Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
TELEPATIE VI

RETURN TO INNOCENCE - Sal Lunae CD 2006 - Élysion

Returni se pohybují na scéně už neuvěřitelných osm let a za tuto dobu natočili tři alba. Jen pro připomenutí, v roce 2001 skupina vydala debut Whirligig Of The World a hned v roce 2002 skvost jménem In The Deep. Ale potom jakoby se po kapele slehla zem. O to více jsem byl potěšen, když se v undergroundových vodách začalo šuškat, že skupina vyřešila své personální problémy a chystá se znova do studia. Tentokrát to schytalo studio Shaark a výsledek je nasnadě.

Sal Lunae ukazuje, že Shaark byla dobrá volba, protože album má výborný dynamický sound. Hlavně kytary jsou skvěle nazvučené. Ani bicí a zpěvy nezůstávají pozadu. Nejde si nevšimnout, že kapela značně přitvrdila. V prvních chvílích toto zjištění může být až šokující, ale při pozorném poslechu zjistíme, že se až tak moc od svého stylu nevzdálila. Jen oproti minulé desce přidala na údernosti, technice a trochu omezila dívčí vokál, který tentokrát trošku zaostává. Ono se bývalé zpěvačce Veronice těžko konkuruje a kdo si jí zamiloval asi bude mít s novým hlasem problémy. RTI se vždy vyznačovali nadprůměrnými dívčími vokály, zde se ale potkáme pouze s lehkým nadprůměrem.

Deska zní velmi kompaktně a nenechá vás ani na chvíli vydechnout. Krom precizní techniky bych také vyzdvihl výbornou skladatelskou fantazii, která je vždy silnou doménou placek RTI. Ta se naplno projeví ve trojce Voice Of Eternity, kde se vystřídá hned několik pěveckých poloh a nástrojů.  Další kousek What I Ever Was má slova jen podtrhuje. Každá skladba vypráví osobitý příběh, který se vám pomalu zařezává do žil a zanechává ponurý fragment. Vůbec vše je polohováno do citlivé struktury a ačkoliv hudba padá až do brutálních odnoží, stále po sobě zanechává nějaký pocit. Ukrývá v sobě tajemství, které je sice přitažlivé, ale nemusí být vždy odhaleno, protože je ukryto právě pod nánosem death metalové brutality. Jenom ten, který je hoden, pochopí…

Svůj pozitivní dojem kapela neztratí ani přebalem CD, jež je stejně promyšlený jako hudba samotná. Samozřejmě jak už jsem se zmínil, texty kapele jenom přidají na kráse, jestli tedy uznáte za vhodné je číst. Pro mě je to tak trošku zbytečné, neboť už sama hudba vše jasně vyjadřuje. Chce to jen trochu fantazie, RTI vám vyplní každý kout myšlenky pravými barvami.

Jsem hodně rád, že Returni opět okupují naší scénu. V rukou mají velice silnou zbraň Sal Lunae, která svou ráží dokáže roztříštit i pevnou skálu na kousky. Pokud má někdo zapotřebí se oddávat podmanivým melodiím, ostrým death metalovým náletům a přívalům temných melancholií, nechť si sáhne právě po RTI. Nedokážu přesně uchopit styl, kterým bych kapelu zaškatulkoval, ale řekněme že tragedy metal je dosti výstižným vyjádřením.

Seznam skladeb:

  1. Streams
  2. Autumn Leaves
  3. Voice of Eternity
  4. What I Ever Was
  5. Plain
  6. This Is My End
  7. In Hate
  8. Faster Than a Thought
  9. Just Moment

Čas: 51:15


Zveřejněno: 15. 10. 2006
Přečteno:
3401 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář