Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

Den D nezačal zrovna ideálně. Od rána probíhala klasická honička v práci.

S vědomím, že koncert začíná od 19 h., jsem šel dobrovolně pracovat raději o hodinu dřív, abych vše stihnul a do Klánovic se dostal včas. Vše proběhlo v nejlepším pořádku a já kolem 18 h. dorazil na místo určení.

To, že nevystoupí lesní skřítci TROLLECH, jsem věděl od Asury, ale tak nějak jsem raději počítal s tím, že koncert začne buď v plánovanou hodinu, nebo s mírným zpožděním. Koncert nakonec začal ve 21 h., přičemž pouštět do sálu se začalo přibližně o 30 minut dříve. Celkem dlouhá doba na čekání. Zvláště když v restauraci u nádraží odmítali vše v černém pouštět dovnitř a v nálevně vedle sálu byl vzduch, místo k pohybu a později i pivo nedostatkové zboží. To, že jsem při hledání jiného občerstvení zavedl kolektiv kamsi do lesů, je kapitola jiná?:o) A tak se čas zabíjel jak se dalo. Například pozorováním přicházejících fanoušků. Místní křesťanská komunita musela propadat panice a očekávat soudný den :o) Ještě drobnou poznámku k Trollech. Rád bych zde zmínil, že koncertní absence nebyla zapříčiněna ani kapelou samotnou, ani pořadateli této koncertní zastávky (zdravím Shindyho a Tomáše). Problém vyvstal někde jinde, za hranicemi? Škoda převeliká. Živě tom těmhle lesním bytostem skvěle šlape a určitě by potěšili nemalé množství přítomných fanoušků. No, snad příště.

Koncert se tedy konal pouze v režii norských blackers. Poté, co jste byli vpuštěni do objektu, dostali jste u vstupu nejenom razítko, ale zároveň i facku. Od horka. Totálně zaplněný sál i přilehlé místnosti a vzduch opravdu pekelný. Ale jaké jiné klima si přát na ?schwarz? metalový koncert. Možná měli pořadatelé u vstupu dávat i vrbové větvičky. Vize sauny by byla dokonalá :o) Lidí se sešlo opravdu požehnaně, což je samozřejmě dobře. Jen byl drobný problém dostat se do sálu, ale kdo chtěl, dostal se tam. Moje maličkost toho byla jasným důkazem :o)

První na scénu napochodovali 1349 a hned od začátku nenechali nikoho na pochybách, o co tenhle večer půjde. Pekelný black metal na plné obrátky. Chvílemi to byl opravdu mazec. Samozřejmě že nechyběl warpaint a několik kilogramů patřičných ocelářských výrobků. Musím se přiznat, že jejich vystoupení byl můj první kontakt s touhle sebrankou. Těžko se ale hodnotí, protože pan zvukař zřejmě neměl nejlepší den a moc se nepochlapil. Bída. Ale co jsem si užil náramně, byl výkon bubeníka. Frost je opravdu šílenec. Jestli někdo pochyboval, že pasáže z alb jím nahraných, nejdou zahrát, myslím, že tohle vystoupení mu dalo jasnou odpověď. Tedy doufám, že to byl Frost, protože přes vrstvu warpaintu byla identifikace poměrně složitá :o) Chvílemi jsem v hudbě těchto Norů objevil i náznak klasických starých kapel 80. let, jako jsou starý dobří Sodom nebo Kreator na svých počátečních nahrávkách. Jen mi nějak neseděl hlas zpěváka. Ohlas měli 1349 slušný. Dokonce se po vyvolávání lidí ?museli? vrátit a přidat ještě jeden hřebík do kříže. Obráceného, samozřejmě. Celkově, tuším-li správně, hráli kolem 50 minut.

Pak už nastoupili ti, na které přišla většina přítomných v natřískaném sále a předsálí. Norští pekelníci GORGOROTH. Začali rovněž pěkně svižně a během pár chvil měli dav pod pódiem na své straně. A byli naprosto skvělí! Tohle tour se jede na podporu jejich posledního záseku s názvem Twilight of the idols a tak se hrálo samozřejmě z něj, ale ti kteří se těšili na věci z předchozího alba Incipit Sathanas či ještě starších pecek si také přišli na své. Poznamenávat, že i Gorgoroth byli patřičně nalíčeni a na návštěvu železářství rovněž nezapomněli, je asi zbytečné. Navíc na okraji pódia zapálili na začátku vystoupení nějaké louče. Jako kulisa naprosto skvělé, ale už tak žhavé klima a kvalita vzduchu se tím rozhodně nezlepšilo :o) Škoda jen absolutně nulové komunikace s fanoušky. Zvláštní. Žádné děkování, uvádění skladeb, velebení Satana? :o) Kdyby fans nedávali najevo své sympatie, tak to chápu, ale v tomhle případě? Každopádně to je věc poměrně nepodstatná. Pódiovou show ale rozhodně neflákali. Hudebně jim jejch rychlý black metal šlapal skvěle a já, stejně jako ostatní, jsem si jejich set náramně užíval. Klasický black metal bez všech zkrášlujících prostředků, s nímž ta hodinka, kterou pánové hráli, utekla jako voda. Ale pan zvukař? Škoda slov.

Závěr. Další super koncert, který by si však zasloužil lepší zvuk a možná trochu větší prostory. Ale dopředu účast nikdo neodhadne. Jednou lidi přijdou, potom zase ne? Zamrzí i neúčast Trollech. Myslím, že většina přítomných by si ještě jednu kapelu navíc rozhodně s chutí dala. Ale pozitiva rovněž jsou. Výborná návštěvnost, super kapelky z Norska a já konečně u Shindyho sehnal DVD úžasných Carpathian Forest :o) Nezbývá, než se těšit na další akce. Třeba na dalšího norského občana ukrývajícíhio se pod jménem Mortiis.


Zveřejněno: 07. 10. 2004
Přečteno:
3280 x
Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář