Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

WARMASTER - First War - CD 2008 - Dutch Metal Records

Old school death metal, hlásá leták. Debut holandských Warmaster - First War (schválně, jakpak se asi bude jmenovat druhá deska?). Hmm, to já rád. Samotný obal CD, na němž je stará černobílá fotografie, z První světové, na ní vyštafírovaná legie pěšáků, připravená k boji a v neposlední řadě také název kapely samotné Warmaster (přesně tak se jmenuje třetí studiová LP britských klasiků žánru Bolt Thrower), dávají celkem jasně tušit, čímže se to texty budou zabývat. Jasně, radovánky a strasti ohledně válek, věcí vojenských apod. Nic pro pacifisty a civily:o) Čekal bych nějaké pěkné, "nečitelné" stylové logo, ale mám smůlu, nic zde není, jen obyčejný nápis Warmaster. Důležitá je přece muzika, že...

CD začíná alarmujícím, trvalým tónem sirény, který jasně velí, nasadit plynové masky, čpící po ajatinu. Pytlíky na ruce a nohy nasadit teď! Nezapomenout vše řádně zajistit gumičkama od zavařování okurek, aby se při rychlém přesunu do krytu, či bunkru, nesesmýkly a nebyly zasaženy bojovým plynem. Ha, ha, vzpomínáte na školní léta? Testimony From The Grave je první skladba, notně podlazené kytary, hradby dunících bubnů, záhrobní vokál, pomalé, plazivé tempo, které se vzápětí rozjede do středních temp a dál už nechvátá. Není třeba, je zde pusto a temno, v téhle válce vládne smrt. Totéž se dá prakticky přenést i na dalších sedm kousků nahrávky. Poctivý, staroškolský, výživný a nadmíru hutný, valivý death metal. Poslední song 1914 má téměř osm minut a je to jediná píseň na desce, kde jsem zaslechl i nějaké to kytarové sólo. Chlapi s nimi celkem šetřili, nebo je zřejmě moc nebaví, ale nevěřím tomu, že by je neovládali. Vždyť samotní členové Warmaster, nejsou žádní zelenáči. Tak třeba bubeník André van der Ree (Eternal Solstice), či kytarista Rik van Gageldonk (VUIST), jsou zkušenými undergroundovými harcovníky a je to na nahrávce slyšet. Špinavá dřevorubecká práce, nahraná s velkým přehledem. Inspiraci brali Warmaster po různu, asi tak dvacet let proti proudu času. Bolt Thrower, Obituary, Asphyx, všechna tahle kultovní jména mi vytanou na mysli při poslechu First War. Čistota žánrového projevu je zde velmi vysoká, instrumentální výkony jsou také na profesionální úrovni, zabijácký sound, to vše je ok. Ale někam se mi vytratila tvůrčí invence a samostatná skladatelská (im)potence autorů, pakliže se spokojí i nadále jen s přehráváním dávno daných stupnic a not, je vše v naprostém pořádku a tak jak má být. Tohle militantně laděné CD je určeno jen pro ortodoxní death metalové maniaky. Všichni ostatní se při jeho poslechu zřejmě ukoušou k smrti nudou a zemrou a  vo tom to je.

Jinak Warmaster na jaře absolvovali evropské tour společně s amíky Jungle Rot (nás samozřejmě míjeli). Já tohle povedené CD hodnotím poměrně kladně, neboť stylově je mi velmi blízké a beru jej jako poctu tradičním kapelám.

Čas: 35:00

Seznam skladeb:

  1. Testimony From The Grave
  2. Unleashing Devilment
  3. Silent Scream
  4. Against Heavy Odds
  5. Psychological Suffering
  6. In Cold Blood
  7. Silence
  8. 1914

www.dutchmetalrecords.com

www.warmaster.nl


Zveřejněno: 11. 05. 2008
Přečteno:
3384 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář