Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

JANCS - FVLGVRES CD - 2007 ATMF

Do ruky se mi dostala pozoruhodná partička s pozoruhodným názvem. Italský Janvs byl původně one man projekt, jehož zrození se datuje do roku 2003. Postupem času projekt vykrystalizoval v plnohodnotnou kapelu, která ještě před FVLGVRES zplodila album Nigredo.

Ačkoli obal tomu moc neodpovídá z drážek CD se line black metal. Ještě než se dostanu k hudbě samotné musím vyslovit pochvalu nad pěkně zpracovaném bookletu. Těžko popsatelné, originální a mrazivé…

Přesně totéž se dá říct i o samotné hudbě kapely. Není to takový ten poblázněný black plný rouhání a zla, ačkoliv nemá daleko od syrovosti. První mě napadá, že se jedná o pagan metal, kapela sama pak používá škatulku spiritual black metal. Ovšem, já nevím co si pod tím mám představit. Je pravda, že Janvs podává svou hudbu zcela nadneseně. Nemyslím tím, že by ji zesměšňoval, naopak svým nadhledem mě ujišťují o své cílevědomosti a smyslem pro detail. Tady nejde o to vytvořit dílo, nad kterým by se každý kritik rozplýval. Tady jde o koncept. Jasné vyjádření citového stavu muzikantů, zamyšlení se. Důkazem mi buď čtyřka Vesper, která přímo nakažlivě dýchá pocitem samoty a buší srdcem do prázdných pokojů.

Album FVLGVRES je příjemně vyvážené. Nikde jsem nenašel vyloženě slabé místo. Každý tón i hlas znějí přesně tam, kde mají znít. Skladatelsky perfektně odvedená práce. Na stranu druhou jsem ale zase nenašel očividně silné místo. Takovou tu pecku, která vás srazí na kolena jediným úderem. Nicméně tady musím říct, že by se sem snad ani nehodila. Takže je to poprvé co napíšu, že je dobře, že na albu není vyloženě žádná hitovka.

Tak tedy, jestliže máte chvíli čas a chcete se uvolnit nebo třeba si i hluboce popřemýšlet, nechat si vnutit nějaký pocit, myslím, že FVLGVRES je vhodným prostředkem k této činnosti.  Nehledejte žádný zázrak ani ledajak technické dílo. Tahle věc je záležitostí precizní koncepce.  Je to jen na vás, zda-li vám sedne nebo ne… 

Čas: 41:35

Tracklist:

  1. Fvlgvres
  2. Terzo Volto
  3. Pivme D'Arcangelo
  4. Vesper
  5. Melencolia
  6. Vrsa Major
  7. Addii

Zveřejněno: 23. 12. 2007
Přečteno:
3293 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář