Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

Další v řadě vyzpovídaných pořadatelů je Yvor, hlavní osoba festu Apocalyptic form of death v Trhovkách.

1. Zdravím, představte prosím ve stručnosti našim čtenářům váš fest ? historie, dramaturgie, místo konání?

Ahoj. Jménem všech pořadatelů AFOD festivalu zdravím čtenáře Fobie. Historie AFOD festivalu sahá až do roku 1998, kdy jsme takto pojmenovali akci, kterou jsme pořádali v RC Down v Kaplici. Po té byl 3 roky klid po pěšině a až v roce 2001 jsme se rozhodli v tomto festivalu pokračovat. První oficiální ročník se tedy konal v roce 2001 na letní scéně trhosvinenského kulturního domu za účasti cca 8 skupin. Namátkou vybíram např. Tartaros, Sabathory, Mater Monstifera, Promises, Return to Innocence a další? Druhý ročník se již konal ve stavajícím areálu zimního stadionu a počet kapel se zvýšil na cca 15. Festival byl v této době stále jednodenní. Mezi dvoudenní festivaly se Apocalyptic dostal až v roce 2003 a zůčastnilo se ho již zhruba 25 skupin ( napr. Ancient Ceremony, Hypnos, Ingrowing, Ador Dorath, Orkrist a spousta dalších kvalitních skupin.) No a vlastně 4.ročník je aktuální a veškeré informace najdou čtenáři na www.afod.pc.cz  Jen připomínám, že nás letos poctí svou návštěvou skupina Belphegor, která se zároveň stává hlavní kapelou festivalu.

2. Kdy tě napadlo začít pořádat festival a co tě vlastně vede k tomu abys pokračoval?

Jak jsem se již zmínil v předchozí otázce. Vše začlo v roce 98, ale jako festival v pravém slova smyslu jsme začali pořádat v roce 2001. Co mě k tomu vedlo? Čert ví. Možná oživit místí kulturní scénu, která je u nás naprosto tragická. Není tady naprosto nic. Šestitisícové mestečko a nemá ani vlastní sál, klub? prostě nic. Nejsou tady ani přihlouplé discotéky a to už je co říct. Z toho vyplývá, že s Mater Monstifera vlastně ani nemáme, kde pořádat koncerty, kde bychom vrátily akce, které dlužíme ostatním kapelám. Proto vlastně AFOD pořádáme. Pořádáme ho také hlavně proto, protož nás to baví a je to náš koníček.

3. Lidi, kteří se na váš fest chystají poprvé, by určitě zajímalo zázemí ? takže popis areálu, sociální zařízení, možnosti noclehu, nabídka jídla, pití,? Chystají se nějaké změny proti minulému roku?

Festival se koná v areálu dokrytého zimního stadionu v Trhových Svinech. Je to celkem fajn prostředí, které je pro podobné akce jako svořený. Sociální zařízení se nachází v přilehlé sportovní hale, ale musím se přiznat, že co do kapacity WC to není to pravé ořechové, ale jak jsem si měl možnost všimnout na jiných open air akcích, tak to není nikde dvakrát růžové. To pochopitelně není omluva? Z druhé strany, než objednat TOI-ky, které jsou za 10 hodin provozu ve stavu hnojiště a nikdo na ně stejně kvůli smradu nechodí, tak raději ty peníze investujeme do kvalitních kapel o které na festivalu jde především.

Co se týče jídla a pití, tak prostě festivalová klasika. Točit se bude budějovický Budvar k jídlu bude k mání: bagety, klobásy, hamburgery, guláš, bramboráky a podobně. Do centra je to 5 minut pěšky, takže si návštěvníci mohou v klidu zajít na jídlo do restaurací, kde si vyberou dle vlasního výběru. Stanovat se dá přímo v areálu?

4. Na jaké kapely se návštěvníci mohou těšit letos? A na kterou se těšíš třeba ty?

Mezi hlavní kapely patří určitě Belphegor, Hypnos, Ingrowing dále pak např. Beltaine, Ethereal Pandemonium, Asgard, Inner Fear atd. Myslím si, že všechny kapely si zaslouží pozornost. Já osobně se moc těším na Belphegor, Beltaine a na Inner Fear, protože jsem je ještě neměl možnost slyšet live. Ale jak říkám, budu se snažit v rámci svých možností věnovat pozornost všem kapelám.

5. Podle čeho kapely na festival vybíráte?

Není tajemství, že festival funguje na bázi výměnných koncertů, takže jde především o domluvu. V prvé řadě nás musí kapela nějakým způsobem zaujmout a hudebně oslovit.Potom to není problém. Festival se snažíme dělat stylově pestrý, ale nabídek chodí skutečně veliké monžství a vybrat z nich 25 jmen není vůbec jednoduché.

6. Můžete (chcete?) trochu odkrýt finanční záležitosti okolo fesťáku? Výše vstupné asi tajemstvím nebude, ale kde je možno vstupenky koupit? Jaký je rozpočet letošního ročníku, kolik z toho dělají kapely, kolik to ?ostatní? a co to ?ostatní? obnáší? Možná si pak návštěvníci uvědomí, že to není zrovna sranda pořádat podobnou akci!

Vstupenky jsou k mání na m.monstifera@quick.cz a v předprodeji stojí 250 Kč na oba dva dny. Na místě bude cena vstupenky 300 Kč. Co se týče nákladů na festival, tak to zveřejňovat nebudu. Pořádat festival sranda skutečně není, ale to si snad každý rozumný člověk uvědomí.

7. V čem spatřujete odlišnost svého festivalu od těch ostatních? Na  co byste chtěli fanoušky nalákat, aby dali přednost zrovna vaší akci?

Nevím, zda spatřuji nějakou odlišnost. AFOD je prostě jeden z dvodenních festivalů, kde mají fanoušci možnost poslechnout řadu kvalitních formací a můžou se zde pěkně pobavit. A na co bych chtěl fanoušky nalákat? Tak určitě na cenu. 300Kč (resp. 250Kč)  za dvoudenní akci o 25 kapelách, tak to si myslím, že u nás je skutečně ojedinělé a určitě patříme mezi nejlevnější festivaly.

8. Tip na návštěvnost...

Netipuji!!! Přeji si, aby vyšlo fajn počasí a návštěvníků aby dorazilo co nejvíce, abychom si vytvořili solidní základ na daší ročník. Plány máme veliké, ale vše záleží na návštěvnosti. Takže se necháme překvapit?

9. Nějaký vzkaz na závěr, doporučení pro návštěvníky apod?

Především bych chtěl poděkovat redakci Fobia Zine za možnost prezentovat Apocalyptic Form Of  Death festival na těhto stránkách a fanouškům posíláme vzkaz: Přijeďte se podívat, určitě nebudete litovat?..

Mejte se fajn a na AFOD-u naviděnou. Yvor

Report z minulého ročníku najdete ZDE


Zveřejněno: 08. 06. 2004
Přečteno:
3426 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář