Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
LLYR

CD/2LP 2020, Support Underground / alternativní thrash metal / Česko

Skupina KRUTON na těchto stránkách neměla v minulosti na růžích ustláno. Za první neposlouchatelné album obdržela drtivé dva body, ani druhé nezpůsobilo žádný poprask, ale na rozdíl od debutu se dalo poslouchat. Letos se kapela přihlásila s ambiciózním projektem spojujícím muziku s knihou, nicméně to je spíše konstatování faktu než cokoliv jiného a s recenzí to vlastně souvisí jen okrajově, protože knihu jsem nečetl a čerpal pouze z veřejných informačních zdrojů, které praví: John Doe, hlavní postava knihy, chtěl žít svůj život. Stal se však pouhým odrazem upadající společnosti, její víry, jejího boha, jejího života – jak fyzického, tak duševního. Tato kniha vyšla ve spolupráci s kapelou KRUTON a s ilustrátorem Antonínem Handlem. Básnické texty, které zde najdete, jsou zároveň písňové texty stejnojmenného alba výše zmíněné kapely. Jsou doprovozené pěti různorodými povídkami, jež vyprávějí několikerá utrpení Johna Doea.

Pobrat texty není vůbec snadné, jednak jsou psány jako těžší poezie, navíc obsahují různé náboženské odkazy. Ani jedno mi není blízké a tak se v textech těžko orientuju – něco myslím chápu, s něčím to je těžší, ale některé obraty jsou zajímavé a názvy skladeb pojaté jako negace běžných náboženských pojmů zrovna tak. Důležité je, že slova při poslechu neruší, a to jak obsahem, tak podáním. Zpěvák má netradiční barvu hlasu a je třeba si na ni zvyknout; pochopím, když někdo namítne, že tohle není hlas, který by pasoval do thrash metalu, ale KRUTON taky nehrají běžný thrash, i když k němu mají ze všech metalových subžánrů nejblíž. Martin střídá vypjatější polohy s čistými, do řevu se pouští sporadicky, rozumět je mu každé slovo… originalitu jeho projevu upřít nelze.

To se dá uvést i na adresu hudby, která je pořádně zamotaná. Skladby, s výjimkou meziher, jsou poměrně dlouhé, sedm až šestnáct minut, a děje se toho v nich tolik, až se z toho točí hlava. Vedle technického thrashe se objevují i pasáže takřka heavymetalové a navíc i rockové, které sem tam koketují s vážnou hudbou, ostatně na nahrávce se podíleli i pianista a cellistka plus smyčcové kvarteto ESFERAS. Rytmicky hodně zamotaná skladba „Balet stínů“, která následuje po předehře, mi v metalových pasážích do uší neleze, přijde mi rozháraná a těžko uchopitelná, byť jsou v ní momenty, které zaujmou (baskytara, nějaké kytarové hrátky), zato jsem si okamžitě uložil do paměti poměrně dlouhý odlehčený úsek. 

Místy mi produkce KRUTONU připomíná novější alba klatovské skupiny ASMODEUS, třeba v úvodu „Přerodu“ (než se přidá zpěv) nebo v celém „Umučení Antikrista“, což je z mého pohledu nejlepší kus – přičemž tento soud je dán tím, že jde o nejrovnější a nejrychlejší píseň. Ono i následující „Znemrtvýchvstání“ začíná jako pěkná rychta, v podstatě deathmetalová, ale rychlý střih a je tu ponurý doom rock, který se překlápí v kytarové vybrnkávání, leč zpěv se tady potácí kdesi na hranici parodie, a to ještě není všechno, song se třístí a neustálé proměny z agresivní do odlehčené polohy jsou tvrdou zkouškou posluchačovy odolnosti. Tady si myslím, že to s těmi šoky kapela přehnala. Ale (za)hozenou rukavici zvedá následující pomalejší fáze, která se blíží art rocku. A pak následuje přiostření… Pokud někomu předchozí slova připomínají jídlo, které uvařil pan Babica, tak má recht, ona ta muzika je taky taková. (úsměv) /Pozn.: Pokud čte tato slova tajemná slečna/paní xxx, tak jsem si dnes na YT našel několik videí legendami opředeného kuchaře a vím, co píšu – úsměv./ Závěrečná skladba trvá skoro sedmnáct minut a je to další doširoka rozehraná záležitost, ve které lze najít pozoruhodné momenty. Při jejím finálním poslechu mě napadá, že ač se na albu objevují rockové či heavymetalové prvky, vždycky se obejdou bez vlezlých melodií, kapela nesází na první signální, ale na posluchačovu pozornost, která se ale nejspíš podaří udržet jen nejvěrnějším hledačům neotřelých záležitostí.

Nicméně KRUTONU se podařilo, abych zapomněl na „Lament“ a uznal, že i kapela, o které jsem si myslel, že nikdy nenatočí slušné album, dokázala opak. „Šeď strachostánků” slušné album je, muselo dát strašně práce, je na něm znát, že jeho autoři udělali všechno tak, jak si představovali, což se nejspíš týká i poněkud archaického zvuku (mně se v podstatě líbí, není to moderní sterilita, ale celkem živá záležitost). 

CD doprovází dvacetistránkový booklet, který obsahuje texty, fotky, originální ilustrace i všechny potřebné informace, jež se váží ke vzniku díla. Grafika jednoduchá, ale prostá přehmatů, papír kvalitní. Ještě lepší asi bude provedení 2LP, které vyšlo jako gatefold s přílohami. 

Seznam skladeb:

  1. I. Př. n. l. / Nářek Janův (02:40)
  2. II. Balet stínů (09:48)
  3. III. Nepokřtěný (00:47)
  4. III. Přerod (10:03)
  5. IV. Umučení Antikrista (7:11)
  6. V. Znemrtvýchvstání (12:09)
  7. V. Limb (1:17)
  8. VI. Nanebenevzetí / Nářek Bafometův (16:41)

Čas: 60:31

Sestava:

  • Vojtěch Šarše – texty, knižní předloha
  • Martin Strnad – kytara, vokály
  • Jan Rameš – kytara
  • David Pospíšil – bicí, perkuse
  • Jérôme Totti – basa, instrumentace

Hosté:

  • Mariana Lišková – cello
  • Josef Vodička – piano
  • ESFERAS kvarteto

Bandcamp
Bandzone
Facebook

http://www.supug.cz/

 


 


Zveřejněno: 15. 09. 2020
Přečteno:
1982 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 09. 2020 14:25 napsal/a Petr
Super deska
Celkem pěkně napsaná recenze. Kruton jsem vůbec neznal a narazil jsem na něj až přes Support undeground. Koupil jsem po poslechu na bancampu celou kolekci a musím, že to za to opravdu stojí!!! Rozhodně to není jak Johan píše v recenzi hudba úplně na první poslech. Můžete v tom každej hledat svoje společně s knížkou. Roste to každým poslechem, už se těším na podzimní počasí :) za mě rozhodně 9/10 a těším se na další tvorbu, klobouk dolů pánové!