Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

23.3.2013, Praha - Matrix

Postřehy z první semifinálové části čtvrtého ročníku soutěže metalových kapel MetalGate Massacre, které jsem se zúčastnil jako porotce. (úsměv)

Gotic/rockmetaloví SILENT HILL (Kunštát) měli na začátek moc těžkou úlohu, aby přesvědčili, že umí. Klub zel prázdnotou, a tak vlastně konstatuji, že nebylo koho přesvědčovat. Udivuje mě, jak x rádoby fanynek či fans povídá, že Nightwish jsou “nejvíc" a zrovna takovou kapelu nikdo nejde podpořit. Ale nakonec jaký údiv, vždyť jsme národ TV estrád a nespočtu "zajímavých" rozhlasových stanic a raději se plká o zhovadilostech ze světa celebrit... Jednoduše a stručně žádní lidi, žádný hlas. Kapela odehrála třeba skladby Zapomeň nebo Ďábel a král. Přestože jejich hudba není zrovna můj šálek kávy, jeden bod si ode mě vysloužili.

Rock'n'rollové NOBODY KNOWS (Liberec) bych si spíš představil na nějakém motosrazu, anebo jak kamarád Jirka poznamenal: "Jedeš po highway v Arizoně a z přehrávače na plný pecky NK". Kupodivu se klub naplnil a kapela měla své příznivce. A já častěji než samotné NK sleduji slečnu, která se před pódiem kroutí v rytmu motörheadského Start Up či kissáckého Love and rock and roll. (úsměv) Odhaduji, že tato kapela podle ohlasu dostane od diváků dost (nejvíc) hlasů. Opak je pravdou. Právě porota NK poslala do finále.

Deathmetaloví ANIME TORMENT (Litoměřice) měli také autobusovou účast, ale satanžel počet hlasů nestačil na postup. Do placu hodili třeba skladbu Domestication či Lovers z loňského alba Deathwish. Jedna malá poznámka: AT mně z nahrávky znějí o x procent živěji a energičtěji. Tady mě moc nepřesvědčili, zvláště zpěvákův řev nebyl vůbec smrtící, ale spíš zahuhlaný, nemocný growl.

Thrash/deathmetaloví SPREADING DREAD (Praha) byli mým favoritem již před svým vystoupením. Ale do té doby než hrábli do strun, tak jsem byl přesvědčen, že jeden hlas dám ještě druhé vystupující kapele. Po jejich setu jsem změnil názor a mají oba. A poté, co jsem viděl hlasy poroty, tak jsem zjistil, že tak i tak by se nic nezměnilo. Nemůžu si pomoct, prostě jejich kytarová ekvilibristika mě uchvacuje. SD mají písně o něco delší než ostatní soutěžící, tak jsme si vyslechli pouze čtyři písně z loňského debutu Sanatorium, jako třeba Losing Time.

Takže NOBODY KNOWS a SPREADING DREAD uvidíme ve finále, a to 20. dubna také v klubu Matrix. Zajímavou tečkou večera bude vystoupení kapely Hypnos. Ale ještě předtím proběhne 6. dubna 2. semifinálový večer. O přízeň se budou ucházet kapely Meresiew, Attack the Hero, Into Dust a Sunset Trail. Tento večer bude taky před vyhlášením výsledků o něco obohacen. Proběhne křest alba Kryptor - Best of Fuck Off!!! Křtít bude Filip Robovski spolu s Boboušem Němcem.

Postupujuící do finále:
od diváků - SPREADING DREAD
od poroty - NOBODY KNOWS

Hlasování diváků:
Spreading Dread 84 hlasů
Anime Torment 77 hlasů
Nobody Knows 59 hlasů
Silent Hill 6 hlasů
celkem hlasovalo 226 diváků

Hlasování poroty:
Nobody Knows 6 hlasů
Spreading Dread 5 hlasů
Anime Torment a Silent Hill 2 hlasy

A jaký byl můj den, respektive večer? Prostě jedním slovem "pohoda". Příjezd s kamarádem Jirkou v šest hodin večer, zaparkování poblíž klubu na parkovišti, které spíš připomínal tankodrom... V centru Prahy. (úsměv) Je čas a hlavně kosa jak cyp, jak podotýkáme. Jdeme na (do?) Planetu Žižkov na kafe. Gambáček a hodinka utekla jako nic. Přesun pár metrů vedle do klubu Matrix. Dostáváme hlasující lupeny. V klubu je poměrně prázdno. Tak za dva volné žetonky si dáváme opět pivo, tentokrát Ferdinand. Poblíž pódia zaujmeme místo a pozorujeme zvukovku první kapely.

Krátce před osmou Ondřej Šmejkal (MetalGate) představuje porotu. Za zmínku stojí například Bruno (Hypnos) a Filip (Kryptor). Může se začít. Hraje se v pořadí Silent Hill, Nobody Knows, Anime Torment a Spreading Dread. Ať se pohybuji po klubu, či stojím přímo u pódia, tak si po celou dobu produkce všech kapel pochvaluji perfektní zvuk. Tak by to mělo být všude a pořád. Líbil se mi i průřez různými žánry. Spokojenost nade vše. Akorát teď nevím, jestli to bylo prostředím klubu, nebo kapelama, které dobře odehrály své soutěžní sety, anebo tím, že jsem delší dobu nikde na akci, na koncertě, nebyl.

Pár minut před půlnocí před odjezdem domů ještě registrujeme příjezd záchranky, protože se někdo na barové stoličce unavil tak, že z ní sletěl dolů. Snad je to OK.

V každém případě za mě ještě jednou říkám: příjemný a pohodový večer.

Zveřejněno: 25. 03. 2013
Přečteno:
3304 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář