Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
HUSMAN FEST

THE FALL OF GHOSTFACE – Notes to Enhance CD 2012, vlastní náklad

Poprvé jsem se o opavské kapele THE FALL OF GHOSTFACE (TFOG) dověděl loni na podzim, kdy v olomouckém klubu "15 minut" s místními Faith Inside vystupovala jako "vokální záskok" zpěvačka TFOG Haňa (to jsem to o ní ale ještě nevěděl, hehe). Tehdy jsem se divil, proč to byla záležitost jen jednoho koncertu a Haňa s Faith Inside nezačne zpívat pravidelně, když jim to spolu tak dobře šlapalo. Nicméně bylo mi vysvětleno, že už v jedné kapele působí a zrovna nahrávají EP. Hned na druhý den jsem se jal poslouchat starší demoskladby, které mi bohatě stačily k tomu, abych chystané EP očekával s nadějnými vyhlídkami... Od prvního setkání s Haňou už uplynul více než rok, album je dobrý půlrok venku a my se na něj teď podíváme.

Notes to Enhance je první oficiální nahrávka TFOG. Hned na začátek je dobré uvést, že zasluhuje pozornost z několika důvodů. Kapela je velmi mladá, průměrný věk půjde jen lehce nad číslovku 20, přesto album působí vyspěle. Mohou za to jednak skladatelské schopnosti muzikantů (o aranže se starají hlavně kytarista Mikeš a basák Adam), jednak jejich technická zručnost, a pak i celkem povedený zvuk. Do éteru se Notes to Enhance dostalo na konci minulé zimy, přičemž jeho křtu přihlížel vyprodaný opavský klub Art. Vydáno bylo svépomocí.

Za zmínku stojí i koncept vokálů. Dříve se Haňa starala o zpěv i scream, ale před nahráváním se k TFOG přidal Ozzy (FOLLOW THE WAVES), díky čemuž tady máme model "kráska a zvíře", ne nepodobný (z vokálního hlediska!) německým DEADLOCK. Ozzy se tedy stará o řev a Haňa se soustředí (hlavně, ne však výhradně) na čisté zpěvy. K tomu je možné místy zaslechnout i gang vokály, v nichž mají prsty (ehm, hlasivky) všichni. Kytary týrají Mikeš a Šonaj, do bubnů tluče Radim a basu se samply obstarává Adam.

Co se týče rozsahu alba, máme co do činění s 6 zvukovými stopami, mezi kterými jsou zastoupeny i intermezzo a outro-song. EP startuje pěkně zostra skladbou "It's a Trap". Její součástí je i dubstep/electro pasáž, která umně přechází do výživného kytarového sóla. Spousta lidí už zakomponování tohoto přecejen trendovního prvku kapele vyčetla, nehodlám však být jedním z nich. Je pravda, že zvuk mohl být v jejím případě o poznání lepší, ale kdo chce poslouchat dubstep, pustí si Skrillexe nebo Zomboye, tady jde spíše o zpestření. Každopádně skvěle to funguje naživo - je celkem sranda, když vám náhle skončí kytarové breaky, začne "vysílání z vesmíru", všichni začnou pařit jak na diskotéce a po asi minutě kytaristi ukážou, zač je toho pražec. Své nástroje ovládají výborně a nápady na zajímavé riffy a sóla jim taky nechybí.

Dalším důkazem budiž druhá v pořadí "Suit Up, Clown!", jejíž součástí jsou jakési "indické" vyhrávky, což na koncertech Haňa s oblibou doplňuje jogínskými pohyby. :) Následuje zadumané minutové intermezzo "Virtues"...

Notes to Enhance rozhodně není nějaká bezduchá hoblovačka; čtvrtou skladbu "Against All Odds", která začíná kostelními zvony a na jejímž konci slyšíme i symfonické prvky, bych se nebál označit jako velkolepou. Trvá takřka 6 minut, což je v tomto žánru z hlediska stopáže řekněme nadstandardní (ostatně i "Suit Up, Clown!" je takový případ). Ovšem ani sekunda není zbytečná, navíc. V určitých pasážích jde poznat inspirace hudbou pensylvánských August Burns Red (mimochodem, naživo TFOG zdárně hrají cover jejich skladby Composure). Ta inspirace naštěstí není přehnaná, TFOG mají vlastní ksicht. Co víc, nebojím se tvrdit, že jsou skupinou, která je zajímavá a originální nejen z domácího hlediska, a záleží jen na pánech a dámě, do kterých končin až jejich tóny doputují...

Poslední kousek "Deserts" je vygradovaná tísnivá záležitost. Dal by se označit jako outro, i když je trochu paradoxně o trochu delší než předcházející "Last Seen in May", což je rychlá tříminutová hitovka, která skvěle funguje naživo, a zřejmě i proto jí TFOG začínají své živé sety.

Co dodat? Myslím si, že Notes to Enhance je nadmíru povedený debut. Zjištění, že vznikl v českých podmínkách, mi dělá upřímnou radost. Na koncertech se jeho fyzická podoba dá pořídit za směšných 50 korun a na internetu je stáhnutelný zdarma (a to oficiální cestou).

PS: Zrovna probíhá nahrávání nového singlu March of the Pirate Squids, vyjít by mohl už za měsíc. Kapela k této skladbě plánuje nahrát i svůj první videoklip. Tak to jsem zvědav!

Seznam skladeb:
  1. It's a Trap
  2. Suit Up, Clown!
  3. Virtues
  4. Against All Odds
  5. Last Seen in May
  6. Deserts

Čas: 25:02

Sestava:
  • Haňa - zpěv
  • Ozzy - scream
  • Mikeš - kytara, dopr. vokál, gang
  • Šonaj - kytara, gang
  • Adam - baskytara, samply, gang
  • Radim - bicí, dopr. vokál, gang

http://bandzone.cz/ghostface


Zveřejněno: 04. 12. 2012
Přečteno:
3271 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Milhauz | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 12. 2012 17:36 napsal/a Milhauz
S Ozzym
krok vedle neuděláš. S Ozzákem by to bylo asi horší... skipi: Jo, přiznávám - TFOG mám hodně rád. A tohle je můj první pokus o recenzi. Postupem času se dost možná stanu přísnějším. :D V každém případě tím nechci dodatečně zpochybňovat kvality nahrávky. Pořád si stojím za tím, že v těch kvantech metalcoru, co poslední dobou vzniká, je tohle EP víc než zdatným koněm. Jejich hudba mi opravdu přijde zajímavější než od mnohých \"zavedených\" žánrových skupin upsaných velkým labelům. Mimochodem vezměme v úvahu věk - tím chci říct, že tady je potenciál pro další zlepšování.
04. 12. 2012 16:47 napsal/a DW
Super
je, že kapela ke spolupráci zlanařila Ozzyho.
04. 12. 2012 11:33 napsal/a skipi
No trochu
fandovská recenze, ale proč ne:-). Osobně bych nehodnotil více než 6 body. Na zahraničí špičku abum nemá (možná zatím, uvidíme). Nejzajímavější je Virtues.