Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

GRIVF - Yggdrasil, CD 2007, Det Germanske Folket

Grif je bájné okřídlené zvíře s tělem statného lva a orlí hlavou. Podobně jako jiná mytická havěť patří samozřejmě do říše stínů a dávných legend. Grívf je pak one man projekt jistého dána, který si nechává říkat Isar. Přináší jeho druhý full length a na něm na téměr hodinové ploše pětici pohřebních songů v zajetí starobylých run.

První tryznu rozjíždí pomalá, akustická tesklivá kytara, po chvíli se přidává recitující temný přednes. Vše graduje nástupem elektrické kytary, ponurými riffy a neurvalým záhrobním hrdelním řevem. Funerální folk doom ambient metal, uvádí se na netových stránkách kapely. Já jen dodám, že vše je zaobaleno ještě velkou dávkou jakéhosi neopohanství a runové magie. Všechny texty jsou psány právě v runách a tak i předneseny. V bookletu (který je mimochodem velmi pěkně vyveden) jsou pak i jejich anglické verze. Runy samotné, jsou starogermánské písmo. Obsahují prastaré vědění o kosmických a skrytých přírodních silách, nebeských i zemských proudech, vlnách, bytostech a mocnostech. Dvojka Ask začíná rytmickými údery do šamanského bubnu (ostatně jiný na nahrávce ani neuslyšíte a to ještě velmi sporadicky). Hnilobná a rozkladná atmosféra je všudypřítomná, jeden tíživý kytarový  riff za půl hodiny, střídá druhý...pomalu, pomaleji, nejpomaleji. Nikdy nekončící životní koloběh se neodvratně uzavírá. Jako host se na albu představil Herr Brandt ve třetí a páté písni, přispěl čistým hlasem. Upřímně, kdybych si to nepřečetl v bookletu, ani bych si tohoto nijak významného hlasového příspěvku nevšimnul. Trojka Mimir´s Wisdom začíná podobně, tak jako předešlý šlágr, duněním bubnů. V tomto songu je párkrát k zaslechnutí rozklížený, rozlazený kytarový part. Dle mého skromného názoru, je však jeho autorem zařazen zcela záměrně, k navození té správné atmosféry. Runové chvalozpěvy, střídají ultra temné, rozplizlé kytarové plochy. Nástrojově celkem chudá deska, jistě ale není o čertvíjakých instrumentálních eskapádách a muzikantských výkonech. Je to spíše o pocitech, emocích. Zmar, bída a totální beznaděj. Rochnit se v tom může příznivec třeba takových Skepticism. I když ti jsou někde úplně jinde. Čtvrtá Words Of The Elders, jejíž začátek vyznívá téměř epicky díky zvonivé kytaře, větru a okarině. Idylka netrvá dlouho a vše je vzápětí pohřbeno brutálním kytarovým funusem.

Mě se u téhle nahrávky báječně pochrupává a odchází do říše boha Hypna. Je třeba se na chvíli zastavit a plně se věnovat poslechu, aby se dostavil ten správný efekt. Meditativní poslech lze navíc ještě umocnit zapálením ohně, či jinými jednoduchými magickými úkony. Ve vypálených drážkách tohoto CD je skrytá jistá forma energie a je na každém jedinci, zda-li ji otevře stavidla své uzavřené mysli. Já zavřu oči, natáhnu se pod Yggdrasil, dám si medovinu a pustím si Grívf. Perun!

Seznam skladeb:

  1. Helfarer
  2. Ask
  3. Mimir´s Wisdom
  4. Words Of The Elders
  5. When Everything Freezes

Čas: 55:11


Zveřejněno: 18. 06. 2008
Přečteno:
3406 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář