HEIDEN – Andzjel

3. 2. 2024 – Praha, Palác Akropolis

Ikona norského black metalu ABBATH se po sedmi letech vrací do Prahy

FB event: https://www.facebook.com/events/324393293501310 
Předprodej: https://obscure.cz/cs/tickets/detail/id/630

ABBATH, jedna z ikon norského black metalu, se po sedmi letech vrací do Prahy. Majitel charakteristického hlasu přiveze třetí desku „Dread Reaver“ do Paláce Akropolis. ABBATH, vlastním jménem Olve Eikemo, je bez debat jedna z největších ikon norského black metalu. Když se v r. 2003 poprvé rozkmotřili opěvovaní IMMORTAL, Abbath se připojil do Motörhead tribute-bandu Bömbers a založil tradičnějším metalem řízlou kapelu I. O tři roky se Immortal dali dohromady a natočili „All Shall Fall“, nicméně po definitivním rozchodu s Mighty Ravendark měl tento nenapodobitelný frontman se signifikantní tváří jen jednu možnou cestu, a tak v roce 2015 vznikl sólový ABBATH. 

Ten se do svého vlastního projektu vrhl naplno. Turné, festivaly, tři vydané desky… a párty, se kterými při jeho pověstné povaze velkého baviče nakonec musel trošku zvolnit, aby se se třetí deskou „Dread Reaver“ zas v plné síle mohl vrátit.

ABBATH hudebně nestojí na místě. Nebojí se přiznat, co je mu blízké, a zároveň zachovává to, co s Immortal vytvořil. Nechává tak podprahově vzpomenout na Bömbers, čerpá z NWOBHM i thrashe, zapojuje i melodiku, z čehož vzniká komplexní vlastní zvuk, jež je nezaměnitelně ABBATH. Blashyyyrkh!

Na turné se k němu připojují thrashové stálice TOXIC HOLOCAUST a HELLRIPPER. 

Klíčem úspěchu TOXIC HOLOCAUST je krom inspirace v divokých osmdesátkách (hardcore punk a proto-death) jejich osobitý humor, který do speedem a blackem načichlého thrashe zasazují. TH jsou z velké části jednočlenná kapela, kterou od konce 90. let vede oregonský rodák Joel Grind, ale časem ji rozšířil na koncertující entitu.

HELLRIPPER ze Skotska je jsou na tom podobně. Jednočlenná thrashově black/speedová kapela vedená Jamesem McBainem je ovlivněná Venom, Sodom, Darkthrone, Metallicou atd. a doma v undergroundu rychle stanula na trůnu. Po vydání úspěšného debutu po nich skočili Peacevill Records, kteří jim vydali třetí řadovku, jež si v jejich diskografii vede vůbec nejlépe.

Předprodej viz e-TICKET výše, dle místa konání dále v sítích GoOut a Ticketmaster.
 


Zveřejněno: 15. 12. 2021
Přečteno:
304 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář