Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
LLYR

DESTITUTION – Beware the Fury of the Patient Man CD 2014, vlastní náklad

Názvu této holandské kapely odpovídá český ekvivalent – destituce, tedy stav materiálního nedostatku, bída, nouze. Tedy není divu, že tyto významy, související se špatnou sociální situací, vymezují orientaci čtveřice z Groningenu. Kapela DESTITUTION se žánrově řadí k thrash metalu se snahou o přiblížení se zvuku kapel z konce 80. let minulého století. Netají se obdivem k DESTRUCTION, HEATHEN nebo SODOM. Texty tématicky vyjadřují nespokojenost se sociálními nedostatky, kritizují záporné vlastnosti egoisticky orientované společnosti, obecně nesouhlasí s politikou západní civilizace. Takže teoreticky vzato, old school je dnes ceněn (i když už toho mám kolikrát plné zuby), výrazový obsah je také pro dnešek zajímavý, a protože má kapela za sebou dvě dema a toto je jejich debut, mohli bychom se mít na co těšit.

Kapela se dala dohromady v roce 2007, když tři členové zaniknuvší speed thrashové skupiny XI-VOID přibrali nového zpěváka a kytaristu v jedné osobě. Podle všeho se netrápí honbou za překotným vydáváním singlů nebo desek, koncertují si po klubech většinou v Holandsku, letos to bylo častěji, ale třeba v loňském roce odehráli jen dva koncerty, někdy zcela zadarmo, občas maximálně za šest euro. Svoje nahrávky si vydávají vlastním nákladem, zkrátka komerce a konformita šoubyznysu je jim asi cizí.
První pohled na digipack „Beware the Fury of the Patient Man“ je taky sympaticky thrashový. Na barevném obalu nechal Dan Capp, designér a ilustrátor, rozjet brutální, oheň chrlící a zkázu šířící buldozer, před nímž ve smrtelné hrůze prchají pracháči v kravatách, zoufale se snažící zachránit zbytky bohatství. Přiložený booklet pak obsahuje jako podtisk detaily z titulní malby v černošedém provedení doplněný texty.

DESTITUTION naložili na desku deset skladeb, z nichž je jedna instrumentální. S povzdechem ale musím konstatovat, že hudba příliš nesplňuje parametry thrashe, neřkuli, toho staroškolského. Prohlédl jsem si nějaká videa, abych viděl, jak to v kapele funguje, takže oba kytaristé Geert van der Laan a Emiel van der Ploeg, který zároveň zpívá, se doplňují v riffové práci a druhý jmenovaný vkládá sóla do meziher. Trochu násilně, poměrně hlasitě a hlavně často, na mě potom skladby nepůsobí vůbec hutně a homogenně. Prakticky žádný song se neobejde bez zpomalení tempa, časté jsou akusticky laděné vložky, ze všeho se stává díky opakování schématické klišé. Basista Robert Schutte hraje jen rytmicky a jeho projev postrádá tu sprostou dynamiku, bubeník Tristan Sievers, který navíc podporuje zpěv, má v tom neutaženém, rozbahněném projevu dost těžkou úlohu, ale jeho bicí nejsou špatné. Nedílná součást thrahsového výrazu je zpěv. Vzhledem k tématice textů mi ale nepřijde dostatečně naštvaný, hlubší poloha postrádá drsnosti, o naléhavosti ani nemluvě. Je to jen další součástka v průměrném působení hudby. Nemůžu si pomoct, ale já tu cítím strašně moc vlivů (FLOTSAM AND JETSAM, METALLICA, SACRED REICH), se kterými se kapela trápí a topí se v nich, nenachází vlastní tvář. Jedna z mála věcí, kterou bych chtěl ale pochválit, je zvuk, tedy na hony vzdálený špinavosti hudby, kterou kapela proklamuje jako cíl svého snažení, přesto zvuk čitelný, jak při hlasitém, tak i tišším poslechu.

No, slovo závěrem. Pokud to kapelu bude bavit a budou hrát dál a pokud najdou osobitější identitu, tak vzhledem k tomu, že to nejsou vůbec špatní instrumentalisté, mohli by mít budoucnost. Možná se tedy eventuálně dočkáme lepší desky, protože tahle se skutečně moc nepovedla.

Seznam skladeb:
  1. Mr. Greedy
  2. Alcathrash
  3. Criticize
  4. Rhythm of Horses
  5. Western Civilization
  6. Vigilante
  7. Guilty Until Proven Innocent
  8. Affinity
  9. Screenplay
  10. Beware the Fury of the Patient Man

Sestava:
  • Robert Schutte – basová kytara
  • Tristan Sievers – bicí, zpěv
  • Geert van der Laan – kytara
  • Emiel van der Ploeg – kytara, zpěv

Čas: 43:41

http://destitution.nl/
http://destitution.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/destitutionthrash
 

Zveřejněno: 23. 12. 2014
Přečteno:
3270 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: štěpán | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář