Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

EXISTENCE - existence.zde.cz Demo CD-R 2003 - vlastní náklad

Zajímavý a dobrý nápad pojmenovat nahrávku podle adresy webové stránky kapely. Oni vůbec pánové z Existence vymýšlí lecos ? počínaje přezdívkama, pokračuje názvy hudebních nástrojů a konče třeba názvy skladeb. Abyste si taky mohli udělat obrázek, tak sestava a nástrojové obsazení je následující: Tootcha ? Dream, droom, drum?s, Kash-py ? el.Q.itar, Ton-X ? hrdelnoise, Tý.el.achnov ? el.em.agabás, Hynee.cz ? samplitudy, kej-boardz, sax, back hrdelnoise. Tito borci nelitovali peněz, navštívili studio Hostivař a pod dohledem Z. Šikýře a J. Homoly nahráli 5 skladeb. A že to bylo rozhodnutí správné, je slyšet od prvního tónu. Parádní čistý zvuk!

Jednička začíná nějakým východním bubnováním a zpěvem, ale po chvilce nastupuje hutný kytarový rif, bicí a zajímavý vokál. Kytary jsou docela tvrdý a posouvají kapelu do vod metalově ? coreových. Zpěv je chvílemi drsnější, chvílemi melodický, ale obě polohy jsou nazpívány výborně. Ton-X bezchybně frázuje a naprosto přirozeně střídá polohy svého hlasu. Ona je vůbec tahle nahrávka promyšlená do nejmenšího detailu, každý nástroj má své místo. V duchu první skladby pokračuje také dvojka, která je trošku pomalejší a vyzvedl bych v ní bicí, které mají razanci a skutečně vražedný zvuk; navíc je tato skladba obohacena samplíky. Při každém každém dalším poslechu objevuji v téhle skladbě cosi nového ? pro mě nejlepší věc celé placky. V následujícím songu se dokonce chvílemi objevuje saxofon a na konci ?rádiový hlas? v angličtině, jinak je použita čeština a to vítám pokaždé, když nejsou texty úplně katastrofální. Ale Existence na to jdou od lesa, žádné rýmovačky, spíše poskládané útržky myšlenek (nebo jak to lépe vyjádřit). Čtyřka je pomalejší a jestli se nepletu, tak je použita nějaká píšťala (možná naprogramovaná). Poslední věc se dost liší od předešlých, protože dominuje rytmus nějakýho bubínku a do toho zpěvy a recitace z nějaký exotický končiny, přijde mi to jako nahraná improvizace ? hlavní roli nejspíše hraje jediný host Bourama Badji (ex-Hypnotic ? což mě vůbec nic neříká) a po chvíli mi to začíná lézt na nervy.

Když si ale odmyslím pátou bubínkárnu, musím smeknout imaginární klóbrc, protože nemám co bych čtyřem skladbám vytkl. Jak instrumentálně, tak skladatelsky byzchybný, zvuk také parádní (a slyšet je každý nástroj, takhle pěkně nazvučenou basu jsem naposled slyšel u Sedative). Po poslechu celého matroše musím ještě na pravou míru uvést styl ? spíše než o metal jde o hutný HC s prvky elektroniky a místama etnické hudby. Obal je také v pohodě, celý laděný do černý barvy, vepředu nějaký starý stroj, uvnitř texty, fotka ? OK.

A aby toho ještě nebylo dost, poslala nám kapela ještě jedno cédéerko se skladbou Na křídlech draků, která by se na předchozí nahrávce rozhodně neztratila. Dost překvapuje, že si někdo dá práci čtyřminutovou skladbu lupnout na zvláštní nosič s perfektním polepem ? zase musím chválit. Stylově pokračování staršího bratra, zpěv je snad ještě procítěnější a na druhou stranu muzika trochu jednodušší a bez bubínků a etnických prvků.

Na závěr snad je to, že až budou hrát někde v okolí, chci to vidět naživo.

čas: 23:01

Skladby:

1. Jiv z Dorru

2. arabian Disco!

3. skoky do dlaně II

4. v přítmí

5. Gayindeh jahrama

www.existence.zde.cz


Zveřejněno: 22. 05. 2004
Přečteno:
3435 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář