Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2019, vlastní náklad / celtic punk rock / Česko

„Vzhůru na palubu, dálky volají, vítr už příhodný vane nám, tajemné příběhy nás teď čekají, tvým domovem bude oceán...“ Vzpomínáte? Dobrodružný seriál Dva roky prázdnin vysílala Československá televize někdy na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let a my jsme ho hltali jako top dílo. Podobně Ostrov pokladů a vůbec všechny dobrodružné filmy, ať v nich vystupovali piráti, mušketýři, řečtí bohové či mýtické obludy. Českobudějovické kapele PIRATES OF THE PUBS ona dobrodružství dělají radost dodnes; kromě pirátů, které si dala do názvu, se v jejích písních objevuje   Kraken, který úřadoval v dalším slavném bijáku Souboj Titánů, námořníci, ale nechybí ani alkohol/hospody a legrace.

Ale abych se vrátil – úvodní citace je text k písni ze zmíněného seriálu, kterou PIRATES OF THE PUBS zařadili na začátek alba „Still on the road“, které sice není úplně čerstvé, ale pořád je to aktuální počin kapely, která se svým mixem keltské/irské muziky a punk rocku obráží nejen tuzemská pódia. Ono se není čemu divit – muzika plná chytlavých melodií a snadno zapamatovatelných nápěvů zabírá na první dobrou, k atraktivnosti přispívá i bohaté nástrojové (vedle standardních rockových instrumentů mandolína, flétna, housle, akordeon) a vokální obsazení (muž, žena, sbory).

PIRÁTI střídají česky a anglicky nazpívané songy, ale i když mi zpočátku ty po našem přišly lepší, po několika posleších jsem musel prvotní soud přehodnotit. V podstatě všechny skladby jsou hitovky, počínaje „Never let you down“, která je zařazena jako druhá (i když obal CD tvrdí, že je třetí – šotek se asi vloudil; na druhou stranu na YouTube je to řazeno tak, jak obal uvádí) a „Czechrish man“ konče. Každá druhá píseň by pak mohla fungovat jako kapelní hymna – v tuzemsku „Srdce v ohni“, v zahraničí „We are Pirates“, speciálně v Irsku „Drunken Dublin“.

Na jednu stranu se o písních dá mluvit jako o odrhovačkách, které mají hlavní cíl pobavit posluchače, což se jim daří i v klidu domova – na koncertech to určitě bude pěkná divočina. Na druhou stranu je evidentní, že muzikanti o své tvorbě přemýšlí, což se promítá hlavně v rovnocenném využívání všech nástrojů – každý si užije své chvilky slávy, kdy hraje v nějaké písni nebo její části prim. Prim často hrají zpěvy, o které se dělí Ondra s Baru (mimochodem manželský pár), oba pějí s vervou, sem tam se k nim přidávají sbory, které si neodpustí hulákání typu „joho joho“, „hej hej“, které mi obecně nevoní, ale chápu, že v téhle muzice se to nosí. Primární je energie a té mají všichni na rozdávání – ostatně většina skladeb je vedena ve svižných tempech, jen sem tam se zvolní, což je určitě ku prospěchu věci, album i díky tomu působí pestře.

Kdybych měl ukázat na slabší místa, tak v některých případech mi přijdou skladby příliš dlouhé – optimální mi přijdou cca tři minuty, které přesahují v podstatě dobré songy „Srdce v ohni“, „Back to Galway“ či ten titulní – ve všech případech bych krátil. Druhým tématem do pranice je anglická výslovnost zpěváka, která mi místy přijde poněkud toporná. 

Témata textů jsem nakousl výše, ku cti jejich autorů je nutno přičíst, že se slovy pracují vcelku zručně. I když se často hraje na rýmování, není to za každou cenu, a hlavně – při poslechu slova neruší a nepůsobí křečovitě. Pochvalu zaslouží velmi pěkně zpracovaný výpravný booklet, ve kterém nechybí texty, spousta fotek z koncertů, originální kresby všeumělkyně Baru i Josefa Svobody (Pepe art comics tatoo). A za zmínku stojí i místo nahrávání, Hellsound, kde Honza Kapák namíchal velmi dobrý sound.

Výhodou PIRATES OF THE PUBS je určitě skutečnost, že u nás se podobné muzice nevěnuje skoro nikdo, takže konkurence je malá, napadají mě akorát HAKKA MUGGIES a místy si vzpomenu na ZNOUZECTNOST, ale v obou případech je to přece jen trochu jiná vesnice. PIRÁTI jsou ale ve svém oboru dobří bez ohledu na onu malou konkurenci, jejich muzika má drive a potenciál pobavit.

Seznam skladeb:

  1. Dva roky prázdnin
  2. Never let you down
  3. We are Pirates!
  4. Srdce v ohni
  5. Ostrov pokladů
  6. Drunken Dublin
  7. Back to Galway
  8. Kraken
  9. Captain´s Grave
  10. Až jednou
  11. Leave her, Johnny, leave her
  12. Still on the road
  13. Nečum!
  14. Czechrish man

Čas: 42:38

Sestava:

  • Ondra „Skippy“ Znoj
  • Baru Znoj Novotná
  • Tomáš „Havli“ Havelka
  • Jirka Filip
  • Tomáš Legát
  • Lucka Škodová
  • Jakub „Fríďa“ Friedrich
  • Vojta Hájek

Facebook
Bandzone
YouTube

 


Zveřejněno: 17. 04. 2021
Přečteno:
1364 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář