Nejbližší koncerty
INSANIA

MAWATAKI - Mawataki CDr 2005 - selfrelease

Tak na tuhle placičku emo-trash-ethno-death-coreové partičky z Velkého Meziříčí jsem se docela těšil. Především mě zajímalo, jak se jim povedlo předat tu pořádnou porci energie z jejich koncertů na desku. Ale o tom později. Na desce se nachází 6 skladeb, které byly nahrány v osvědčeném studiu CH-Records v Dukovanech. Následné míchání a mastering prováděl Pavel Kolařík. Je poznat že si kluci (a holka) dali na zvuku záležet a rozhodně nic neuspěchali. Zvuk je čistý a dynamický zároveň. Mawataki používají taky takové nástroje jako je mandolína, housle a flétna a těm takový zvuk jedině prospívá. Především mandolína je v některých válech takříkajíc stěžejní melodický nástroj. A spojením jejího zvuku a tvrděrockového podkladu vzniká něco minimálně zajímavého. Jak jsem již naznačil trošku kostrbatou škatulkou na začátku, Mawataki ve své hudbě mísí snad všechny možné nálady a pocity. Ve všech písních je cítit, někde více, někde méně, lehký emo závoj, skrze který se probíjí na povrch dravá energie, kterou mě na koncertech vždycky dostali (a nejenom mě).

Dá se říct, že převést energii z živých vystoupení na desku se Mawataki docela úspěšně povedlo a to nejenom díky dobrému zvuku.

Nevím zda to byl záměr nebo ne, ale zpěv jediné členky kapely Peťi, která zároveň obsluhuje flétnu, je takovej „uťáplej“. V celkovém zvuku docela hodně zaniká a člověk se musí hodně soustředit aby slyšel, co zpívá. Chtělo by to možná trošku víc „štávy“. Nejvíce do uší bijící je to ve francouzsky zpívaném válu "La Nuit". Zároveň i hlavnímu zpěvu je v některých pasážích docela špatně rozumnět. Co se týče zpěvu, tak na desce je i jeden host. Je to Fred (Smashed Face, Re-intoxication), který přispěl taky trochou toho svého murmuru do mlýna. Zároveň ale v určité pasáži použil i normální hlas a bylo pro mě hodně zajímavé slyšel Freda zpívat i jiným hlasem než vytaženým až paty. Písničku neprozradím, musíte si ho najít sami. Celkově je hudba Mawataki hodně svá a neotřelá a už za to jdou body nahoru. Jdou svou cestou, míchají cizokrajněznějící melodie s hard-coreovými nášlapy, občas zabrousí jakoby do death-metalu, z ničeho nic se všechno přeleje do zasmušilého emo-výlevu. Prostě hudba, která nenudí, udržuje ve Vás pocit stálého napětí a až na dílčí nedostatky je to zdařilá deska. Rozhodně bych doporučil navštívit některý z koncertů.

Čas:

Tracklist:

  1. ZÁŘE
  2. MAKE UP MIND
  3. SEN
  4. INNER SPACE
  5. DEEP IN CONSIENCE
  6. LA NUIT

www.mawataki.com


Zveřejněno: 12. 06. 2006
Přečteno:
3324 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Fred | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář