Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
INSANIA

BLOODY OBSESSION – News from the Morgue CD 2013, Nice to Eat You Records

Tak dnes tu máme čerstvé zprávy z márnice. Tedy, ony jsou to vlastně již novinky trošku staršího data. Materiál byl totiž připraven již v roce 2011. Na trh se ale dostalo album „News from the Morgue“ až letos pod hlavičkou Nice to Eat You Records. Myslím si, že název desky je více než výstižný. Jedná se totiž o náležitě uleželý death metal, který se hrával v dobách, kdy „byl svět ještě v pořádku“. Tenkrát se svými songy na posluchače útočily kapely jako DEICIDE, OBITUARY, MALEVOLENT CREATION, MASTER a spousta jim podobných. Záměrně jsem vyjmenoval jen pár těch „nejslavnějších“, protože v tvorbě BLOODY OBSESSION lze samozřejmě vystopovat i prvky mnoha dalších smeček, co za to tenkrát uměly pořádně vzít a nemá cenu je zde říkat všechny. Inspiraci si ale každý bereme, kde to lze a tak s tím nemám příliš velký problém. Abych pravdu řekl, pánové mi sice nevytrhli rovnou reproduktory z hi-fi věže, ale jejich muzika se poslouchá velice příjemně. Určitě se zde nejedná o žádné špičkové hráčské výkony (to asi ani není účelem), ale pro způsob hraní, který BLOODY OBSESSION na letošním počinu předvádějí, to ani není potřeba. Cení se spíše odhodlání, pořádná špína a drive, který je z desky cítit.

K cdčku bych měl snad jen dvě výhrady. Moc se mi nelíbí obal, který má na svědomí Hadgi (ANTIGOD). Do toho zahrnuji i logo, které bych si u kapely hrající takovýto styl dovedl představit asi jiné, morbidnější. Jednoduše, ani po hodině jsem nepoznal, že na coveru je vlastně márnice (smích). Druhou věcí jsou v některých pomalejších pasážích až příliš monotónně opakované motivy. Je dobře, že těchto chvilek zase na desce tolik není. Přesto, příště by to chtělo nějaké oživení, takhle vypadají jedna jako druhá. Rychlejší songy mi přijdou více živelné a nadupané, dobře se vstřebávají. Pěkný výkon předvádí zpěvák Havel. Jeho barva i způsob přednesu je mi příjemný. Naopak méně výrazná je basa a bicí, které bych si dovedl představit více „razantnější“. Ke zpracování zvuku (Shaark studio) bych měl snad jen jednu věc. Líbí se mi, že má kapela svůj „ksicht“. Já bych ale příště raději vše více „nahuštěnějši a natlakovanější“. Naopak, když za to BLOODY OBSESSION pořádně vezmou, ukážou, že i stará škola se dá u nás hrát pořádně a s vkusem. Když pak na povrch vyjede skoro až thrashová kytara, jsem velmi spokojen. V těchto momentech mi přijdou tihle krvaví řezníci z Orlové asi nejjistější.

Líbí se mi, že se kapela nebojí sáhnout ani k prostředkům používaným v brutal death metalu i melodickém death metalu (thrash metal jsem již zmiňoval). Jsou dávkovány velice vkusně, základem je pořád old schoolový death metal. Svým přístupem mi připomínají české DYSANGELIUM. V jejich tvorbě také naleznete určitou pestrost, která je ale stále zabalena v pořádně starém špinavém metalovém hávu. V márnici by jednotlivé skladby příliš neobstály, mrtvé by to asi nerozhýbalo, ale na nějakém menším klubovém festivalu si dovedu živě představit, že BLOODY OBSESSION zabíjejí. Záleží samozřejmě na podání, ale jako celek se mi deska líbí. Nebyla to sice vzájemná přitažlivost na první poslech, ale pánové si to u mě časem „oddřeli“. Na české poměry se jedná o vyspělou smečku, která moc dobře ví, co chce hrát a jakým způsobem to předvést. Bohužel doba je zlá a v kontextu kupříkladu evropských kapel již neobstojí. Konkurence je v současnosti velmi velká a starý dobrý death metal dneska drhne spousta podobných spolků. Přesto přes všechno můžu prohlásit, že pokud kapela na sobě ještě pořádně zapracuje, věnuje svému smrtícímu poslání další spousty hodin ve zkušebně a bude mít náležité štěstí (včetně lepší propagace, protože těch pár zpráv na bandzone v dnešní době opravdu nestačí), mohli bychom se v budoucnu dočkat ještě zajímavých smrtících zážitků.

Záleží samozřejmě jen a jen na BLOODY OBSESSION samotných, jak budou pokračovat v budoucnu a čeho chtějí dosáhnout. Zatím můžu jen směle prohlásit, že mi při poslechu jejich pozdravů z márnice bylo dobře, užíval jsem si je. Musel jsem ale občas přimhouřit oči nad již zmíněnými nešvary. Možná by neškodilo příště věnovat i více práce (samozřejmě je to i otázka peněz) celkové produkci. Přál bych si o něco více výživnější (rozuměj dynamičtější) pokrm, prosím! Přijde mi, že kapela trošku stojí na rozcestí a neví jakou cestou se vydat. Nápady jsou sice dobré, je cítit velký kus odhodlání pro věc, ale v současnosti je tohle všechno málo. Doufám, že se pří příštím setkání uvidíme na pořádně vychladlém pitevním stole. Peklo je totiž velmi blízko. S bodováním jsem se dlouho rozhodoval. Nakonec jsem zvolil záměrně o něco vyšší hodnocení. Dal jsem se nakonec strhnout a poslech si užíval. Nejedná se samozřejmě o nic světoborného (to asi ani nebylo účelem), ale pokud máte rádi old school death metal, můžete s klidným svědomím zaměřit svoje uši na sever Moravy. Je tam totiž parta starých poctivých patologů, kteří sice používají již dávno osvědčené postupy, ale nechybí jim potřebné zkušenosti a nápady na pořádnou večerní pitvu. Old schooloví posluchači budou spokojeni a ostatním to bude stejně jedno. A tak to má být. Příjemný death metal s otisky starých postupů.

Seznam skladeb:

  1. News from the Morgue
  2. Doomsday Machine
  3. Death Sentence
  4. Hell Fire
  5. Rest in Pain
  6. Guillotine Treat Leprosy
  7. Blacker than Darkness
  8. Dirty Business
  9. Our Civilization (bonus track)


Čas: 32:45

Sestava:

  • Havel – zpěv
  • David – kytara
  • Rožo – kytara
  • Čidar – basa
  • Hubert – basa


http://bandzone.cz/bloodyobsessions
http://www.bloodyobsession.wz.cz/
http://www.ntey.wz.cz/


Zveřejněno: 08. 09. 2013
Přečteno:
3807 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář