Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Satyricon a Zonaria, Praha Futurum, 7.12.2008

Satyricon vyjeli na Evropské tour propagovat nové album The Age Of Nero a Marty mi dal jasně najevo, že tu chce mít report z oné akce. Nezbylo mi tedy, než v nedělní, pošmourný večer zamířit směr Futurum. Před osmou vstupuji do dveří klubu, prohodím pár slov s Tomášem Fialou na naše oblíbené téma, přečtu si, co se plánuje za akce a dole narážím na masu lidí v totálně narvaném Futuru (a to jsem doufal, že bude alespoň k hnutí, což nebylo ani náhodou).

Občerstvuji se jediným pivem, které si mohu dovolit abych poté mohl řídit a nacházím místo, kde vidím alespoň část pódia. První kapelka Zonaria má pro dnešní večer velkou výhodu, protože britští úderníci Evile nevystoupí ze zdravotních důvodů, alespoň tak to stálo na cedulce u vchodu, tudíž mají Švédové více času získat si srdíčko českého metalisty. Úderem osmé hodiny tato mladá kapela vylézá na pódium a začíná žhavit publikum, kupodivu se jim to opravdu daří. Během několika songů mají velkou část návštěvníků na své straně a tak se paří jak o závod skutečně celý večer. Abych se přiznal, podle názvu už sice tuto grupu nějaký ten pátek znám, ovšem jejich materiál nikoliv. K jejich novinkovému albu The Cancer Empire jsem se dostal před třemi dny a z desky mě to vůbec nechytlo. Kapele ale musím sklonit poklonu za to co dokázala předvést naživo s (podle mě) tak slabým materiálem, občas jsem měl pocit, že jde o jinou kapelu. Zonaria se evidentně vzhlédla v grandiózních úvodech Behemoth, přimíchala klasické Švédsko a celé to zaobalila do hávu Atrocity kolem alba Atlantis. Závěrečná Rendered In Vein (doufám, že jsem si název zapamatoval správně) z debutového alba tomu byla zářným příkladem. Mám rád Behemoth, Atrocity i švédský death metal, ale Zonaria si vzala od všeho kus a výsledný mix má hodně nedostatků a to především v nápadech, chvíli to vypadá velmi slibně a pak vždy kapela zazdí sama sebe buď naprosto infantilní vyhrávkou, nebo (a to spíše) pasáží, která nemá smysl. Dost už ale na adresu Zonarie. Na to, že by se v podstatě stále dalo mluvit o začínající kapele je to vlastně bomba, uvidíme, jak se vyvinou.

Pauza na přípravu aparátu Satyricon mi umožňuje posunout se o několik řad blíže pódiu a vyfotit alespoň o trochu lepší snímky. Po několika desítkách minut čekání konečně pohasínají světla a v rytmu songu Hells Bells od AC/DC se publikum dostává do varu. První sborově řvaný refrén tohoto večera tak obstarali z nahrávky právě tito legendární Australané.

Následovalo intro a na podium se přiřítili Satyricon. Satyr, který je fešácky ostříhaný, připomínal spíše ulízaného, zamindrákovaného emaře, ale jen do té doby, než začal zpívat a naplno ukázal svůj šarm. Nové album The Age Of Nero ještě nemám, ale naživo zněl nový materiál velmi dobře. Mě srdíčko zaplesalo až při druhém songu Now Diabolical, který mi za ty dva roky své existence velmi přirostl k srdci. Publikum šílelo a nebylo se co divit, Satyricon jeli skutečně naplno, takhle živé jsem je asi ještě neviděl. Satyr řádil jak utržený ze řetězu a Frost ze zadu potvrzoval proč patří do první black metalové bubenické ligy, podpořeno nejlepším zvukem co jsem kdy ve Futuru slyšel, jednalo se o parádní vystoupení. Mimo podpory novinkových skladeb, nezapomínalo se na starší a tak mě velmi potěšily například songy Fuel For Hatred z Volcana, Havoc Vulture z Rebel Extravaganza nebo Forhekset z Nemesis Diviny. Těsně před závěrem zazněla také má oblíbená K.I.N.G., za což jsem byl velmi rád. Závěr se pro hodně lidí přiblížil rychleji, než by si představovali, ale je tu a Satyricon se dlouho nechávají prosit aby zahráli song, který hodně lidí označuje za black metalovou hymnu – Mother North. Nakonec kapela přichází a Satyr nám dává jasně najevo, že chce nejdřív slyšet zpívat publikum. Kytarista udal tón a několik stovek lidí ve Futuru předvedlo své maximum, ještě teď mi běhá mráz po zádech při vzpomínce na tu sílu sborového řevu.

Satyricon jasně předvedli, proč patří již tak dlouho mezi naprostou extratřídu. Tomuto vystoupení skutečně nebylo co vytknout. Viděl jsem je potřetí a připadá mi, jak kdyby se rok od roku ještě zlepšovali. Myslím, že se mnou bude souhlasit většina lidí co se koncertu zúčastnila v tom, že se jednalo o jednu z nejlepších akcí letošního roku.


Zveřejněno: 09. 12. 2008
Přečteno:
3296 x
Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 01. 2009 21:19 napsal/a mouseFEE
sal
Futurum je malinke .. takoveto akce by to chtelo delat nekde jinde. Jinak zvuk OK, ale mne se vice libil Satyricon na brutal assault
12. 12. 2008 23:20 napsal/a Dharm
lol
inu stížnosti jsou na místě.. ale blíž už jsem se fakt neprocpal a na takovou dálku foťák nemám...
12. 12. 2008 15:09 napsal/a Nathanella
No jo no..
No, máš pravdu, že brát zrcadlovku do kotle je šílenost, už sa mi to raz skoro vypomstilo, keď foťák letel k zemi, chce to dávku umějí ho ochrínit, ale v H@d má v něčem taky pravdu, chcelo to fotečku trošku rozumně vybrat, prípadne poprosit nějakého fotografa o pár kousků.
11. 12. 2008 20:03 napsal/a DW
Jakože
Ono brát zrcadlovku do kotle by bylo nejen o držku, ale my jaksi nejsme sponzorováni nikonem, takže ne každej ji má :).. Holt občas to bude rozmázlý, však ale fotit s bleskem je nebetyčná prasárna (když si vás někdo fotí, zatímco hrajete, tak to docela dost ruší, ač se to nezdá).. Já uvidím jak bude fotit můj teď :)..
11. 12. 2008 19:03 napsal/a marty
pro slepce
jsem to pridal i do nadpisu...