Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

28.1. 2018, Praha - Meet Factory

Můj první koncert roku 2018 na sebe nechal čekat téměř měsíc. Ovšem bylo se na co těšit, protože do Prahy po pár letech znovu dorazila německá thrashmetalová legenda KREATOR, kterou jsem již v klubu neviděl pěkně dlouho. Na jejich evropském turné je navíc doprovodili další moji velcí oblíbenci VADER, takže s koupí lístku jsem rozhodně neváhal.

Do smíchovského klubu Meet Factory jsem dorazil něco málo po sedmé hodině večerní. Už u vchodu bylo jasné, že poslední zastávka turné je vyprodána. Před klubem postávaly hloučky natěšených fans a poté, co jsem potkal kamarády, byl jsem naladěný i já. První kapelu, kterou byla DAGOBA, jsem záměrně vynechal. Její hudební produkce mi vůbec nic neříká a tak jsem čas raději věnoval pro mě přínosnějšímu pokecu s kamarády. Do klubu jsme vešli tedy krátce po skončení jejich setu a reportáž tak nechávám na jiných.

Polská legenda VADER je jednou z prvních deathmetalových kapel, které jsem kdy slyšel. Viděl jsem mnoho jejich koncertů a žádný mě nezklamal. Naopak, vždy to byla první liga a nejinak tomu bylo i v Meet Factory. Tradiční obavy o dobrý zvuk byly naštěstí okamžitě rozptýleny a dobře naladěná čtveřice rozjela prvotřídní a téměř hodinové představení. VADER do nás sypali bez protahování jeden song za druhým. Ničili zaplněný klub těžkotonážními riffy, mohutným zvukem a chorobným vokálem Piotra Wiwczareka. Tento velký sympaťák měl neustále úsměv od ucha k uchu, komunikoval s fans a hraní i atmosféru si patřičně užíval. Ostatně, jako vždy. VADER svůj old school death metal navíc místy prokládají thrashovými kytarami a tak nebyla nouze i o nějakou divočinu pod pódiem. Co však bylo naprosto stěžejní, to byl setlist! VADER totiž sáhli do své nejhlubší historie a přehráli všech deset skladeb ze své debutové desky „The Ultimate Incantation“. Všech deset songů pěkně po sobě. Co víc si přát? Toto album považuji za nejlepší nahrávku této polské legendy a slyšet ho komplet byla naprosto výjimečná záležitost. Díky tomu řadím tento koncert VADER jako možná ten nejlepší, který jsem od nich mohl zažít!

V půl desáté se rozeznělo intro „Mars Mantra“ a na pódium se objevily čtyři známé postavy v čele s frontmanem Millem Petrozzou. KREATOR jsou mojí srdeční záležitostí a kašlu na řeči, že se dnes jedná o komerční festivalovou kapelu. Hovno! Nová tvorba sice má někdy stadiónové refrény, ale já jim to žeru i s navijákem. Během otvíráku „Phantom Antichrist“ jsem celkem bojoval se zvukem kytar, které byly utopené a to je u thrash metalu trochu větší průser. Nicméně brzy se vše srovnalo a já se mohl nechat naplno pohltit tou jedinečnou energií a aurou, jakou KREATOR vždy vyzařují. Novou tvorbu KREATOR prokládali letitými klasickými skladbami, na které přísahám a které budu mít do smrti rád. Pravdou je, že místy koncertu trochu chyběl spád. To když kapela zařadila více „pomalejších“ songů po sobě, např. „Satan is Real“ a „Civilization Collapse“. Vadilo mi i místy přehnané hecování lidí, ale holt KREATOR hráli i pro obecenstvo navštěvující festival Masters Of Rock a některé přítomné osoby a jejich chování bych raději nehodnotil. KREATOR byli na pódiu celkem devadesát minut a rozsévali hněv, smutné skutečnosti i nenávist, ale ve výsledku hlavně radost. Radost z toho, že jsme tuto modlu viděli znovu na vlastní oči. V playlistu nechyběly skladby z loňské desky „Gods of Violence“, ze které nejvíce vynikala má nejoblíbenější „Totalitarian Terror“. Zazněly také skladby „Enemy Of God“, „Hordes of Chaos“, „Phobia“ či „Violent Revolution“. Největší radost mi však udělaly staré pecky – „People of the Lie“, „Flag of Hate“, „Total Death“ a v přídavcích „Betrayer“ a thrashová hymna „Pleasure to Kill“. K tomu připočítejte nápaditou projekci, kvalitní zvuk a 100% nasazení kapely. Snad jediné, co by člověk vytknul, by byl dlouhý set. Nevím, asi bych byl raději za čtyřicet minut a deset starých vypalovaček, ale chápu situaci a zůstává jen u mého přání (úsměv). KREATOR však znovu ukázali, že patří k absolutní metalové špičce. Legenda se vším všudy!

Následovala krátká a rychlá rozlučka po koncertě a pak rychle na metro. Ranní vstávačka v pondělí do worku nebyla nic moc, ale čert to vem. Vždyť včera hráli KREATOR!

 


Zveřejněno: 04. 02. 2018
Přečteno:
4189 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 03. 2018 20:34 napsal/a stefanos
kreator
Kreator byl očekávaný a natřískaný koncert, já na tyhlety davy nejsem, tak jsem si to spíš užíval na barech coby společenskou událost. Klub to je specifický, pokud nechcet jančit před pódiem a rádi při akci popíjete, není cesta na technickou pauzu nijak přehnaně komfortní.
15. 02. 2018 07:45 napsal/a ov42
SloupenFactory
Já tuhle parodii na klub dost nesnáším. Pódium ke kolenům, zezadu není nic vidět a všichni pořadatelé to naplní tak, že třetina lidí vidí namísto kapely sloup s nápisem No Smoking. Ale zažil jsem tam i zvukově povedené koncerty , kromě toho U.D.A. (2014) třeba Edguy, Kamelot, Kataklysm, Epica, nebo Soilwork.
14. 02. 2018 20:43 napsal/a Peťan
-> ov42
No ono je tím rozdílným zvukem Meet Factory celkem známé. Já osobně jsem ten klub nikdy neměl rád, pár let zpátky tam byl zvuk naprosto příšerný, např. Overkill byli úplně v háji. Ale teď v poslední době jsem tam byl na Udovi a v pohodě. Nyní Vader a Kreator a za mě také ok :) Možná jsem měl ale pouze štěstí :D
14. 02. 2018 13:24 napsal/a ov42
Zvuk
Na začátku byly utopený trochu kytary, jenže jak je zvukař vytáhl, tak vepředu skoro nebyl slyšet Millie. Oproti Vídni loni a Masters of Rock, kde byl zvuk luxusní bylo tohle dost zklamání. Ale je možný, že blíž zvukaři ve druhý půlce klubu (spíš neskutečný díry se sloupama a ukrutně nízkým pódiem a nechutným nepivem) byl zvuk OK, to se někdy stává. Já byl tak ve čtvrtině délky mezi pódiem a zvukařem, tam v druhý půlce zpěv skoro nebyl slyšet. Ve slokách skoro vůbec.
05. 02. 2018 20:26 napsal/a immortal
Díkes
Dík za report, super. S tím hovnem máš nesvatou pravdu. Kreator je prostě jízda a jako jedna z mála starejch thrash-pardálovek spolu s Destruction a Testament mně v jejich novodobé historii neskutečně baví, ať si kdo chce co chce říká.