Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
OBSCENE EXTREME 2024

CRYPTICUS – The Barrens CD 2013, Razorback Records

Ty obrazy v mé hlavě mě pronásledovaly čím dál častěji. Vše bylo ještě umocněno zimními toulkami v českém pohraničí. Nemohl jsem si do sluchátek dát lepší kulisu. Jakoby došlo k nějakému propojení na první pohled velmi vzdálených světů. CRYPTICUS se zkrátka k mému tradičnímu dovolenkovému rozjímání v opuštěné přírodě hodili velmi dobře. Jejich old school death metal, ke kterému přistupovali vždy s tradičním nadšením, mi dělal v mých sluchovodech jen samou příjemnou paseku. Vzpomínal jsem na staré švédské (původně) deathaře CEMETARY a jejich debut „An Evil Shade of Grey“. Tedy ještě předtím, než tahle legenda propadla tajemné gotické muzice. Sedával jsem u plápolajících kamen a pročítal nádherný booklet od Dereka Waugha. Kolem se proháněl vichr severák a já se pomocí zmíněných obrazů stále častěji přenášel do dob dávno minulých. Vzpomínal jsem na staré švédské kapely jako GRAVE, DISMEMBER, NIHILIST a nenechal bez povšimnutí ani nové desky PAGANIZER, ENTRAILS, možná chvílemi i NOCTURNUS apod. Všem těmto smečkám je totiž možné CRYPTICUS na novince také přirovnat.

Ocitáme se tak opět v království plné světa pana Lovercrafta, okultismu a já nejsem příliš daleko toho, abych se už nechtěl nikdy vrátit zpět. Sledoval jsem z okna pomalu postupující mráz, který ohýbal jinak hrdé větve stromů, nechával si do uší dobrovolně zarážet jednotlivé hřeby v podobě songů z desky „The Barrens“ a přemýšlel o tom, jakou sílu dokáže mít hudba. Pak při návštěvě sklepa pod chalupou vynikla síla poslouchaného death metalu ještě víc. Obzvláště pak v momentech, kdy za mnou zapadlo víko poklopu a já zůstal s CD sám. Kolem mě padaly ze stěn zatuchlé chuchvalce stínů a poblikávající lampa dávala na vědomí, že i tady v podzemí je život. Největší klad této nahrávky pak vidím v tom, že mě dokáže neustále až magicky přitahovat k dalším a dalším poslechům. Stávám se tak opět pokorným fanouškem a slova kritikova zůstávají tentokrát v tichosti nevyřčena. Není ani nic moc co vytýkat. Možná snad bude někomu vadit, že to zase není „nic originálního a progresivního“. Jenže na to já už dávno nehraji.

Třetí řadová deska CRYPTICUS se vydařila i po zvukové stránce. Za masteringem i mixem stojí samotný Patrick Brus (jinak také kytara, basa, zpěv). Ten je také hlavním autorem všech songů. Abych pravdu řekl, mám podobně zvukově ošetřené nahrávky čím dál tím raději. Na jednu stranu jsou všechny nástroje krásně čitelné a zároveň pořád „špinavé“ a řezající. Hlavní jsou ale nápady a těch mají CRYPTICUS na rozdávání. Nemůžu se pořád ubránit dojmu jakoby z desky to nadšení, horlivost a síla doslova tryskaly. Jsou několikrát použity i klávesy, ale nebojte, je to spíše pro dotvoření nálady, než že by dostávaly hlavní slovo. Hlavní jsou kytary. Ty bolí, drásají, sekají, masakrují. Nesmím ale zapomenout na zajímavě zabarvený hlas mistra Bruse. Ten jednou jen tak brumlá, přemýšlivě šepotá a vy se zasněně rozhlížíte kolem sebe, kdeže ta usměvavá smrt vlastně je. Jenže pak se do toho opře a vy máte co dělat, aby vás nevytrhl ze země i s kořeny.

Znovu tančím na hrobech. Pode mnou se svíjejí rozšklebené hlavy hadů. Dupu do rytmu „The Barrens“ a zmrzlá země mě přijímá čím dál častěji. Vím moc dobře, že tahle deska nadchne jen pár fanoušků. Taky mi je úplně jasné, že budete někde určitě číst zcela opačné názory, ale pro mě je loňský počin CRYPTICUS velmi příjemným společníkem letošní zimy. Mraky zahalily umírající slunce. Ve větvích ševelí hlasy odjinud. Já už moc dobře vím, kde jsem je kdysi slyšel. Bylo to někdy v devadesátých a osmdesátých letech. Tenkrát byly krypty otevřeny poprvé. Letos opět po letech musí zatuchlina zase ven. Neznám momentálně nic lepšího, než dlouhé procházky v mrazu a větru s CRYPTICUS na uších. Možná je to způsobeno i okolní přírodou, dovolenou a dobrým spánkem, ale za mě se opět (stejně jako na předchozích dvou deskách) jedná o velmi dobrou desku pro pravověrné old schoolové posluchače. Death metal s tou správnou porcí staré patiny! Pravověrní dávno vědí! Kult!

Seznam skladeb:

  1. The Infected Crypts Of Lieberkuhn
  2.  Rogues In The Haunt Of Horrors
  3. Late Night Horror Queen
  4. Together Towards Terror
  5. The Wizard Of Filth
  6. Ceremonial Surgery
  7. Necronom IX
  8. Misanthropy Mine
  9. Noble Rot
  10. Grand Guignol Cabaret
  11. Song Of A Mad Minstrel

Čas: 34:00

Sestava:

  • Brynjar Helgetun – bicí
  • Patrick Brus – zpěv, basa, kytara


http://crypticus.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/crypticus
http://www.youtube.com/TheCrypticult
http://www.last.fm/music/Crypticus
http://www.razorbackrecords.com/


Zveřejněno: 08. 03. 2014
Přečteno:
3504 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář