Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
LLYR

Jubilejní desátý ročník Defacing Festu v čele s My Autumn

Jubilejní desátý ročník oblíbeného brněnského festivalu Defacing Fest se vrátil na Melodku už po třech měsících. Všechna tuzemská média nás pár dní před akcí varovala, že se máme připravit na kruté mrazy, které mají přijít z Ruska. Ať už považujete meteorologické předpovědi za jakkoliv nepřesné, tentokrát byly pravdivé. Pár dní před příjezdem ruských deathcoristů MY AUTUMN se teplota dostala hluboko pod bod mrazu. Ale troufám si tvrdit, že kdokoliv v tento mrazivý podvečer vyrazil směr Melodka, nelitoval. Line-up byl opět vytříbený a kromě MY AUTUMN čítal další čtyři kapely. Jako support se postupně představili SHADOW AREA ze Strážnice, návštěva z Bratislavy DRAMA QUEEN, domácí MINCING FURY a SMASHED FACE. Start v 6 hodin odpoledne je na všední den možná trochu brzo, ale je to daň za konec akce ještě před půlnocí. Bohužel jsem kvůli pracovním povinnostem nestíhal a dorazil jsem až po koncertě metalcorových SHADOW AREA.

Na show slovenských DRAMA QUEEN jsem se ale už stihl aklimatizovat s pivkem v ruce. O existenci pětice z Bratislavy jsem věděl dlouho před touto akcí, a přestože jsem se s jejich tvorbou seznámil skrz bandzone až víkend před koncertem, oblíbil jsem si je. O to víc mě mrzí, že mě naživo moc nezaujali. Hledal jsem v jejich show to něco, co mě zaujalo doma u počítače, ale nenašel jsem to celou hodinu, co hráli. Musím citovat kamaráda, který řekl, že to zní jako každá tuctová metalcorová kapela. Bohužel s ním musím souhlasit, nebylo tam nic, co by nějak více zaujalo či překvapilo. Nevím, zda už jsem rozmlsaný tou tunou corových kapel, ale vokály hlavního zpěváka mě nepřišly moc zajímavé. Můj nezájem ještě podpořil nepříliš přesvědčivý čistý vokál kytaristy a konečný negativní dojem dokonala poměrně statická a stereotypní show. Je mi líto, že musím takto podupat nadějnou kapelu ,která má jistě dobře našlápnuto. U mě jim ale pšenka nekvetla. Přesto se ale těším na jejich další nahrávku, která mi třeba změní názor.

Vše se ale mělo změnit s příchodem grindové smečky, jejíž celý název zní MINCING FURY AND GUTTURAL CLAMOUR OF QUEER DECAY. O této bandě jsem rovněž slyšel různé věci, v naprosté většině se ale jednalo o superlativy. Nikdy jsem nebyl velkým fanouškem grindu, nikdy mě to nebavilo. Proto mě ani nikdy nenapadlo si MINCING FURY poslechnout. Naživo to bylo ale něco šíleného, ale perfektního. Dvojice zpěváků s vlasy až po zem zápasila s mikrofony jako s šestihlavou saní a chvíli na místě nepostála. Jeden z nich se v průběhu většiny písní poroučel k zemi, kde se zmítal v nekonečných křečích. Oba při tom všem ale bravurně ovládali svoje hlasivky. Ty přinutily vydávat opravdu roztodivné zvuky. Od hlubokého murmuru, přes prasečí kvikot, satirické výkřiky až growl ve všemožných polohách. Opravdu člověk nikdy nevěděl, co může čekat. MINCING FURY předvedli opravdu velice zábavnou show plnou šílené muziky a velké dávky vtipu. Zamrzelo mě, že je v kotli podporovali snad jen dva fanoušci, zatímco zbytek je pozoroval s výrazným odstupem. Sám jsem je sledoval z lavičky, abych dal odpočinout svému zraněnému kolenu, a užíval si kvalitní výhled. MINCING FURY dostávají po Defacing Festu rank jedné z nejzábavnějších kapel co se koncertů týče. Zajímavé bylo jejich podání hitu Blind od kapely KoRn a song Devolution mi zní v hlavě ještě teď. Klobouk dolů.

Předposlední kapelou byli deathcoroví SMASHED FACE. Na jejich koncert už více lidí našlo odvahu přistoupit k pódiu blíže. Mašina tažená zpěvákem Fredem se na pódiu objevila s nezbytnými flyery na stranách pódia a přivítala nás na své deathcorové hostině. Musím říct, že SMASHED FACE není zrovna typ deathcoru, který se mi líbí. A to se považuji za fanouška tohoto stylu. Smažky jsem viděl několikrát a nikdy mě bůhvíjak nenadchly. Zkrátka jsem se nějak nesblížil s jejich hudbou, přestože Fred je výborný zpěvák. Přesto jim nikdo nemůže upřít jejich pozici na české corové scéně. Bezesporu patří mezi největší české kapely, talenty a především příslib do budoucna. Evropská turné s různými velikány tohoto žánru budiž důkazem. Závěr jejich show si ale vždy rád užiji. Jistě mnozí z Vás ví, že SMASHED FACE ukončují svůj set velice vydařeným coverem písně Unanswered od Suicide Silence. Bezpochyby kvalitně připravili půdu pro uzávěrku tohoto pondělního večera.

Uzávěrka znamenala nástup ruských deathcoristů MY AUTUMN. Kapela se těšila velkému zájmu, i když to venku na podzim rozhodně nevypadalo. Pětice si s mrazem venku ale nedělala žádnou hlavu a nastoupila spoře oděná. Deathcore této formace jsem si užil o sto padesát procent více než u předchozí tuzemské kapely. A dle kotle a cirkulace lidí pod pódiem jsem nebyl sám. V průběhu prvního songu se zvedla teplota o několik stupňů a litry potu létaly sem a tam. MY AUTUMN mě docela připomněli nedávný koncert Suicide Silence. Ne však jejich hudbou. Všichni se velmi dobře pohybovali na svých drtivých riffech a deathcorové nástupy měli v malíčku. Na pódiu se většinu času pohybovali jako jeden muž. Jen zpěvák Pavel Gorbatov občas vybočil z řady a nebál se do svých pohybů zapojit fantazii. Těžko se v kotli orientovat v jednotlivých písních, natož si pamatovat jejich názvy. Možná i kdybych dával pozor vzadu se sešitem a poctivě si zapisoval, nebyl bych schopný odlišit a pojmenovat všechny pecky, které zazněly. V kotli nám to všem přišlo jako jedna dlouhá deathcorová nálož. Sympatická pětice z Petrohradu si evidentně koncert užila a nechtělo se jim z pódia utíkat do zákulisí. Výsledkem byl přídavek v podobě dvou válů (myslím), které vyždímaly zbytky sil ze všech fanoušků vepředu. Síly bralo nejen nepříjemné vedro, ale i neutuchající moshpit a několik pokusů o circle

Budu se pravděpodobně zase opakovat, ale Defacing Fest nezklamal. Znovu a znovu se přátelé coru a podobných žánrů setkali na stejném místě a užili si zábavy po svém. Člověk na takových akcích potká prakticky každého, kterého na dřívějším ročníku poznal. Kromě toho samozřejmě zahrály skvělé kapely, což např. pro mě znamenalo rozšíření obzorů o MINCING FURY a MY AUTUMN, díky kterým jsem si rozšířil i sbírku trsátek. Ostatní kapely mě sice tolik nezaujaly, ale přízeň si získaly a tak bylo opět vše v pořádku. Druhý den mnohé vzbudila a zamrzela zpráva organizátora, že desátý ročník Defacing Festu byl pravděpodobně poslední. Důvodem byla nedostatečná návštěvnost na pokrytí nákladů. V jeho režii se uskuteční ještě čtvrtý ročník Favál Music Festu, 24. března v klubu Favál. Dalších akcí jako byla tato a mnoho dalších se možná už nedočkáme. Alespoň ne od Marka Odehnala.

Použité fotografie:
My Autumn - Zdeněk Lipenský

Ostatní - Claireh
http://claireh.rajce.idnes.cz/Defacing_Fest_10

Zveřejněno: 05. 02. 2012
Přečteno:
3607 x
Autor: Dave | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 02. 2012 15:21 napsal/a Dave
Oprava
Omlouvám se klukům z Mincing Fury. Celý název kapely zní: MINCING FURY AND GUTTURAL CLAMOUR OF QUEER DECAY