Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

A na řadě je asi poslední perla letošního léta, Fit of Rage...

1. Zdravím, představte prosím ve stručnosti našim čtenářům váš fest ? historie, dramaturgie, místo konání?

Takže, náš festival se zove FIT OF RAGE. Jde o pátý ročník, takže první se konal v roce 99. Všechny předchozí ročníky byly jednodenní a konaly se  v Boru u Tachova. Navíc první ročník, který jsem dělal zcela sám, měl i jiný název, teď už ani nevím jaký?Letošní ročník je poprvé dvoudenní a kvůli nedostačující kapacitě jsme ho byli nuceni přemístit na koupaliště do Plané u Mariánských Lázní. Rovněž první ročníky, co se stylového zaměření týče, byly méně extrémní, šlo o kombinaci různých stylů od HC po death metal. Letošní se v tomto také změnil ? zazní zde už pouze death, grind, black a doom .Od druhého ročníku se ke mně přidal jako spolupořadatel Robert Hrivňák. 

2. Kdy tě napadlo začít pořádat festival a co tě vlastně vede k tomu abys pokračoval?

Já dělám různé menší akce o 5 kapelách už někdy od 97 roku. Takže po dvouletém oťukávání  muselo zákonitě přijít něco většího. Vždy jsem chtěl  dělat kvalitní dvoudenní metalový festival. No a tímto posledním 5. ročníkem jsme se k tomu konečně po 7 letech jakž takž přiblížili. Mým hlavním motorem v tom, abych podstupoval ty ukrutný nervy okolo pořádání něčeho tak velkého, je moje skupina ANIMAL HATE. Z 90% to dělám pro ní, těch zbylých 10% je pokus o to, abych nežil průměrný šedý život ? prostě abych se měl na co ohlížet, až mi bude 40?Co se týče mého spolupracovníka Roberta, tak ten to dříve také dělal pro svojí skupinu, ale jelikož se nedávno rozpadli, tak mu jde zřejmě taky o to, aby něco v tomto směru u nás dokázal?      

3. Lidi, kteří se na váš fest chystají poprvé, by určitě zajímalo zázemí ? takže popis areálu, sociální zařízení, možnosti noclehu, nabídka jídla, pití,? Chystají se nějaké změny proti minulému roku?

Změn je zcela logicky velmi mnoho, vzhledem k přemístění do nového areálu?Musím říct, že tento nový areál je naprosto dokonalý (bez přehánění)?Objeli jsme asi 5 různých lokalit na Plzeňsku, ale Koupaliště v Plané to vyhrálo na celé čáře. A to po všech stránkách. Areál je velmi prakticky  uspořádán ? je zde backstage pro kapely v podobě kvalitního hostince s terasou, který se nachází 30 metrů za pódiem. Před pódiem je rozlehlý travnatý prostor který ukončuje dlouhý dřevěný přístřešek, ve kterém budou rovněž výčepy a kde se ,v případě deště nebo masivního vedra, dá schovat a to s výborným výhledem na pódium. A nakonec, za touto stavbou se nachází březový hájek, kde se bude stanovat a bůhví, co ještě. Co se týče jídla a pití, tak toho bude klasicky moře (několik výčepů a stánků s různým jídlem).

4. Na jaké kapely se návštěvníci mohou těšit letos? A na kterou se těšíš třeba ty?

Letos vystoupí 29 skupin z toho 15 českých (mj. SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, HYPNOS, MELANCHOLY PESSIMISM,FLESHLESS,MARTYRIUM CHRISTY, ANIMAL HATE,GRIND 6,4-ty ale mají zpěváka ze Sinister, tak nevim?) a 14 zahraničních grup v čele s hvězdou večera, kanadskými KATAKLYSM (dále např. ANCIENT CEREMONY,COLLISION,THALARION, DEPRESY, DEFEATED SANITY, DEPRESION, PYOPOESY a další).Já osobně se nejvíc těším na DEPRESY a THALARION?

5. Podle čeho kapely na festival vybíráte?

To je jednoduché ? oblíbenost a finance.

6. Můžete (chcete?) trochu odkrýt finanční záležitosti okolo fesťáku? Výše vstupné asi tajemstvím nebude, ale kde je možno vstupenky koupit? Jaký je rozpočet letošního ročníku, kolik z toho dělají kapely, kolik to ?ostatní? a co to ?ostatní? obnáší? Možná si pak návštěvníci uvědomí, že to není zrovna sranda pořádat podobnou akci!

Tak vstupné je 350,- na oba dny a i do budoucna chceme zachovat takto levný vstup?Vstupenky lze zakoupit pouze na místě, otázku předprodeje jsme vlastně ještě nikdy neřešili, možná příští rok? Celkové náklady na letošní festival se pohybují v několika stech tisících a jde to tak půl na půl ? kapely na jedné straně a veškeré organizační záležitosti, kterých je nespočet, na straně druhé?Bohužel konkrétní částky nelze z vícero důvodů zveřejnit.   

7. V čem spatřujete odlišnost svého festivalu od těch ostatních? Na  co byste chtěli fanoušky nalákat, aby dali přednost zrovna vaší akci?

Prakticky stavíme na velmi příznivé ceně vstupu, pokud přihlédneme ke kvalitě obsazení.Další věc, která by měla nalákat lidi je absence podobně velkého festivalu v západních Čechách (koneckonců i středních, jižních), takže už se nemusí trmácet na Moravu.  Každopádně co si budeme povídat, největším tahákem zřejmě budou KATAKLYSM - pokud si lidé uvědomí, že 350 Kč by za ně dali i na klasické akci o 5 kapelách někde v Praze, tak přijedou?

8. Tip na návštěvnost...

No tak lidí potřebujeme opravdu dost, v tuto chvíli nedokážu odhadovat kolik, ale bylo by pěkné kdyby dorazilo tak 800 ? 1000 lidí, ale hodně záleží na počasí . Pokud dorazí víc, výdělek půjde na další ročník, který by v tomto případě byl naprosto masakrující, co se obsazení týče!

9. Nějaký vzkaz na závěr, doporučení pro návštěvníky apod?

Určitě nás přijďte podpořit a pokud ne letos, sledujte během roku naše oficiální stránky www.fitofrage.czechian.net, kde budeme průběžně zveřejňovat informace o VI. ročníku FIT OF RAGE ? Open air. Dík za rozhovor a podporu.

Michal Petrášek


Zveřejněno: 18. 08. 2004
Přečteno:
3511 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář