Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

ARAKAIN - Labyrint CD Sony BMG Music Entertainment 2006

Skupina ARAKAIN nenechala na sebe dlouho čekat a je až obdivuhodné s jakou vervou opět bojuje o své pozice. Vždyť je to pouhý rok co od kapely odešli Petr Kolář a Marek Žežulka. Ty nahradili Honza Toužimský na postu zpěváka a Lukáš Doksanský (Doxa) na postu bubeníka. Dva noví členové museli absolvovat jarní turné, letní festivaly a natáčení nového alba. Dá se říct, že naskočili do tak složitého labyrintu jakým je skupina Arakain rovnýma nohama. A výsledek je nasnadě.

Nemohu si pomoci, ale ARAKAIN prožívá v posledních letech jistou renesanci. Od svého pádu v roce 2001 v podobě nepovedeného alba Forest Gump a následného odchodu A.Brichty se dokázala tato vlajková loď českého metalu vzpamatovat  a najít cestu zpět na vrchol. Cesta je to dlouhá a bude muset uplynout ještě spousta času, než bude dosažen cíl. Album Labyrint v této krajině vidím jako prostředníka, který kroky kapely sic nezpomalí, ale ani jí nenakopne k pořádnému sprintu. Tím nechci říct, že album je špatné to rozhodně ne. Ovšem na druhou stranu od nejlepších muzikantů v zemi čekám skutečný skvost. A toho se mi nedostalo.

Labyrintu chybí hlavně dynamika. Spousta skladeb je si podobná a nese se až v nudném středním tempu. Nejsilnějším mezníkem se stávají k mému překvapení až upjatě melodické refrény, které nasazují jednotlivým skladbám ksicht. Přesto zde nenacházím stěžejní bod desky – skladbu, jejíž motiv by mě donutil si jí pustit několikrát za sebou. Mám li se vrátit k těm pozitivním věcem, tak nejde opominout skvělý zpěv Honzy. Nelze zapomenout ani na pěkné kytarové vyhrávky, bezchybný zvuk a slušně znějící bicí. O albu se dá říci, že je kompaktní. To ovšem platí o všech nahrávkách skupiny. Po několika posleších jsem si ho nakonec oblíbil a do hlavy se mi nacpaly i některé refrény, které  odsaď asi jen tak nedostanu. Nejvíce asi skladby Nastal Čas a Volný pád. Tyto dvě perly nejlépe odrážejí obraz celého díla.

Škoda jen, že album není více agresivní. Trošku tomu nerozumím. Živě zní kapela hodně útočně, ovšem jakoby to nedokázala přenést na placku. Neustále se budu ptát, proč střední tempo? Kam se ztratila paleta sól, vyhrávek a předeher? A vůbec, kde je údernost a velikost jakou mě ARAKAIN vždy ohromoval?

Jestliže máte z této recenze rozporuplné pocity, pak vězte, že to byl záměr, protože i tak na mě působí nová deska. Labyrintem je  celkem těžké se prokousat a najít si v něm své místo. Chce to trochu trpělivosti a hlavně nadhledu. Srovnám li album s posledním počinem Warning, řekl bych že za ním o stupínek zaostává. Takže za sedm.

Čas: 51:12

Seznam songů:

  1. Vir
  2. Demon
  3. Prospektor
  4. Tak už to vzdej
  5. Nastal čas
  6. Volný pád
  7. Skrývám svůj stín
  8. Bláznův labyrint
  9. Napoleon
  10. Hledání
  11. Ďábelská hra
  12. Vinen
  13. Ztracenej svět

www.arakain.cz


Zveřejněno: 24. 04. 2006
Přečteno:
4062 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 07. 2006 18:10 napsal/a Helion
projev
skoda...mel sem ted moznost slyset Kainy na MoR a na zivo nove vecicky nemely chybu. Jinak mi hlasove prijde Honza nekde mezi Alesem a Petrem. Hlavne Honza ma takovou tu mladickou drzost, ktera uz bohuzel Alesovi kapku chybela:(
10. 05. 2006 17:16 napsal/a Markus
10/10 mazec CD
Ahojte me nejoblibenejsi album je Thrash The Trash a tohle novy CD davam mu 10/10!!!
01. 05. 2006 09:37 napsal/a Dharm
to Michal
co máš proti Ifovi? tvůj příspěvek nemůže vycházet pouze z recenze...
30. 04. 2006 15:07 napsal/a marty
labyrint
jo, je to asi tak, jak to napsal Zdena, posledni dva dny jsem tu desku hobloval a musim rict ze mi to cim dal tim vic pripomina starej vitacit :-)
30. 04. 2006 08:48 napsal/a Zdena
Michal
To Michal: Ja s tou recenzi v podstate souhlasim. Dost dobre nechapu, co se ti na ni nezda??? 7/10 se ti zda malo??? Arakain jsou vyborní muzikanti, ale to dle meho nemeni nic na tom, ze starsi tvorba mela mnohem vetsi tah na branu. Labyrint vubec neni spatna deska, ale do stare tvorby ma jeste dost daleko. Co se tyce Ifovo staje, absolutne nechapu, co ta ma co spolecneho s recenzi na sk. Arakain???