Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

CD 2017, vlastní náklad / thrash/death metal / Slovensko

„Niekedy v prvej polovici roku 2011 sa partia mrtvol rozhodla vyhrabať zo zadupanej hliny zatuchnutého cintorína..." A tato slovenská parta mrtvol prolezlých červy si dala jméno IMMORALITY. A když se rozhodla natočit debutovou nahrávku, udělala to méně tradiční formou, v live provedení. „Live Memoriam 2016" IMMORALITY nahráli v létě loňského roku na každoročním festivalu In Memoriam v Seredi, jehož se pravidelně zúčastňují. Pro neznalé kapely by asi byla lepší studiová nahrávka, ale každá snaha se cení. A o to víc, že CD není pálené, ale standardně lisované a to vlastním nákladem kapely.

IMMORALITY používají nepřehlédnutelný střih thrashmetalového kabátu, který je však doplňován deathmetalovým vzorem. Tato kombinace je zřetelná po celou dobu alba „Live Memoriam 2016". Vybavila se mi směs kapel MORBID ANGEL a SLAYER. Mezi skladby tohoto druhu bych zařadil úvodní vypalovačku „Beštia" a následující další rychlé pecky „Vražda" a „Svine". SIX FEET UNDER je další banda, která mě napadla při následujícím poslechu. Písně, ve kterých se kloubí divoký nářez se středními tempy a se skočnou náladou, akorát pěkně hodící se do circle pitu. „Obete" a „Hrdinovia doby" jsou třeba právě takové, přičemž se objeví i dusot bicích a do hlavy se vetře kolovrátkový riff. A na tuto silnou thrash/deathmetalovou větev jsou naroubovány prvky vrzavého grindového mlýnku jako ve skladbě „Na konci sil" anebo vokálně uštěkané „Anjel smrti", kde je toto vše propojeno s kvílivým hannemanovským sólem. A zas naopak třeba osmá skladba „Služobníci pána", která se nese ve středním tempu, se silně zahuhlanou basou a s vokály, jež jeden je hrubý a druhý až havraní, nabírající temně blackový óder.

U vokální stránky se chvíli pozastavím. Jak už bylo zmíněno, tak je zde ke slyšení kombinace vícera způsobů vokálních poloh. Tak jak to u (death)metalových kapel chodí, tak se používá growl a hlas s hrubším výrazem, s kterým nemám problém. Ale to, co mi občas na této nahrávce vadí, je napodobenina harsh vokálu, zpěvák krákorá tak, až to trochu tahá za uši. A sem tam mi vadí i „štěkot", kterého je v určitých okamžicích také víc než dost („Vražda", „Anjel smrti"...). Písně po textové stránce neznám, ale zmiňovanému zpěvu není často rozumět. Nicméně nebudu ohrnovat nos, protože co si budeme povídat, growlu málokdo „rozumí" (úsměv) a hudba jako celek na mě působí dobře, ale stejně bych uvítal i texty, které v bookletu chybí. Rád bych se podíval, o čem kapela zpívá...

Vlastní tvorbu doplňují tři cover songy předělané do zahuštěnější deathmetalové podoby. První pochází z dílny brněnské blackové legendy ROOT s prozaickým názvem „Cinter", a kterou netřeba představovat, protože „Hřbitov" je určitě každému znám. Druhým songem je „Piranha", který takykdekdo zná, tady oproti původní verzi chybí thrasmetalový drive, na který jsem od mistrů EXODUS zvyklý. Poslední skladbou je (cituji) „športová" písnička od SURVIVOR „Eye of the Tiger" pojmenovaná „Krv za krv", z které by Rocky určitě neměl radost (úsměv). A musím uznat, že tento kousek se povedl, protože těžko v této verzi hledat originál (smích). Jen mě trochu irituje zpěvákovo dětské brm, brm, brm...

Na nahrávce je docela věrně zachována autenticita koncertu, jen by pro příště neškodilo vynechat hluché proluky mezi skladbami, možná bych také vystřihl nějaké „prostořeké" průpovídky. Asi nejvíce mám výhrady ke zvuku v oněch hluchých místech, kde mi připadá, že nahrávka byla nahrána na kotoučák respektive na magnetofonovou pásku, poněvadž je zde velmi výrazný šum. A občas mi připadá, že není zvukově vyvážena, sem tam hlasitost zakolísá. Avšak album jako celek působí slušně, ale popravdě musím říct, že jsem se k němu prokousával dlouho, ale i tak jsem nahrávce „Live Memoriam 2016" šanci dal. Pro příště bych napravil „chyby" a dalšímu počinu věnoval více přípravy a třeba nové skladby, o kterých se zmiňuje kapela v rozhovoru, nahrál studiově.

Seznam skladeb:

  1. Beštia
  2. Vražda
  3. Svine
  4. Anjel smrti
  5. Obete
  6. Hrdinovia doby
  7. Demokracia
  8. Služobníci pána
  9. Na konci síl
  10. Cinter (Hřbitov - ROOT cover)
  11. Piraňa (Piranha - EXODUS cover)
  12. Krv za krv (Eye of the Tiger - SURVIVOR metal cover)

Čas: 53:38

Sestava:

  • Herr Bakula - zpěv
  • Vilhrob - kytara
  • Victor Destructor - kytara
  • Hrdlohryz - bicí

 

ROZHOVOR

http://bandzone.cz/immorality


Zveřejněno: 09. 11. 2017
Přečteno:
3746 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář