Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

CD 2019, vlastní náklad / power/prog metal / Slovensko

U našich východních sousedů na Slovensku, konkrétně ve městě Rajec, se v podstatě ještě před nedávnem (rok 2018) zformovala další, dle mého skromného úsudku, velice nadějná kapela, slyšící na jméno GLASSGATE. Tato pětičlenná formace původně vznikla, dá se říct, jako čistě powermetalová, následně se však muzikanti rozhodli trochu pootočit hudebním kormidlem směrem k prog metalu. Na debutové nahrávce „The Eighth Colour of Rainbow“, kterou se skupina prezentovala v letošním roce tak můžeme slyšet kombinaci obou právě zmíněných stylových zaměření (a nechybí samozřejmě ani prvky klasiky, tedy v tomhle případě heavy metalu). 

I když CD představuje pouze čtyři skladby z repertoáru GLASSGATE, tak vzhledem k délce většiny kompozic, je jeho hrací čas docela dlouhý, takřka přesně 25 minut. Tím pádem si myslím, že si po poslechu každý snadno dokáže udělat poměrně slušný obrázek o tom, jakou tvorbu kapela produkuje a v jaké muzikantské formě se nachází.

Mně samotnému přijde mix power a prog metalu v podání této skupiny nápaditý a především příjemně vyvážený. Jednotlivé songy na mě po kompoziční stránce působí velmi svěžím dojmem, i po několikerém poslechu a s každým následujícím přehráním jsem v nich objevil něco dalšího, co mě zaujalo. Takovým „majstrštykem“ tohoto alba je pro mě titulní a zároveň i nejdelší věc, bez mála devítiminutová „The Eighth Colour of Rainbow“, která v sobě dle mého kloubí to nejlepší ze současného skladatelského umu skupiny. Ale myslím si, že fanoušky melodické hudby s výraznými sborovými refrény (zapojují se do nich všichni členové) a občasnými dramatickými pasážemi nezklamou ani další kousky z tohoto EP, ať už se jedná o příjemný otvírák „Age of The Unknown“, následující „Rose In The Dust“ nebo závěrečnou, výraznými klávesovými party opatřenou power/speedovku „Army of Fools“, jenž je prý takovým vzorkem původní tvorby skupiny. Navíc, když připočteme, že po instrumentální stránce šlape kapela bez větších problémů a ve svém středu má víc než šikovného a nadaného vokalistu.

EP vyšlo vlastním nákladem skupiny v podobě klasického CD se zajímavě zpracovanou titulní stranou a bookletem obsahujícím kompletní anglické texty. Zvuková stránka desky pochází z jablunkovského GM studia Martina Roženka, který už mnohokrát prokázal, že svému řemeslu rozumí naprosto báječně, takže tuhle volbu určitě vítám.

Ve výsledku jsem opravdu spokojený s tím, co jsem právě z přehrávače opakovaně slyšel a zároveň jsem i zvědavý, s čím pánové přijdou v následujících letech. Našlápnuto mají zatím dobře.

Hodnocení 7 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Age of The Unknown
  2. Rose In The Dust
  3. The Eighth Colour of Rainbow
  4. Army of Fools


Čas: 24:59

Sestava:

  • Marek Milo – vocals
  • Maroš Maliček – guitars, backing vocals
  • Juraj Šimek – bass, backing vocal
  • Jozef Kozárik – keyboards, backing vocals
  • Peter Pauliny – drums, backing vocals


Bandzone
 


Zveřejněno: 14. 09. 2019
Přečteno:
3787 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář