Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Vader – Necropolis CD 2009, Nuclear Blast

Tři roky uplynuly jako voda a polská smrtící legenda Vader je zpět s novinkou Necropolis, která je již nahraná v kompletně překopané sestavě (Peter, Vogg, Reyash a Paul), respektive toto je živá sestava, nahrávku zvládl Peter celou sám, pouze Paul mu ji nabubnoval. Možná napadne otázka, jestli se něco ve struktuře, zaběhlých postupech, či celkové atmosféře změnilo. Tak „kupodivu“ ne.

Peter si stále táhne dál tu svou rozkodrcanou death metalovou káru, ze které sype jeden song za druhým, jako na běžícím pásu a je úplně jedno, kdo zrovna hraje u jakého nástroje, rukopis, nálady a celkové vyznění je stále stejné. Osobně mám pro Vader slabost, protože v dobách základky, kdy pro mě a spolužáky byla vrcholem Sepultura, objevil jsem jednou De Profundis a Black To The Blind, což pro mě tenkrát znamenalo velmi mnoho a tak Vader řadím ke kapelám, které mě především dostaly k death metalu. Je jasné, že ve chvíli, kdy jsem se trochu rozkoukal po deathové scéně, názor na Vader se pozměňoval. Každopádně, čas od času si rád něco málo poslechnu. Z celé tvorby mám asi nejraději Revelations, které se trochu odlišuje a po skvělém masakru, kterým bylo rychle se oposlouchávající album Litany se jednalo o příjemnou změnu. Následující The Beast potom občas překvapilo zajímavým nápadem, ale celkově se jednalo o klidnější nahrávku, vcelku logický následovník Revelations. Impessions In Blood vrátilo Vader do vod rychlejšího, přímočarého death metalu, kde je stále dobře slyšet, že Peter má zřejmě velmi rád thrashové velikány Slayer.

Takže kam zařadit novinku Necropolis? Takovou sílu jako Litany a předchozí to opravdu nemá, nápady jako Revelations také ne. Osobně bych to zařadil někam mezi The Beast a Impressions In Blood, kde by to dělalo logičtější mezičlánek, než jako nástupce Impressions.

Necropolis obsahuje rovnou třináct skladeb, přičemž dvě jsou cover verze. Úvodní Devilizer je takovým úvodem, který nastíní, že zde opravdu nenajdeme nic nového. Nemastná, neslaná pomalejší věc, která se dá považovat spíš za intro se následně přelije do první vypalovačky Rise Of The Undead, která již od začátku odkazuje na počátky kapely. Celkem povedený Vaderovský refrén, ale jinak nic. Totéž následující Never Say My Name a Blast, což je trojice songů, které snadno zaměníte za cokoli například z Black To The Blind. Další intro The Seal a další nuda Dark Heart.

První song, který mě opravdu baví, přichází až v podobě Impure. Klasický melodický začátek, který uvede parádní thrashující motiv. Díky skladbám tohoto typu jsem měl Vader především rád. Hutná, pomalu se valící skladba s dokonalou atmosférou. Výborný old-school! Opět intro, tentokrát nazvané Summoning The Futura a pokračujeme další skvělou věcí, nazvanou Anger. Je to sice klasika s velmi podobnými postupy, jako úvodní songy, přesto mě díky povedenému refrénu baví. Impure a Anger, tyto dva songy pro mě představují reprezentativní zástupce Necropolis, tohle jsou Vader v plné síle.

We Are The Horde a When Suns Drowns In Dark potom opět zapadají do průměru. V posledně jmenované mě však Peter překvapil příjemnou změnou a to pěkným melodickým sólem. A to už jsem myslel, že od něj nikdy žádné kloudné neuslyším. A na závěr dva covery Black Metal a Fight Fire With Fire. Oba ty songy jsou klasiky, oba zná asi každý a tak je na každém ať posoudí sám, jak se mu tyto verze líbí. Z mého pohledu se velmi vydařil cover Venom, zatímco Metallica postrádá šťávu.

Je dost těžké recenzovat kapelu, kterou jste měli opravdu rádi a která jede dál, ač už musí vykrádat sama sebe, aby vůbec ještě něco kloudného vyprodukovala. Necropolis je jednoznačně nejhorší album kapely vůbec, protože zde nenajdete ani pro svět Vader absolutně nic nového, nebo překvapivého. Na druhou stranu má album výborný zvuk a nechybí mu nic, co by jinde nebylo (ať už to berete jako plus, či minus). Nedá se též říci, že by snad spadli někam pod úroveň, to rozhodně ne, jsou to jednoduše stále ti stejní Vader (Peter). Nyní to poslouchám již po dvanácté a musím říci, že už mě to opravdu nudí. Naživo to bude fungovat stejně jako všechny jiné věci, třeba alespoň nebudou přehrávat stále dokola Sothis apod. (ikdyž stejně je každému jasné, že budou). Inu, jsem zvědav, co na to říkáte vy..?

Čas: 40:44

Seznam skladeb:

  1. Devilizer
  2. Rise Of The Undead
  3. Never Say My Name
  4. Blast
  5. The Seal
  6. Dark Heart
  7. Impure
  8. Summoning The Futura
  9. Anger
  10. We Are The Horde
  11. When The Sun Drowns In The Dark
  12. Black Metal (cover Venom)
  13. Fight Fire With Fire (cover Metallica)
  •  
  •  
  • Web: www.vader.pl


    Zveřejněno: 17. 09. 2009
    Přečteno:
    3544 x
    Hodnocení autora:
    6 / 10

    Autor: Dharm | Další články autora ...

    Fotogalerie


    Komentáře

    18. 09. 2009 15:06 napsal/a DW
    Vader
    taky nepatří zrovna mezi moje favority :).
    18. 09. 2009 09:44 napsal/a Dharm
    jj
    jsem rád, že reaguješ a rozšíříš můj názor o další..
    18. 09. 2009 07:52 napsal/a loathsomE
    tss
    tsý vle na konci recky je, že Tě zajímá, co na to říkáme my :D jinak bych tady nevopruzoval ne :D ale tak požádal jsi, tak jsem napsal svůj názor :D.. stejně je pět hodně.. :D
    17. 09. 2009 23:18 napsal/a Dharm
    :-D
    no, to je reakce..:-D 1 bodik maj z me nostalgie.. takze pocitej 5..
    17. 09. 2009 23:14 napsal/a loathsomE
    tolik jo? :D
    já vader obecně nemám rád, líběj se mi jen naživo.. ale předchozí desky jsem aspon doposlouchal do konce.. tady to nešlo :D