Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

DEHUMAN REIGN – Destructive Intent EP 2013, F.D.A, Rekortz

Věrnost až za hrob. Vlastnost, kterou dneska sice zase tolik lidí neocení, ale tentokrát tomu tak skutečně opravdu je. Ve starém dřevěném křesle, kterému čalounění již dávno ztrouchnivělo, sedí kostra, která zůstala svému místu posledního spočinutí věrná se sveřepou poctivostí. Nikdo s ní již hodně dlouho nehnul. Má pootevřenou pusu, možná se snad i směje. Spíš je to ale tím, že její čelisti už nedrží žádné šlachy. V levé ruce má zaseknutou láhev dobré pravé whisky. Mezi žebry právě probíhá krysa. Marně se pokouším přečíst nápis na ošumělé džínové vestě. DEHUMAN REIGN, rozluštím s obtížemi. Najednou se ten pozůstatek starého metalisty sesype někam k mým nohám a já s údivem zjišťuji, že celou dobu tenhle veselý srandista seděl na kompaktním disku. Beru ho do ruky a odnáším do své posluchačské nory. Vkládám do přehrávače a bez jakéhokoliv upozornění se na mě vysype nálož nekompromisního death metalu. Ten je hrán se starodávnou poctivostí a je často doplňován thrashovými výmlaty hranými bez jakéhokoliv slitování. Dokonce zazní v malých náznacích i chvilky blackové poezie (to když za to zpěvák pořádně vezme). Cítím všemi póry svého těla záchvěvy klasiků žánru, jako jsou SLAYER, SINISTER, MORBID ANGEL, POSSESSED, DEICIDE, IMMOLATION, AUTOPSY, ENTOMBED, MALEVOLENT CREATION, KRISIUN a spoustu dalších. DEHUMAN REIGN jakoby si otevřeli učebnici death a thrash metalu a z ní citlivě a nadšeně citovali.

Jedná se o první EP kapely a tak je dobré přimhouřit obě uši. Nehraje se tady nic nového, není to ani příliš svěží. Dokonce mi všechny songy přijdou velmi podobné. Přesto v sobě mají DEHUMAN REIGN něco, co mě oproti těm desítkám podobných desek zaujalo. Možná se ve mně ozvalo pro thrash stále tlukoucí srdce, nebo je to jen způsob, jakým je mi tohle šílenství podáváno, ale rád jsem se s těmito nesmiřitelnými Němci vydal na výlet do daleké minulosti. Vznik tohoto romantického uskupení se datuje na rok 2011, a i když má člověk chvílemi pocit, že tu je s námi kapela již bezmála nějakých dvacet třicet let, pořád se jedná o mladíky, kteří se rozhodli trošku rozvířit prach v undergroundových klubech. Způsobem, jakým uchopili staré metalové postupy, mi lehce připomínají jejich stájové kolegy DESERTED FEAR, CHAPEL OF DISEASE nebo SKELETAL REMAINS. Mnohdy „primitivní“, jednoduché, často se opakující motivy jsou používány s přehledem a dokážou navodit tu správně zatuchlou atmosféru. Desce určitě nechybí dobrý „špinavý“ zvuk, velmi příjemný zpěvák a hlavně pořádná porce dobře zvládnutého řemesla.

DEHUMAN REIGN působí opravdu jako již výše zmíněný kostlivec. Poslední dobou se nachází spousta takovýchto starých opuštěných kobek, kde zůstalo zachováno undergroundové umění našich předků. DEHUMAN REIGN patří do této skupiny dobrých archeologických objevů. U „Destructive Intent“ mi chvílemi vadí až příliš velká „předvídatelnost“ toho, co přijde dál. Vždycky už dopředu tuším, jaký riff či postup zvolí po předchozím motivu. U takto zaměřených desek tak mnohdy záleží spíše na způsobu podání, než na tom, co kapela hraje za muziku. Nápady i texty plné záhrobí jsou dopředu jasně dané. Důležitější je pak spíše způsob podání, než to, zda kapela od někoho své nápady převzala nebo okopírovala. Posluchač by měl k poslechu také přistupovat s určitou mírou shovívavosti. Pokud vás nebaví stará zatuchlina, jděte rovnou od toho. Toto není deska pro vás. Naopak, pro vyznavače old schoolu by mohla mít nahrávka určitou cenu. Jestli se rádi občas přehrabujete ve starých vinylech, kazetách a cdčkách a děláte si retro večery se „starou“ muzikou, můžete si klidně prvotinu DEHUMAN REIGN zařadit do svého playlistu.

Určitě nesmím zapomenout na skvělý černobílý obal, který má na svědomí Dedy Badic Art ze Singapuru. Co se týče zvuku, osobně bych přidal trošku na razanci, aby hlavně kytary více „řezaly“, ale jinak jsem spokojen. Celkově je pak tato ochutnávka v podobě EP velmi dobře poživatelná. Poslech jsem si náležitě užíval a několikrát jsem měl dokonce cukání vytrhnout víko od truhly, ve které mám (jako mívají nevěsty svoje šaty) uloženou svoji starou džínovou vestu. Nášivka se jménem DEHUMAN REIGN by se vedle těch starých nášivek mohla klidně doplnit. Jen bych ji pravděpodobně nenosil zatím na nejčestnějším místě vepředu, ale hodil bych ji spíše někam dozadu. Pro lepší místo totiž musí tahle nespoutaná smečka odvést ještě kus pořádné hrobnické práce. Jako ochutnávka a příslib do budoucna splnilo EP „Destructive Intent“ svůj účel. Kapela dala o sobě vědět s pořádnou pravověrnou silou, náležitou hlasitostí a s razancí. Jsem osobně moc zvědavý, co DEHUMAN REIGN předvedou na dlouhohrajícím CD. Velmi příjemné death/thrashové retro s velkým příslibem do budoucna.

Seznam skladeb:

  1. Prelude to Perdition
  2. Extinction Machine
  3. Invocation I Black Seed
  4. Staring Beyond the Edge of Time
  5. Invocation II Scorched Earth
  6. Veil of Ignornace
  7. Masks of Sorrow


Čas: 20:43

Sestava:

  • Rouven – basa
  • Totte – bicí
  • Tesk – kytara
  • Ulf Binder – kytara
  • Alex – zpěv


http://dehumanreign.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/DehumanReign
http://www.lastfm.de/music/Dehuman+Reign
http://www.fda-rekotz.com/gx/


Zveřejněno: 28. 02. 2014
Přečteno:
3356 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář