Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

PRO-PAIN, EKTOMORF, DARK DAY DUNGEON, COLP, STATUS PRAESENTS

Přesně týden po metalové veselici NO MERCY přichází nezmar Shindy :-) s další bombou. Americká kapela PRO-PAIN si opět zahraje v Čechách, a to za podpory kapel EKTOMORF, DARK DAY DUNGEON, COLP a STATUS PRAESENTS.

Začátek akce byl stanoven na 18.30, bohužel se mi nepodařilo dorazit na akci včas, ale i tak jsem v klidu shlédnul kapelu COLP, která hrála jako první v pořadí. Tyhle "mrdky" znám už pěkně dlouho a musím říct, že čím více stárnou a déle hrají, tak tím je to lepší a lepší. Zvukově našláplá muzika plná nečekaných zvratů a arytmických vložek nenechala téměř žádný krk v klidu a na klukách bylo vidět, že jsou spokojení a že koncertování je i po létech hodně baví. Jestli jste kapelu COLP ještě nikdy na živo neslyšeli, tak byste měli tuto mezeru ve vzdělání co nejdříve zaplnit.

Poté, co COLP dohráli, jsem měl možnost porozhlédnout se po klubu a jen tak od oka skouknout, kolik že to lidiček se přišlo podívat na hard-core legendu z USA. Musím říct, že jsem byl dosti překvapen, že Abaton nebyl našlapaný. Hrálo se jen na jednom pódiu, dole na baru pár osamělých trosek, a i tak bylo v sále ještě celkem dost místa. O-ou. I složení publika bylo pro mě něco celkem nového. Holt HC je něco trochu jiného, i když mnozí z nás na PRO-PAIN také začínali.

Ale i když návštěvníků nebylo přehršle, tak jejich energie vydala za tucet-krát tolik lidí. Jako druzí se jim představili čeští modernisté STATUS PRASESENTS. Jejich projev byl malinko načichlý vlivy současných hvězdných HC kapel, které z loajality nebudu jmenovat. Projev nepodpořily ani frontmanovy opakované otázky, zda se všichni těší na PRO-PAIN. Jinak show to byla velmi solidní a věřím, že taková kapelka má dnes velkou budoucnost.

Postupem času zjišťuji, velmi příjemný fakt, že lidé pod pódiem si opravdu přišli zapařit a nehodlají si to šetřit až na vyvrcholení večera. S pěknou odezvou opouští kapela STATUS PRAESENTS pódium a je čas, aby své nástroje poladila další kapela. Ajaj, někde se stala chyba a na stage se chystají maďarští černí koně EKTOMORF, i když podle programu měli vystoupit DARK DAY DUNGEON. No prostě nedojeli. Co se dá dělat. Je trochu třeba kousnout nějaké to pívo, jelikož EKTOMORF mají drobné problémy se zvukem a ačkoli vokalista řve na pódiu jak pominutý, tak slyšet není ani komorní A. Za chvíli je však všechno v pořádku a maďarští rodáci do lidí pouští velmi solidní porci energie v podobě progresivního HC okořeněného zajímavými vyhrávkami, díky kterým mohou lehce vykličkovaákriš.

No co se dá dělat. Tento večer by se každý dopočítal na prstech jedné ruky, kdo že má teď odpálit svůj set. Avšak za stávající situace, kdy 1 kapela vypadla, by stačila 1 ruka i nepozorné obsluze cirkulárky, která jednou zašla příliš daleko. Takže jako 4. a poslední kapela, jako vyvrcholení celého večera, přichází kapela PRO-PAIN. Pěkně macatí hoši zvukem i hudbou doslova rozstřelili Abaton. Dav šílí, všichni skáčou jak pominutí, energie snad jiskří i ve vzduchu. Profesionální výkon předvedli New Yourkští hoši, kteří s velkým nadhledem, dobrou náladou a očividnou zábavou rozjeli nevídaný kolotoč. Hutný zvuk, při kterém má každý vibrace až v průdušnici, chytlavé kytarové riffy, které velmi přesně podporují úderné bicí a charakteristický vokál nenechá v klidu jedinou, byť plešatou, hlavu. A tak i já musím pokorně mrskat hlavou do středně rychlých rytmů a nechat si vrážet klíny do hlavy. Paráda. Věřím, že mi ti, kdo PRO-PAIN na živo již viděli dají zapravdu, tito chlapi vědí co dělají a dělají to dlouho a dělají to dobře. Nové věci z propagovaného alba byly opravdu pěkně chytlavé a to samé platí o těch starších hitovkách, které dost značná část publika důvěrně znala a tvrdě vyžadovala.

No nic netrvá věčně a tak i tento večer končí a nezbývá než doufat, že budeme mít brzy znovu možnost vidět v Čechách něco podobného. Opět nezbývá, než poděkovat Shindy productions, že uspořádala takovou akci a vůbec za to, že se jí daří přivézt do Čech kapely velkých jmen v tak krátkých časových intervalech.


Zveřejněno: 09. 04. 2004
Přečteno:
3418 x
Autor: Bendis | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář