Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
INSANIA

NOCTURNAL – Storming Evil CD 2014, High Roller Records

Nové tituly, klasické žánry, návraty a moderní přísliby, to jsou všechno záležitosti, které mě napadají při poslechu několika alb, která vyšla poslední dobou od mých oblíbených thrashmetalových kapel. Konkrétněji myšleno například PROTECTOR, HIRAX, WARBRINGER, SODOM… Je skvělé poznat po chvilce poslechu oč jde a mít možnost se bavit novými songy. Člověk, čím je starší, tím víc má rád osvědčené formace a napadá ho, že stejně nic nového asi vzniknout nemůže. Stále touží poznat něco, co tu ještě nebylo, ale zase si říká, nejhlubší propasti kovové hudby už byly stanoveny.

Tento úvod platí i pro nové album NOCTURNAL „Storming Evil“, ale nejde o nějaký průměr, ba naopak. Je s podivem, že po téměř patnáctileté existenci kapely je to teprve třetí dlouhohrající deska. Tyto však doplňuje minimálně dvacítka demosnímků, EP, kompilací…

Kapela se zformovala z trosek BESTIAL DESECRATION v roce 2000 a kombinovala thrash s blackmetalovými prvky, obdobně jako DESTRUCTION, ASSASSIN, POISON, MORBID… Během let se ke kytaristovi používající jméno Avenger přidružili basista Vomitor, bubeník Hellbastard a zpěvák Mayhem. V této sestavě vznikla první dlouhohrající deska „Arrival of the Carnivore“ z roku 2004, skvělý dřevní thrash se zpěvem mnohdy blackovým a tématy čistě bezbožnými. Druhá deska vznikla v roce 2009 s názvem „Violent Revenge“, o nic horší, avšak se změnou na pozici vokálu se prezentuje Tyrannizer. Tato dívenka však naštěstí neposlala svým projevem hudbu směrem ke komerci. Agresivita a přímočarost zůstává, naléhavost nikterak neustupuje. Zkrátka, podle mě posun k thrashovějšímu pojetí, hlavně díky jinak položenému hlasu. A jen taková drobná zajímavost z této doby, na obalu desky „Dark Thrones and Black Flags“ norských DARKTRONE vyobrazil Dennis Dread monstrum v kožené bundě s nášivkou loga NOCTURNAL (a to je nějaká pocta).

Současný nový počin „Storming Evil“ (28. 2. 2014) má skutečně vysoké parametry. Sestava se opět změnila, za bicími je Skullsplitter bubnující ještě v doomových ANGEL OF DAMNATION. V porovnání s minulými alby zní hudba přesněji, kytary znějí čitelně, je znát značný posun ve vyspělosti, bubny nejsou zbytečně zběsilé, takže každý úder má svoji váhu a hlavně Tyrannizer neskutečně zlepšila vokální projev. Její brutální výkon nepostrádá srozumitelnost a rozsah je skutečně skvělý, zvláště při koncovém frázování jsou výšky hlasu čisté a citlivě nepřehnané.

Deset skladeb asi není potřeba rozebírat zvlášť jednu po druhé, protože jednotlivé části tvoří celek. Skvělé riffy zaútočí na počátku, mnohdy nesčetněkrát opakované s drobnou obměnou a zvyšují napětí, jak bude skladba pokračovat, a jelikož se nejedná o jednotvárný nářez, tak změny rytmu při zpěvu a sólech zvyšují přitažlivost a prostě to baví. Navíc základní riff se nevytratí v žádném songu. Celá koncepce alba je promyšlená, po vstupu „Storm from the Graves“ následuje melodický „Rising Demons“ (mimo jiné celkem podařené oficiální video) a album se zklidní skvělou pomalou skladbou „Takem by Fire“ a závěrečné písně jsou opět parádní osmdesátkový old school.

Obal vytvořil Philip Lawvere, Kaliforňan žijící v Berlíně a výtvarník zrozený pro thrash. Jen připomenu jeho práci pro KREATOR, CELTIC FROST, DEATHROW a současně taky pro novou desku kapely HIRAX. Námět narativně vyobrazuje to rozbouření zla, které je v názvu alba NOCTURNAL.

Je jen škoda, že NOCTURNAL nepřijedou zahrát do českých zemí (alespoň jsem zatím nikde nesehnal informaci, že by to tak v nejbližší době mělo být) a budou své nové album představovat v nejbližší době v Rüsselsheimu, v Lipsku... No, vždyť to není zas tak daleko. Informace o koncertech je možno sehnat na jejich facebooku.

Seznam skladeb:
  1. Storm from the Graves
  2. Rising Demons
  3. Tyrants of Damnation
  4. Preaching Death
  5. Perish in Darkness
  6. Crushing Thebones
  7. Taken by Fire
  8. Ripping Knives
  9. Blessed Death
  10. Ruthless Darkness   

Čas: 45:15   

Sestava:
  • Vomitor - Bass
  • Tyrannizer - Vocals
  • Avenger - Guitars
  • Skullsplitter - Drums

https://www.facebook.com/nocturnalunholythrash
https://myspace.com/nocturnalthrash
http://www.metal-archives.com/bands/Nocturnal/7684


Zveřejněno: 04. 03. 2014
Přečteno:
3314 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: štěpán | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 03. 2014 11:04 napsal/a Peťan
Nocturnal
Kvalitní album! Oproti předchozím nahrávkám je sice Storming Evil trochu učesaný, ale pořád je to starý dobrý black/thrash. Štěpáne, super recenze! :)
04. 03. 2014 06:44 napsal/a Asphyx
zrovna
včera jsem na tuhle smečku koukal a nezní to vůbec špatně. Díky za zajímavý tip. Stejně jako Johan jsem je neznal a rád jsem si doplnil obzory. Come on!
04. 03. 2014 06:37 napsal/a Johan
Ostuda :-)
Asi je to ostuda, ale já NOCTURNAL vůbec neznal... Až tahle recenze mi otevřela oči :-) Pěkně to řežou dáma a pánové, i když mi trochu \"překáží\" sterilní bicí. Přijdou mi až moc dokonalý, trocha punku by neškodila :-)