Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

CD 2020, Slovak Metal Army / black metal / Česko

Poslech debutu zlínských černotepců probouzí osvěžující dávku reminiscence období před nástupem milénia, kdy se neviditelnou přeměnou hudební energie podobné fotosyntéze (z)rodil black metal. Tehdy jsme zaregistrovali z dnešního pohledu již archaické klipy, kde běhali mutanti v sutanách z pytloviny se sinalými ksichty počmáranými laciným warpaintem a krvavou hubou, jako by právě ukousli některý z údů nezletilému ministrantovi. 

Jak již název kapely napovídá, jedná se o těleso, jehož členům pobyt na denním světle nepřináší pražádné potěšení a navíc noční fázi měsíce, nevím, jestli jí přináší oběti, ale jistě jí vzdávají hold. Jako je magický symbol pentagram složený z pěti přímek, tak také kapela má 5 členů s přímočarým tahem do temnot všehomíra. Začátky kvintetu položila v roce 2018 dvojice Thorn (Erik Jež) a Grut (Marek Čepica), pro název kapely použili pojmenování intra alba „Under The Sign Of The Black Mark“ švédských BATHORY z roku 1987.  

Jako je švýcarský Davos profláknutý summitem nejvyžranějších ekonomik světa, ten vyškovský je semeništěm silných nahrávek extrémní muziky s přesnou lokalizací nástrojů. Vizuální podobu obalu vytvořili Forgyy a Kateřina Brodíková. Texty Thorn, s „Mrtvou duší“ vypomohla Petra „Daemona“ Bomboňová.  

Zlínští bubáci bez okolků čapli za pačesy šablonu skandinávské mizantropie, zesmutněli českými texty a vyvrhli hodně dobře znějící desatero protinábožensky motivovaných útoků. Zakleknuti před černým oltářem pronáší vobiscum Satanas, na počest svého pána pozvedají k nebesům kalich zalitý krví naředěný lihovinou ze sousedních Vizovic. Dal by se použít výraz Armageddon, žádné intro, okamžitý blasting, zuřivě-bezcitný vokál, jízda bicích pod prahem vnímání. Vzestupné power akordy střídané se sestupnými, dunivý, válcující zvuk, skřehotání smrdutého raracha se záblesky čitelné výslovnosti, což nebývá standardní záležitost. Postupy NOCTURNAL OBEISANCE nerozdmýchají revoluční převrat ve ztvárnění černého řemesla, ale stylově následují kapucíny hlásající nenávist, hanebnosti a násilí. S výsadou Druidů vstupují na posvátnou půdu, aby zde prováděli temný rituál hněvu a zadupali do hřbitovní červy prolezlé půdy vše svaté. Přísné měřítko snese frenetický scream attilovského ražení, s jehož velkým přispěním NOCTURNAL OBEISANCE vykáží inkviziční chásku do patřičných míst.

Texty jsou někdy vyšperkovány snahou o štěpný rým, sloky, kde je užito více jak třech slov se stejnou odvozovací příponou, snižují textovou naléhavost („zabodni kůl do mě, Satan chce vidět do mě, hledá mě v mým domě“), což ale není zásadní vada na kráse. Občas se kapela zapomene na své oběžné dráze, ze které uhne novým melodickým manévrem, ve kterých si po čas celého alba lebedí jako roztoč v koberci. NOCTURNAL OBEISANCE svojí prvotinou trefili zařízení, z čehož by měl radost i Pepa (skřížený) Hnátek.

Seznam skladeb:

  1. Mrtvá duše
  2. Temný rituál hněvu 
  3. Navždy
  4. Pohan
  5. Kaos 
  6. Symfonie smrti
  7. Posedlý
  8. U propasti
  9. Noční umírání
  10. Upír

Čas: 36:43

Sestava:

  • Marek „Grut“ – guitar evil
  • Luboš „Darkriser“ – dark guitar
  • Erik „Thorn“ – scream
  • Libor „King“ – bass
  • Martin – drumwar

YouTube
Bandcamp

 
 


Zveřejněno: 30. 12. 2020
Přečteno:
1139 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 01. 2021 11:16 napsal/a Milan
Několikrát jsem je viděl naživo,album v rámci žánru výborné...řekl bych,nejen v naší kotlině.Za mě tak 9/10.