Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

MC 2022, Noise ASSault Agency Budweiss / black metal/sludge/drone/doom / Česko

Jako rozený Jihočech holdující nepopulární hudbě nemůžu nechat bez povšimnutí blackout způsobený kolizí explozivní energie temně kovových NĀV s líně se potácející hydrou ŁŪT. Po vydání bezejmenného splitu těchto dvou inkvizičních institucí nebylo zdaleka jasné, zda na jihu ještě někdy vůbec vyjde slunce. Digitální nahrávka vyšla příznačně 5. prosince, kdy známá i neznámá individua převlečená za čerty bezostyšně leští darmožroutům prodloužené pozadí. Nahráno v Low Resolution Studios, mix obstaral Hrom tamtéž, kazety vyšly pod NAAB.

Jindřichohradečtí NĀV na split umístili dva covery českých undergroundových veličin. První skladba „Zpěv“ (1989) je píseň folkařky Dagmar Andrtové Voňkové (členka neoficiálního sdružení folkových písničkářů ŠAFRÁN) eloxovaná černým kovem, kterou jsem stejně jako druhou skladbu „Co znamená vésti koně“ od legendárních „těch, kteří neumějí hrát“, tedy PLASTIKŮ, naposlouchal v originálu a začal jako v dětském kvízu hledat rozdíl.

Jako nosnou do morku ohlodanou kostru původní APOCALYPTICKÉ verze skladby „Zpěv“ shledáme smyčcové orgie držící pevnou ruku po celou stopáž skladby. Verze NĀV si zachovává díky nástrojům na rozdíl od originálu zapojených „do zdi“ solidní dávku neotesané hrubosti. Nevyhnutelný příval black metalu posílený o kytarovo-baso-blastbeatovej bugr skutečně tlačí a deformuje lidskou mysl. O vokální zlověstný vokál se postarala Kremace (SLAŤ, kdysi NIKANDER). Druhá skladba „Co znamená vésti koně“ (1983), kterou pro domovskou kapelu THE PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE napsal Milan Mejla Hlavsa a textem opatřil Vratislav Brabenec, neztratila ani po letech silného UG ducha. NĀV stejně jako PPU do skladby zakomponovali obtížně identifikovatelné zvuky a nástroje jako smyčec hladící pilu nebo vrzání smyčcem na akustickou kytaru. Jako červená niť se skladbou line kytarové tremolo a tepající blastbeaty. Zpěvu se chopili kytarista Ivan s bubeníkem Hermem. Projev NĀV by dobře zapadl do jídeláku francouzských specialistů Les Acteurs de l'Ombre Productions.

Budějovičtí ŁŪT (výraz pro náhlost, prudkost, krutost, divokost nebo třeba název pouště v Íránu kde se naměřila historicky nejvyšší teplota na světě), kteří na jaře 2021 povstali z popela kapely TOSIRO (Toki ex-SVINĚ, H.A.T..E!, TOSIRO), Džouza (LU2, ZUTRO, H.A.T..E!, TOSIRO), Wíťas (SOXOO, TOSIRO) mají na splitu také dvě skladby instrumentálního „heavy duty“ sludge/drone/doom metalu lapidárně pojmenované číslovkou „V“ a „VI“. Jejich zatím jediný počin obsahuje čtyři skladby označené „I“–„IV“. Můžeme se tedy domnívat, že jde o volné pokračování.  

Úvod první skladby „V“ dává vzpomenout na pomalou dřevorubeckou bestií „Cold Burn“ z posledního alba „The Long Road North“ švédských CULT OF LUNA, těžká, podivně plynulá ve svém tahu vpřed. Střední tempo a plouživou rytmiku vystřídá pulzující halucinogenní riffáž, která vás nutí vrazit si prst až po snubák do uší. Druhá skladba „VI“ od začátku svazuje sugestivním riffem evokující broušení kosy, který se vyvine ve valivý monolit se bzučivou kytarou a dunící basou se stabilním bubnováním. Závěrem skladby se akutním hudebním předělem ocitáme v post-rockovém mikrosvětě kanadských instrumentalistů GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR. 

Všechny čtyři bolestivé skladby servírují destrukci, která vás s potěšením umlátí a s úlevou vítáte konec hudby, u které můžete kývat hlavou a přitom si pobrukovat.

Přesné hodnocení: 7,5/10

Seznam skladeb:

  • NĀV
  1. Zpěv
  2. Co znamená vésti koně
  • ŁŪT
  1. V
  2. VI

Čas: cca 9 min + cca 9 min.

Sestavy: 

NĀV

  • Ivarg – kytara, zpěv, pila, smyčec
  • Herm – bicí, zpěv 
  • Hrom – basa
  • Host: Kremace – zpěv (SLAŤ)

 
ŁŪT

  • Toki – kytara
  • Džouza – bicí
  • Wíťas – basa

Bandcamp
Facebook

Bandcamp
Facebook

 


Zveřejněno: 30. 01. 2023
Přečteno:
1029 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář