Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

EVIL MACHINE – War in Heaven CD 2013, Arachnophobia Records

Debutové album polské kapely EVIL MACHINE sice vyšlo loni, ale podle mě to vůbec nevadí, protože tento počin není vůbec žádným módním výstřelkem.

Takže pozor staroškolští metalisté, je tu osmdesátková nadílka, pocta této metalu požehnané době, poklona takové hudbě, která dodnes rozechvívá každého, kdo miluje VENOM, počáteční SODOM, HELLHAMMER, CELTIC FROST nebo SAMAEL. Hniloba a tlení, ztrouchnivělá výdřeva a pavučinami olepené slizké kouty opuštěné krypty, to jsou asociace navozené tvorbou těchto Poláků. Smrt, špína, černota a bezvýchodnost osudu, to je předložený materiál. Vždyť kdybychom otrocky přeložili tato slova do angličtiny, dostáváme už konkrétní směsici hudebních odnoží metalu. Z poslechu je víc než zřetelné, že inspirace extrémní scénou osmdesátých let vytváří kompilaci thrash, death, black metalu s tehdy nepojmenovaným, leč dnes často zmiňovaným, doomovým doplňkem.

A znovu pozor, smečku tvoří hvězdný tým polské scény, složený z nebývalých veličin. Za bicími je jednoznačně nejzajímavější člen, Sławomir Cywoniuk, alias Cyjan z goregrindové legendy DEAD INFECTION. Tady však jeho rytmika nemá nic společného se zmíněným nátěrem, naopak dokáže bubnovat i pětiminutové skladby. Basová kytara, tak tu má na starosti Cyprian Konador, jenž mimo jiné působí v CONQUEST ICON a brutální deathmetalové skupině PYORRHEA. Tomasz Halicki, zde je asi zbytečné představovat Hala z VADER, ABUSED MAJESTY nebo HERMH. V EVIL MACHINE složil veškerou hudbu (až na dvě později zmíněné předělávky) a vedle doplňkového vokálu hraje samozřejmě na sólovou kytaru. Čtveřici doplňuje zpěvák, ďábelský vokalista, Sebastian Michałowski – Semihazah, tvůrce většiny textů a spoluproducent alba. Podle fotografií, na nichž je zachycen v pradávné vestě plné nášivek, asi oldschoolový tahoun kapely. Za zmínku stojí i hosté podílející se na některých skladbách. Cezar z CHRIST AGONY zpívá vlastní text ke skladbě „Diabeł“, mimochodem jediný text v polštině a Piotr „Peter“ Wiwcarek použije svůj nezaměnitelný hlas v coveru „Onslaught (Power from Hell)“ od ONSLAUGHT. Druhým coverem, dříve předeslaným, je pak skladba „Die Hard“, původně složená Mantasem pro VENOM.

Celkem deset skladeb alba „War in Heaven“ vytváří zajímavý hudební celek. Zvuk nikde nevybočí ze sklepní špíny, na některých místech mi přišla mezera mezi stopami skoro přebytečná, protože, kde zvuk předešlé končil, tam po chvilce ticha pokračuje. Tři skladby jsou uvedeny zvukovým samplem válečného leteckého útoku a z hučení a svistotu svržené bomby a kulometné palby vychází nástup bicích a úvodní riffy. A nakonec v samotném finále nahrávky z jasně deathového vyvrcholení vyvěrá chrámový zpěv Hallejuah přerušený závěrečnou detonací. Na můj vkus je těchto prvků trochu moc, ale kapela asi chtěla utáhnout koncepci, a dotvořit tak dokonalou iluzi zla. Tohle jsou však ty nejméně podstatné střepiny granátu, ta podstatná vřava válečná je obsažená v jednotlivých skladbách. Předesílám, neposlouchejte „War in Heaven“ potichu, nic podstatného neuslyšíte. Je to třeba poslouchat naopak dost nahlas a několikrát, pak se začnou objevovat ty nuance, melodické pasáže, rytmická dynamika a svým způsobem pestrost provázená vskutku archaickými riffy. Mně až po pátém šestém poslechu přišla do ucha rozdílnost skladeb a ani délka, téměř čtyřicet tři minut, mi vůbec nevadí. Jak jsem se už zmínil, je to hodně dobrý, kompaktní, a sakramentsky hutný materiál. U takovýchto počinů se pak hodně těžko rozebírají jednotlivé skladby, nicméně několik věcí přeci jen vyčnívá. Parádní je pomalá píseň „Diabeł“ servírující neskutečně ponurou atmosféru, svírající temnota, ze které není úniku. „Four Demons of Apocalypse“ s dominantní basovou linkou, další tíživý kousek pomalého rytmu s nevtíravou melodií a gradujícím refrénem. V podobném útlumovém rytmu, avšak s nápaditou melodikou, jsou tu další skladby, jako „Bloody Emperor“ a „Evil Machine“. Dokladem toho, že kapela zvládá střední tempo a dokáže rozkývat hlavu je hned úvodní píseň „Cross Meant Death“ a pak závěrečná „Jerusodoma“. Prostě uspořádání je celkově vražedné a nakonec, prokoušete-li se tou první zvukovou podobností, poskytne album velmi solidní požitek.

Ještě bych chtěl zmínit několik zajímavých informací. EVIL MACHINE vznikli v roce 2004 a první zvukové stopy kytar a bubnů pro tuto desku nahráli o dva roky později. Pak po několikaleté odmlce a s přestávkami natočili mezi lety 2008 až 2011 vokály a basové party. Navíc pokaždé v jiném studiu. Smícháno pak bylo vše až po roce a je s podivem s jakou jistotou, koncepční a hlavně zvukovou uceleností. Přebal má sympaticky na svědomí Hal, booklet pak obsahuje fotografie jednotlivých muzikantů, dobové běsnivé rytiny, válečné motivy, ale také texty. Ty jsou bohužel ve švabachové sazbě a ještě hodně porušené grafickým šumem, cákanci a omšelostí tištěného textu. Jednoznačný záměr v odstínech šedi, vše dobré, ale na úkor čitelnosti. A pokud jsem zpočátku zmínil debut kapely, tak ještě jeden. Pro label Arachnophobia Records to byl úplně první počin, kterým loni odstartoval svou dráhu.

Závěrem jen jednoduše, vřele doporučuji tuto syrovou starobu, pro mě to je velký objev, přinášející silný umělecký i emocionální zážitek.

Seznam skladeb:

  1. Cross Meant Death
  2. When Demons Call
  3. Prometeus
  4. Diabeł     
  5. Four Demons of Apocalypse     
  6. Onslaught (Power from Hell) (ONSLAUGHT cover)
  7. Bloody Emperor 
  8. Evil Machine 
  9. Die Hard (VENOM cover)
  10. Jerusodoma
Čas: 42:43

Sestava:
  • Semihazah - zpěv   
  • Cyprian - basová kytara
  • Hal - kytara, zpěv
  • Cyjan - bicí

https://www.facebook.com/evilmachineband


Zveřejněno: 04. 09. 2014
Přečteno:
3393 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: štěpán | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář