Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

CD/LP/MC 2021, 20 Buck Spin / death, doom / USA

Už léta platí, že když se chce člověk zorientovat v podzemní sféře na poli (nejen) death metalu, ale i jemu příbuzných stylů, není od věci se podívat do katalogu 20 Buck Spin. Tenhle label má pod čepicí, ale to není žádná nová informace. Nejsem konzumentem všech jeho záležitostí, ale že má čuch, je věc jasná. Nicméně vydáním nového alba WORM mě opět donutil ponořit se do svého světa.

Pod ne úplně šťastným názvem, vlastně je to strašná blbost, WORM se skrývá personálně poměrně zvláštní kapela. Podle všech indicií tahá víceméně za všechny nitky mistr Phantom Slaughter, který kromě skladatelské činnosti stačí obsluhovat další široké spektrum nástrojů, včetně zpěvu. Na třetí řadovce WORM mu ale tentokrát asistují další tři podivíni.

Důvod, proč jsem se WORM začal v neustále rozšiřovaném portofiliu skupin u vydavatelství 20 Buck Spin věnovat, byl obal. Ten zaujme na první dobrou a nutno říct, že pozitivně. Pestrobarevný výjev nutí ke zkoumání všech zákoutí a detailů. Je jasné, že svůj honorář si Brad Moore, který dělal obal mj. třeba i pro TOMB MOLD, zaslouží.

Album „Foreverglade“ obsahuje šest věcí, které se pěkně podle staré školy vejdou na jednu stranu „devadesátky“, což je a byl vždy optimální čas pro dlouhohrající album. A stará škola se projevuje i v hudební stránce věci a to hlavně po kompoziční stránce. Pomalý a plíživý death/doom silně doplňují synťákové zvuky, a všechno to rámuje poctivý growling, který ale nezůstává jen u jedné polohy a mění se i v hrdelní řev.

WORM nejsou nejznámější kapelou a ani inovátory na poli ponurého žánru, a tak se o ně v komentářích snadno otřou velká jména (v rámci undergroundu) světového metalu. Od úvodních tónů na sebe dají vzpomenout EVOKEN, případně i další zavedené kapacity, jakými jsou třeba i HOODED MENACE. Ale uvedené kapely je nutné brát jen pro přiblížení. Samotná tvorba WORM totiž nepůsobí jako další z mnoha plagiátů. Na to zní kapela dost suverénně.  Hned úvodní a zároveň titulní věc mě v okamžiku vtáhla do svých spirál. Vybrnkávací kytara, přelévající se bicí, to vše probarvující synťáky… když se pak skladba za hlubokého řevu a plynulejší rytmiky rozjede, tady opatrně s tou rychlostí, musí být každému, kdo má pomalý doom rád, jasné, že se tady jedná o poctivé řemeslo.

V půl tuctu skladeb předkládají WORM tísnivou atmosféru, která zní naprosto věrohodně a umí pohltit. Jak nahrávka s každým dalším poslechem působí, úměrně tomu u mě roste i obliba celého materiálu. Jakkoliv je album „Foreverglade“ pevně sevřené v úzkých mantinelech, nabízí dvě malé odlišnosti. První polovina je laděna vyloženě na temnou notu, několikrát se WORM brodí až po krk ve vodách funeral doomu. Právě proto potom působí poměrně překvapivě druhá polovina nahrávky, kde se objeví ve čtvrté věci „Empire Of The Necromancers“ pasáž v rychlopalebním provedení. Dalším rozdílem je zakomponování sól, které hlavně v této skladbě, ale i té následující „Subaqueous Funeral“, celkový smutek lehce rozčeří. Musím říct, že ne všechna sóla mě okouzlila a to v polovině v prvně jmenovaném songu mi spíš než k funus doommetalové partě sedí k nějakým heavy/prog onanistům.

I přes menší výhrady ke krátkodobému vybočení od té probíhající pomalejší nakládačky je pro mě album „Foreverglade“ zajímavým objevem. Kapelu jsem před touto deskou neregistroval a jestli jo, tak jsem ji kvůli pitomému a hlavně provařenému názvu hned zapomenul. To už teď neplatí. Tahle skupina z Floridy, to už samo o sobě zní, se vytasila s opravdu kvalitním dílem.

Seznam skladeb:

  1. Foreverglade
  2. Murk Above The Dark Moor
  3. Cloaked In Nightwinds
  4. Empire Of The Necromancers
  5. Subaqueous Funeral
  6. Centuries Of Ooze

Čas: 44:42

Sestava:

  • Phantom Slaughter – vokál, kytara, basa, klávesy
  • Nihilistic Manifesto – kytara
  • Equimanthorn – klávesy
  • Host: L. Dusk – bicí

Bandcamp

Instagram


Zveřejněno: 22. 11. 2021
Přečteno:
944 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 08. 2022 13:02 napsal/a Klobás
WUT
V čem je název Worm provařený, nebo dokonce pitomý? Ten název na to perfektně sedí k té vší hnilobě, hnusu a špíně. Vždyť je to úplně perfektně zaobalující všechno co Worm dělají. A ty sóla by nebylo od věci trochu rozvést, ty sóla mají naskutečný Feel a jsou fantasticky zahraté. Místy to připomíná Death a to je podle mě úplně super. Prdlačky progres. Autor asi nemá rád sóla, aspoň to tak vyznělo. Divím se, že tohle album nemá aspoň 9 nebo 10/10, dyť to je úplně umělecké dílo, sakra! Od toho nádherného loga přes obal až po ty sóla a skladby samotné. No, to je asi věc názoru zase ....
22. 11. 2021 18:53 napsal/a kubánec
EVKN
Já tam ty Evoken hodně slyším.