1. února to bude zveřejněno oficiálně. Jistý pomýlený redaktor už na to nemá trpělivost, vydá co je napsáno a pomalu abyss dosamovraždí.
23. 01. 2014 10:25 napsal/a Opat
.
Abyss končí?
23. 01. 2014 09:55 napsal/a Alan
Skepmajst
Popravdě, jsem čekal o něco větší sračku, než nakonec z tohoto CD vylezla. Název kapely je sice stále debilní a kapela samotná a její vydavatel se to na stránkách pařátu snaží obhájit. OK akceptuju, ale stále si myslím svoje. Když už kapela tedy nehodlá útočit směrem ven, kde by stejně nebyla asi šance se prosadit, tak vzhledem k názvu kapely nechápu proč je vše ostatní v AJ… V tomto kontextu mi z toho vychází nesourodý slepenec, který sám neví kam patří. Přirovnání k Amon Amarth beru jako pohý marketingový tah, páč tohle pan vydavatel snad nemůže myslet vážně. Míchačka v Hertzu možná taky působí dost kůl, ale bohužel její smysluplnost mi tu poněkud uniká. Sklepmajstr se nálepky agro jen tak nezbaví a Pařát pouze upevňuje svojí pozici v tom, že vydává převážně sračky. Snad to bude s Deflorací lepší!!!!