Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
HUSMAN FEST

EXNI!TO - Proti vám CD 2005 - Selfrelease

Tak tedy když už o mě tady někde v diskuzi nějakej fašistickej buzík napsal, že jsem zkurvenej levičák, bylo jasné, že tuto recenzi mohu napsat jedině já?

Ty vole punk ? tak to už tady dlouho nebylo? EXNI!TO znám od jejich začátků, kdy se parta nadšených mladíků snažila vytvořit nějakej ten nářez. Ale tenkrát to znělo více jak nějaká parodie na punk, než punk sám. Ale čo bolo to bolo. Kluci nám trochu vyspěli, naučili se ovládat své nástroje a v tu ránu jde veškerý posměch stranou, pánové. To co se valí z beden  musí otočit i takového zarputilého kritika jako jsem já...

První co mě zaujalo byl celkem neutrální a jednoduchý obal, kde je vyfoceno trio muzikantů v nenásilné póze. Tváře muzikantů je pak nadále vidět uvnitř obalu pod dobře čitelnými texty a na prostředním dvojlistu. Obal zbytečně neprovokuje, od toho je tu muzika.

Další  chvályhodnou věcí je zvuk ze studia LOCO. Vše je slyšet tak jak má být. Nahrávce nechybí dravost a sladěnost.

Debut otvírá pro mě nejslabší skladba Fuck Off Army, která má jediný cíl a to vyjádřit nesouhlas s armádou a válkou jako celkem. Ovšem druhá věc To nikdy má jako první hitové ambice. Hlubokou myšlenku vyznávající odpor proti představitelům společnosti, kteří by nás nejraději viděli seřazení v jednom stupidním stádu. To nikdy! Skladba má silný refrén a já si všímám velmi silného zpěvavého potencionálu, který neúprosně spolu s bicími táhne celou nahrávku kupředu. Ježík tedy jako bubeník a zpěvák v jedné osobě se stává nejdůležitějším článkem kapely.

Má slova jsou hned podtrhnuta ve trojce Kazisvět, která valí jako prase. Opět velice silný refrén a text dokonce na punk až moc umělecké sólo (Smích).

Další skladba Krásy Jižních Čech má zase na punk až příliš vlastenecký charakter. Ale proč ne? Proč neříct, že ta naše krajina je stále více ničena? Opět text nad kterým  je třeba se zamyslet. Jediné co mi na lyrice  vadí je výraz Česko, které jsem poprvé slyšel z úst televizního magnáta a dnes europoslance Železného. Ten naší republiku nejdříve přejmenoval a pak ji obral o deset miliard. Od té doby ten výraz nemám prostě rád.

Následuje další hit Punkový provaz. Tato skladba je podle mého názoru nejsilnější na albu a dovršuje tak jeho celkový dojem. Jestliže jsem už u dvojky poznal, že hudba je stavěna na silných refrénech tak musím říct, že až u páté jsem pochopil celkovou skladatelskou a lyrickou koncepci alba, což je na punk úctyhodný výkon. Tím nechci říct, že by se v dalších zbylých šesti skladbách kluci už jenom opakovali, to ne. Spíše to, že už mě v tak vysoce nastavené laťce jakou si dali v prvních minutách nedokázali více překvapit. Ovšem platí to, že album si vždy rád vychutnám až do konce.

Takže resumé?Pro mě se album Proti vám stalo tím nejlepším co jsem za poslední léta slyšel. Je pravdou, že nejsem zběhlý v punkových záležitostech, ale občas do tohoto žánru nahlédnu a celá řada kapel mi přijde naprosto nepoučitelná. EXNI!TO se poučili a vydali album, které se vám přímo zadře pod kůži. Také musím, říct, že album mě katapultovalo minimálně o třináct let zpátky, kdy jsme jeden čas neustále poslouchali SPS a jim podobné spolky. Za tuto sondu do minulosti klukům dík.

Co se týče bodování, tak tady mám opravdu problém. Marně se ohlížím za nahrávkou zpět a nemohu najít co vytknout. Hudba je dělaná skutečně od srdce a upřímně a to mě vždycky dostane. Pak se lehko přehlíží, že i ta nejsilnější zbraň skupiny ? refrény ? jsou někdy až příliš laciné, nebo že některé myšlenky jsou až naivní. Jediné co mě na nahrávce skutečně vadí je výraz Česko, ale to je spíše o názoru než o hudbě. Kašlu na to, budu se řídit srdcem? S punkového hlediska toto album nemá chybu. Plnej počet. Nazdar

Seznam skladeb:

  1. Fuck Off Army
  2. To nikdy
  3. Kazisvět
  4. Krásy Jižních Čech
  5. Punkovém provaz
  6. Tak proč?!
  7. Ideální syn
  8. Zrazen a podražen
  9. Život je takovej
  10. Pivo a rock ´n´ roll
  11. Proti vám

Sestava:

Ježík, Pšík, Míra

www.exnito.com

.::Koupit::.


Zveřejněno: 31. 01. 2006
Přečteno:
3380 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 04. 2006 10:34 napsal/a marty
fakt super deska
tak vcera se mi konecne dostalo do ruky tohle CD a musim rict, ze me velmi prijemne prekvapilo!!! Kapelu znam z par koncertu, kde se mi vzdycky libili, cekal jsem ze atmosfera z koncertu asi na cd nepujde dost dobre prenest, ale opak je pravdou,.. pro me je to super punkova nostalgie... :-)
02. 02. 2006 11:01 napsal/a DUSSAN
Re: music
Ale zpět k hudbě. TO CD je vážně velice podařená hutná záležitost, kterou si vždy rád poslechnu. Taky je to jedno z mála z mnou originál zakoupených CD (150.-). jo jinak doporučuji www. exnito.com zatím zdravím
02. 02. 2006 00:33 napsal/a peklop
re: Nova
"Alonso přejel přes dvě čáry, to je ofs..zakázané uvolnění, Raikonen po návratu z rodného švédska, černé ferrari, pardon to jsou mclareny" :-)
01. 02. 2006 08:03 napsal/a Yvor
Nova
Ono by se toho naslo urcite vic a to jeste ke vsemu maji od letosni sezony komentovat Formuli 1. To budou urcite zase perlicky.
01. 02. 2006 00:36 napsal/a peklop
nova kurví hokej řvali lidi i v přímým vstupu ve zprávách
Myslím, že z jihočechů nemá rád výraz "česko" skoro nikdo. A překvapuje mě počet punkovejch recenzí, ale vůbec mi to nevadí. Naopak vedle metalu je punk as fuck dobrej na občasnou změnu nálady.