Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

URSKUMUG – Am Nodr CD 2006, Ledo Takas Records

Velice, velice zajímavá věcička mi to přišla na recenzi. Litevská kapela Urskumug, která jistě není úplně neznámá pro českého posluchače, vydává po třech letech nové album nazvané Am Nodr a na rozdíl od alba prvního, které si kapela vydávala sama, u tohoto druhého se vydání zhostilo vydavatelství Ledo Takas.

Stylově se Urskumug pohybují v rychlém, syrovém black metalu. Ovšem ač jsou tu jasně patrné znaky inspirace norskými kulty, Urskumug mají vlastní tvář a i hudba je poměrně dost originální (v rámci black metalu). Pokud bych měl přirovnat, tak bych je srovnal zřejmě nejvíc se Satyricon v době Nemesis Diviny, Emperorem v přímočařejších skladbách a nesmím zapomenout Mayhem. To bych řekl, že je vzor největší. Am Nodr by se mohlo směle přirovnat k albu Chimera. Urskumug totiž staví právě na brutálních, rychlých bicích a na dlouhých plochách kytar, kde se často prsty levé ruky příliš nezahřejí (pro leváky naopak..:D), zatímco pravá jede jak o život.

Intrem nazvaným „2012“ nám chce kapela zřejmě ukázat, jaké psycho bude rok 2012, no uvidíme, v jejich podání tomu tak rozhodně bude. Intro se převalí do „Time Of The Jackdaw“ a zde jsou právě jasně slyšet Emperor, ten začátek je absolutní vykrádačka Prométhea. Ovšem rozhodně je to působivé a zní to nádherně. Pak již následuje black metalová řezničina, podpořená skutečně skvěle naprogramovaným bubeníkem. České kapely hrající s automatem by si měly vzít příklad. Kdybych si to neověřil na jejich stránkách, skoro bych věřil, že je to živý člověk. Sedmiminutový opus se poté výbuchem přenese do „Beowulf“ a black metal se stává ještě šílenějším. Nevím čím to je, ale na rozdíl třeba od Dark Throne, nebo Burzum, mě tato hudba skutečně baví. Velké plus vidím ve výborném zvuku, to vždy oceňuji.

Mě se nejvíc líbí Talking As A Shaman´s Son, která obsahuje klávesovou linku, skoro jak od Finntroll, do toho skočné bicí a refrén je složen ze dvou tónů, ale naprosto geniálně. Následuje pěkná vyhrávka dvou kytar a znovu nastupuje počáteční motiv, který mi nyní připadá skutečně ulítlý, takový tanec bláznů…

Jako obvykle jsem vyzvedl nejsilnější moment a zbytek shrnu ve frázi, že se pokračuje v již vyjetých kolejích a ničím vás to nepřekvapí ani neurazí. Je to velmi povedené dílko, které doufejme kapela následujícím albem překoná.

Čas: 41:37

Seznam skladeb:

  1. 2012
  2. Time Of The Jackdaw
  3. Beowulf
  4. Talking As A Shaman´s Son
  5. The Guardian
  6. Am Nodr
  7. Mother Of Halfworld

Zveřejněno: 12. 06. 2006
Přečteno:
3355 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář