Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

1. 4. 2022, Klatovy – Falcon Club

Volný pátek, šest hodin večer. Koukám z okna. Chvíli prší, chvíli sněží. Nevím, co se životem. Jeden by z toho dostal depresi. Zběsile listuju sem tam sociální sítěmi a bingo! Instagram mně poradil navštívit koncert SECOND BREATH a HEEDLESS ELEGANCE v klatovském klubu Falcon. Ne, že by metalcore byl zrovna destinací, kterou bych vyhledával, ale vidina živé produkce a lidí, jenž jsou stejně naladění, byla přespříliš velká. V devět hodin nasedám na poslední spoj a ve čtvrt na deset jsem v Klatovech. Cestou centrem nepotkávám jediného živáčka, tak moc bylo počasí mizerné. Před klubem přemýšlím, jestli bdím či sním. Spatřuji totiž zaparkovanou dodávku s nápisem ADYS (místní populární band zpívající o lásce). Teď tomu pouze chybělo, aby někdo zařval: "Apríl!"

Jsem o mnoho klidnější, když zdolávám schody do sklepení a poznávám po hlase zpěvačku Šárku. Před 28 měsíci na stejném místě měli SECOND BREATH první koncert, proto jde vyposlouchat určitý hudební progres. Pomalu upouští od popovějšího pojetí nu-metalu a začínají se pohybovat v metalcorových vodách ve středním tempu. To s sebou přináší zajímavější rytmické pasáže, větší hudební kontrast mezi melodickými a tvrdými party. Další novinkou v jejich podání je používání samplů. Na to musíte mít perfektní sound a ten Klatované měli. On ten večer byl zvuk famozní. Akustika klubu, práce zvukařů, dobré aparáty. Blonďatá princezna, střídající scream s hitovými zpěvy, při finiši vstoupila s mikrofonem mezi omladinu v kotlíku, aby symbióza s posluchači byla umocněná. Vezmeme-li v potaz poslední dva singly "Desire" a "Reborn", které snesou nejpřísnější domácí měřítka, tak by byla škoda neudělat menší průvan debutovým albem. 

Druzí vystupující HEEDLESS ELEGANCE dorazili až z metalové Budapešti, kam kdysi Čechoslováci jezdívali pro desky. Mladíci zrovna začali své první evropské turné, které obsahuje zastávky v Rakousku, Nizozemsku, Belgii, Chorvatsku, Srbsku a Polsku. Oproti předkapele se  přitvrdilo. Hardcorové dupačky přecházely do likvidačních groovemetalových riffů. Některé skladby byly vyšperkované táhlými jemnými tóny. Skvěle tomu dodávaly melancholickou atmosféru, jež nekompromisní metalcore odlehčila. Za nemalou zmínku stojí variabilní zpěvy. Od štěkavého screamu až po hluboký growl. Snad jsem v tom slyšel i Coreyho Taylora. Vliv raných SLIPKNOT byl v maďarské tvorbě hodně nasáknutý. Čistá energie, kvůli níž metličky chodí na koncerty. Český posluchač může ještě kluky vidět 29. 4. v Rock Depu ve Velkém Meziříčí.

Kulturní centrum Falcon ovládly skupiny SECOND BREATH a HEEDLESS ELEGANCE. Dvě kapely holdující modernějšímu pojetí tvrdé hudby. Zhruba třicet návštěvníků si mohlo užít křišťálový zvuk a bezchybné sety. Svět přijel do Klatov, ale ty zase spaly.

Fotky od SECOND BREATH a HEEDLESS ELEGANCE.

 


Zveřejněno: 10. 04. 2022
Přečteno:
995 x
Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář