Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

MORRAH – Experiment In Blood CD 2005 – vlastním vydáním

MORRAH jsou pro mě zatím neznámou death metalovou kapelou z Petrohradu a na zaslaném promo materiálu představují své debutové album „Experiment In Blood“ pro kterého chlapi zatím marně shánějí vydavatele.

Vzhledem k tomu, že Morrah jsou pro tuzemské posluchače pravděpodobně nepříliš známou proměnnou, je vhodné uvést několik zajímavých dat z historie kapely. Počátky této death metalové úderky se datují do roku 2000, kdy z chvályhodného entuziasmu vznikla kapela, které se po přestání prvních personálních a tvůrčích krizí podařilo stabilizovat a o dva roky později se Morrah objevuje poprvé naživo v jednom z městských klubů. Do r.2005 se daří připravit vlastní materiál, který kapela opakovaně prezentuje na nejrůznějších promo discích. Větší úspěchy tito řezníci zaznamenávají při koncertech a turné po Společenství nezávislých států (mj. i předskokani kapel jako Vader, Rotting Christ, Behemoth a dalších). Toliko k faktografii a nezbývá než rychle přejít k tomu hlavnímu – muzice.

Stopáž alba je v standardech žánru a už „chuťovkový“ obal leccos napoví. V očekávání nekompromisní smrtící bouře vkládám CD do komplu (hi-fina to nezkousne) a v přehrávači se kromě skladeb objeví také tři klipy k zaslaným válům – k těm ale později. První, co na vás vyjukne, je neskutečný basic metal s prostinkým zvukem a ve velmi střídmém tempu. Muzika je kromě jediné skladby neskutečně jednoduchá a primitivní a i když nejsem nijak škodolibý, nevím, zda se mám při poslechu albem bavit nebo nad ním spíš smutnit. Raději si vybírám to první, protože kořeni to myslí evidentně dobře, přestože jejich pojetí death metalu je hluboko za současným světovým stylovým i hráčským standardem. Ale popořadě: zmíněn byl zvuk, kterému žel chybí to základní, co dělá death metal death metalem – a to je mohutnost.

Samostatnou kapitolou je muzika. Začít by se mělo bicími, které jsou podobně jako většina zbytku velmi naivní. Ostřílené posluchače stylu navíc uspává velmi „uměřené“ tempo, a to že téměř všem skladbám scházejí kromě nářezovosti také potřebné nápady. Skladby nejenže nemají jakoukoliv zapamatovatelnější myšlenku, ale dokonce začínám mít za to, že se jedná o jakási kytarová cvičení neuměle poskládaná do skladeb! Čím dál silnější nudu se kapele daří překonat jen díky místně nasazeným sypačkám, pokusům o kytarová sóla a rychlejší vyhrávky. Deska je tak od své druhé půlky jen stěží k poslouchání – až na jednu výjimku. Stříbrnou perlou alba zůstává předposlední skladba č.9, kde se Morrah vzepjal k hodně solidnímu nátěru, který je jen ke cti stylu. Kdyby takový byl i zbytek…

Z (pod)průměru desku zřejmě nevytáhnou ani vokály, které ničím nevybočují z toho, co můžete slyšet na festech či z přehrávačů.

Deska má jak vidno hodně problematických míst, ovšem za nejvážnější považuju to, že kapele chybí nápady a potvrzují to i poněkud stupidní videoklipy se stejně nudnou hudbou. Nic, tohle se prostě nepovedlo…

Čas: 31:15

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Insomnia
  3. Living Dead Community
  4. Great Inquisitor
  5. Global Justice
  6. My Bleeding Heart
  7. Butcher
  8. Untimely Deceased
  9. Inside My Mind
  10. Experiment In Blood

web kapely: http://www.morrah.ru 


Zveřejněno: 27. 12. 2007
Přečteno:
3554 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář